شربت افرا

شربت افرا از صمغ کهربایی یا قهوه‌ای رنگ درخت افرا به دست می‌آید و بزرگ‌ترین تولیدکننده آن، کشور کانادا است. این محصول منحصربه‌فرد، یک ماده غذایی کاملا خالص است؛ زیرا هیچ فرآیند خاصی روی آن انجام نمی‌‌ شود. در روند تولید شربت افرا پس از گرفتن صمغ درخت، تنها آن را کمی می‌جوشانند تا غلیظ شود. این شربت، یکی از محبوب‌ترین شیرین‌ کننده‌ها در سراسر جهان است که درست مانند عسل، ۱۰۰ درصد طبیعی است.
يکشنبه، 24 مرداد 1400
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: ایوب شهبازی
موارد بیشتر برای شما
شربت افرا

مواد لازم شربت افرا و طرز تهیه آن

۲ لیوان شکر

یک لیوان شکر قهوه‌ای

یک چهارم لیوان عسل یا شربت ذرت

۱٫۵ لیوان آب گرم

یک قاشق چای‌خوری عصاره افرا

یک قاشق چای‌خوری عصاره وانیل خالص
 

طرز تهیه شربت افرا

 
مرحله اول
شکر سفید و قهوه‌ای، عسل و آب را در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط قرار دهید تا به جوش بیایند.

سپس شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید تا این ترکیب برای ۸ تا ۱۰ دقیقه بجوشند. در این مدت، گاهی آن‌ها را هم بزنید.
 
مرحله دوم
قابلمه را از روی گاز بردارید و اجازه دهید تا برای ۵ دقیقه خنک شود. سپس عصاره وانیل و افرا را در آن بریزید و مخلوط کنید.
 
مرحله سوم
شربت افرای شما آماده است. شما می‌توانید آن را روی پنکیک بریزید و سرو کنید یا پس از خنک شدن در شیشه‌های دربسته در یخچال نگهداری کنید.
 

نکات مهم برای تهیه شربت افرا

شما می‌توانید شربت افرا را برای یک تا دو ماه در یخچال نگهداری کنید.

اگر به عصاره افرا دسترسی ندارید، می‌توانید تنها از عصاره وانیل استفاده کنید.

عسل، بافت شربت افرا را رقیق‌تر می‌کند؛ اما اگر می‌خواهید یک شربت افرای غلیظ داشته باشید، بهتر است شربت ذرت استفاده کنید.

در برخی طرز تهیه‌ها از عسل استفاده نمی‌‌کنند.

شما می‌توانید عصاره وانیل را از طرز تهیه حذف کنید.

با افزودن مقداری کره می‌توان یک شربت افرای کره‌ای داشت.

برای این کار، کافی است یک قاشق غذاخوری کره را به‌همراه آب و شکر در مرحله اول در قابلمه بریزید.

هر بار قبل از سرو، شربت افرا را زودتر از یخچال دربیاورید تا به دمای محیط برسد.

در برخی طرز تهیه‌ها شکر را در کف یک ماهیتابه می‌ریزند و به‌صورت یکنواخت پخش می‌کنند.

آن را روی شعله متوسط گاز قرار می‌دهند تا کم کم ذوب و قهوه‌ای رنگ شود.

سپس شکر قهوه‌ای و آب را در یک قابلمه دیگر روی حرارت می‌گذارند تا بدون هم زدن، حل شود.

در ادامه شکر کاراملی شده را به آن می‌افزایند و اجازه می‌دهند تا شیره غلیظ شود.

پس از برداشتن شیره از روی حرارت، عصاره وانیل یا افرا و کمی کره را در آن می‌ریزند. 1

شربت افرا
 

انواع شیره افرا

اداره CFIA کانادا و خدمات بازارگانی وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۵ شیره افرا را به ۴ نوع دست‌ بندی کرد که به دو درجه A و B طبقه‌بندی می‌شوند:

درجه A: طلایی رنگ و طعم ظریف (کهربایی روشن)

درجه A: رنگ آمبر و طعم غنی (کهربایی متوسط)

درجه A: رنگ تیره و طعم قوی (کهربایی تیره)

درجه B: رنگ بسیار تیره و طعم قوی

از نظر کیفی، اگر شربت افرا فقط ذره ای ناخالصی داشته باشد، دیگر شفاف نیست؛ پس اگر یک شربت افرای شفاف دارید، می‌توانید آن را در دسته کیفیت A طبقه‌بندی کنید. شربت‌های تیره‌تر از شیره استخراج شده بعد از فصل برداشت درست می‌شوند.

