دندان مصنوعی و روش کاشت انواع آن

کاشت دندان مصنوعی بهترین روشی است که باعث جایگزینی ریشه های دندان های از دست رفته با یک فلز، ( پست های پیچ مانند ) می شود و دندان های آسیب دیده یا از دست رفته شده را جایگزین دندان های مصنوعی می کند وعملکرد این دندان مصنوعی بسیار شبیه به نمونه های واقعی خواهد بود.
دوشنبه، 25 مرداد 1400
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: کیمیا صادقی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
دندان مصنوعی و روش کاشت انواع آن

کاشت دندان مصنوعی بهترین روش برای جایگزینی دندان های دائمی

کاشت دندان مصنوعی بهترین  روشی است که باعث جایگزینی ریشه های دندان  های از دست رفته با  یک فلز، ( پست های پیچ مانند ) می شود و دندان های آسیب دیده یا از دست رفته شده را جایگزین دندان های مصنوعی می کند وعملکرد این دندان مصنوعی بسیار شبیه به نمونه های واقعی خواهد بود. کاشت دندان مصنوعی یا ایمپلنت  می تواند جایگزین خوبی برای دندان های طبیعی که عملکرد خود را از دست داده اند باشد و در صورت عدم وجود ریشه های طبیعی دندان امکان ساخت  و کاشت دندان مصنوعی یا تعویض کلی آنها را فراهم  کند .
 

 روش های کاشت دندان مصنوعی

انجام عمل جراحی کاشت دندان  مصنوعی یا همان ایمپلنت بستگی به نوع کاشت و وضعیت استخوان فک بیمار دارد. جراحی کاشت دندان شامل روش متفاوتی است که می توان به روش کاشت تک مرحله ای  و دو مرحله ای اشاره کرد . در روش تک مرحله ای پایه این ایمپلنت که همان فلزی است که جایگزین ریشه شده است از لثه بیرو است . در این روش بعد از التیام زخم های ناشی از کاست فلز که بر لثه ایجاد شده است ، تاج دندان بر روی پایه متصل می شود و زمان کاشت دندان مصنوعی سریع تر رخ می دهد. اما در روش دو مرحله ای دو بار جراحی لازم است. در جراحی اول ایمپلنت در فک جایگذاری شده و پس از چند ماه با جراحی دوم دندان نصب می شود.

در واقع کاشت دندان یا ایمپلنت فرایندی که در آن استخوان نیاز به محکم شدن در اطراف کاشت را دارد. از آنجا که این بهبودی استخوان زمان بر است ، این روند می تواند ماه ها طول بکشد.

باید دانست فایده اصلی کاشت دندان مصنوعی، پشتیبانی از سایر دندان های  بیمار نیز  هست . در واقع وجود یک حفره در دهان و جای خالی دندان مفقود شده اثراات جانبی مخربی بر سایر دندان ها خواهد گذاشت که می تواند سبب جابه جای دندان ها ، تحلیل استخوان لثه و سایر بیماری های پریودنتال شود .

دندان مصنوعی و روش کاشت انواع آن

جراحی برای کاشت دندان مصنوعی چگونه انجام می شود؟

در حین جراحی برای قرار دادن کاشت دندان،جراح دهان شمارا باز می کندو لثه را تا کنار  استخوان برش می دهد. سوراخ ها تا استخواتن فک امتداد می یابد تا در آن قسمت فلزی ایمپلنت قرار گیرد. از آنجایی که این پست فلزی به عنوان ریشه دندان عمل می کند، در اعماق استخوان لثه کاشته می شود. در صورت  لزوم می توان یک نوع پروتز موقت جزئی قرار داد. می توان این پروتز را برای در حالیکه  خواب هستید یا بیهوش حذف کرد.
 

خطرات یا عوارض کاشت دندان مصنوعی چیست؟

مانند هر عمل جراحی، عمل جراحی کاشت دندان خطراتی را نیز به دنبال دارد. اگرچه بروز این مشکلات نادر است  ولی در صورت بروز معمولا  به صورت جزئی ضاهر شده و به راحتی قابل درمان می باشند . این خطرات می تواند شامل موارد زیر باشد :

* عفونت در محل کاشت
* صدمه یا آسیب به ساختار های اطراف آن، مانند سایر دندان ها یا رگ های خونی
* آسیب عصبی، که می تواند باعث درد، بی حسی یا احساس سوزن سوزن شدن در دندان های طبیعی، لثه ها، لب ها یا چانه بیمار شود.
* مشکلات سینوس، پساز کاشت دندان مصنوعی که می تواند سبب سردرد شود
 

عوارض بعد از عمل جراحی کاشت دندان مصنوعی

چه جراحی کاشت دندان در یک مرحله و چه در دو مرحله انجام شود، ممکن است برخی از ناراحتی های معمولی مرتبط با  هرنوع جراحی دندان را تجربه کنید ، مانند:

* تورم لثه و صورت شما
* کبودی پوست و لثه شما
* درد در محل کاشت
* خونریزی جزئی

ممکن است بعد از جراحی کاشت دندان به داروهای ضد درد یا آنتی بیوتیک احتیاج داشته باشید اگر تورم یا ناراحتی یا هر  مشکل دیگر در روز های بعد از عمل بدتر شد با جراح دهان خود تماس بگیرید
 

برای کاشت دندان مصنوعی باید به چه پزشک های مراجعه کرد؟

روند برنامه ریزی برای کاشت دندان ممکن است متخصصان مختلفی را شامل شود، از جمله پزشک متخصص:

* که شرایط دهان و فک و صورت را بررسی کند ( جراح دهان و فک و صورت )
* دندان پزشک متخصص در درمان سازه هایی که از دندان ها پشتیبانی میکند، مانند لثه ها و استخوان ها ( پریودنتیست )
* دندان پزشکی که دندان های مصنوعی را طراحی کرده و می سازد ( متخصص پروتز )
* گاهی اوقات مراجعه برای معاینه گوش ، بینی و گلو ضروری است ( متخصص گوش و حلق و بینی)
 

پالپ دندان چیست؟

با مراجعه به کلینیک دندان پزشکی رایا ، بهترین متخصصان در زمینه کاشت دندان شاما را راهنمای خواهند کرد

آنچه که از یک کاشت دندان مصنوعی انتظار دارید

عمل جراحی کاشت دندان معمولا یک عمل جراحی سرپایی است که مراحل بهبودی آن طی کی مدت زمان انجام می شود.

فرایند قرار دادن  کاشت دندان شامل مراحل مختلفی از جمله:
* در صورت لزوم آماده سازی استخوان فک (پیوند )
* قراردادن ایمپلنت دندان
* رشد و بهبودی استخوان
* قرار دادن اباتمنت
* قرار دادن دندان مصنوعی

دندان مصنوعی و روش