این شربت‌ها طعم افرای قوی‌تری دارند و معمولا در پخت شیرینی و نان‌ها از آن‌ها استفاده می‌شود؛ در حالی که شربت‌های روشن‌تر را می‌توان مستقیما روی مواد غذایی مانند پنکیک ریخت و نوش جان کرد.

توجه داشته باشید که درجه A و B از نظر کیفیتی با یکدیگر فرقی ندارند و نمی‌‌توان گفت که شربت افرای درجه A بهتر از B است؛ تفاوت، تنها در رنگ و غلظت آن‌ها است.
 

کاربرد شربت افرا

بیشتر مردم شیره افرا را به‌عنوان یک طعم‌دهنده برای پنکیک‌ها، شیرینی‌ها و وافل‌ها می‌شناسند؛ اما باید بدانید که از شیره افرا می‌توان برای طعم‌دهی به غذاهای غیر شیرین، همراه با سبزیجات و به‌عنوان سسی برای گوشت نیز استفاده کرد. شیره افرا را می‌توان برای تهیه سس باربیکیو و دیگر چاشنی‌ها نیز به کار گرفت.

تافی‌های شیره افرا که با نام «شکر روی برف» (suger on snow) شناخته می‌شوند، یکی از خوشمزه‌ترین میان وعده‌ها برای کودکان و همچنین بزرگسالان به شمار می‌آیند. برای تهیه این تافی‌ها در شرق کانادا و ایالت نیوانگلند آمریکا پس از جوشاندن شیره افرا، آن را در سینی پهن کرده و سپس آن را روی سیخ‌های چوبی کوچک به‌صورت آبنبات رول می‌کنند.

ساکنان ورمونت نیز فصل شکر را با یک سنت عجیب و غریب جشن می‌گیرند و یک میان وعده خوشمزه با ترکیب شیره افرا، دونات‌های آردی و ترشی شوید درست می‌کنند. آن‌ها پس از هر گاز دونات، آن را در شیره افرا فرو می‌برند و هر دو سه بار در میان، دونات را به ترشی شوید آغشته می‌کنند. افراد علاقه‌مند به این اسنک می‌گویند که ترکیب طعم شیرین و ترش در این خوراکی، یکدیگر را تکمیل می‌کنند.

شیره افرا را می‌توان بدون هیچ آماده‌سازی در انواع دستور پخت‌ها به کار گرفت. شما می‌توانید آن را به‌صورت مستقیم روی انواع دسرها، غذاهای صبحانه یا ماست بریزید یا از آن را همراه با سس سالاد، بستنی و انواع نوشیدنی مصرف کنید. شربت افرا را می‌توان حتی در خامه ترش، خامه هم‌زده و رویه کیک و شیرینی ریخت.

در برخی از طرز تهیه‌ها لازم است که شیره افرا همراه با دیگر مواد با مقداری کره جوشانده شود یا بپزد تا تبدیل به کرم افرا شود. کرم افرا، یک طعم خوشمزه شیرین به سس باربیکیو اعطا می‌کند که با مزه کردن آن، انگشتانتان را نیز خواهید خورد. از شیره افرا برای تهیه انواع سس سبزیجات و گوشت نیز استفاده می‌شود. برای پخت نان و انواع شیرینی از شیره افرا به‌عنوان یک شیرین‌کننده مایع استفاده می‌شود و معمولا این شیره به‌صورت مستقیم به خمیر اضافه می‌شود.

در بیشتر طرز تهیه‌ها مشخص شده است که باید از چه نوع شیره افرایی استفاده شود؛ اما اگر با دستور پختی روبه‌رو شدید که در آن، اشاره‌ای به این مسئله نشده بود، می‌توانید از نسخه شیره افرای تیره استفاده کنید. شیره‌های طلایی یا کهربایی روشن معمولا طعم کمی دارند و برای استفاده در آشپزی توصیه نمی‌‌شوند. 2

شربت افرا
 

فواید شربت افرا چیست؟

 
1. حاوی برخی ویتامین ها و مواد معدنی
آن چه شربت افرا را از شکرهای فراوری شده متمایز می کند مواد معدنی و آنتی اکسیدان های موجود در این شربت است.

گفته شده حدود 1/3 فنجان یا 80 میلی لیتر شربت افرای خالص مواد معدنی زیر را در خود گنجانده است:

کلسیم: حدود 7 درصد نیاز روزانه بدن

پتاسیم: حدود 6 درصد نیاز روزانه بدن

آهن: حدود 7 درصد نیاز روزانه بدن

روی: حدود 28 درصد نیاز روزانه بدن

منگنز: حدود 165 درصد نیاز روزانه بدن

همان طور که مشاهده می کنید شربت افرا دارای محتوای نسبتا خوبی از مواد معدنی به خصوص روی و منگنز است اما توجه داشته باشید این شربت از شیرین کننده های به شدت قندی است و 1/3 فنجان از آن حدود 60 گرم شکر دارد.

بنابراین صرفا به این خاطر که شربت افرا مواد معدنی خوبی در خود گنجانده نمی توان آن را به رژیم غذایی خود اضافه کرد زیرا زیاده روی در مصرف آن می تواند به مشکلات سلامتی از جمله چاقی، دیابت نوع 2 و بیماری قلبی منجر شود.

بهترین راه برای تامین مواد معدنی مورد نیاز بدن مصرف غذاهای کامل است، بدون شک اگر رژیم غذایی متعادلی داشته باشید احتمال این که دچار کمبود در هر یک از این مواد مغذی شوید بسیار کم خواهد شد.
 
2. حاوی آنتی اکسیدان مختلف
همان طور که می دانید آنتی اکسیدان ها با خنثی سازی فعالیت رادیکال های آزاد به کاهش آسیب اکسیداتیو کمک کرده و خطر ابتلا به برخی بیماری ها را کاهش می دهند.

شربت افرا منبع خوب 24 آنتی اکسیدان مختلف است، لازم به ذکر است خاصیت آنتی اکسیدانی شربت های تیره تر مانند شربت افرای درجه B نسبت به شربت های درجه روشن تر بیشتر می باشد.

با این وجود مقدار کل آنتی اکسیدان های موجود در شربت افرا در مقایسه با قند فراوانی که در این شربت وجود دارد چندان قابل توجه نیست.

به عنوان مثال اگر در یک رژیم غذایی معمولی، شکر فراوری شده به طور کامل با شربت افرا جایگزین شود مقدار آنتی اکسیدان دریافتی بدن به اندازه آنتی اکسیدان های موجود در یک وعده آجیل یا توت افزایش می یابد و نه بیشتر!

بنابراین اگر می خواهید وزن کم کنید یا سلامت متابولیک بدن خود را بهبود ببخشید بهتر است به جای استفاده از این شربت، مصرف شیرین کننده ها را به طور کامل کنار بگذارید.
 
3. ترکیبات مغذی دیگر
شربت افرا حاوی ترکیبات مغذی دیگری نیز می باشد، برخی از این ترکیبات در شیره درخت افرا وجود ندارند و تنها زمانی که شیره جوشانده شده و به شربت تبدیل می شود به وجود می آیند.

یکی از این ترکیبات کبکول است و نام آن از ایالت کبک گرفته شده است.

گفته شده ترکیبات فعال موجود در شربت افرا به کاهش رشد سلول های سرطانی کمک کرده و تجزیه کربوهیدرات ها در دستگاه گوارش را کند می کنند با این حال نمی توان چندان روی نتیجه مطالعات تکیه کرد چون به نظر می رسد برخی تولید کنندگان شربت افرا از این پژوهش ها حمایت مالی کرده اند. 3

پی نوشت:
1.www.kojaro.com
2.www.namnak.com
3.www.coca.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما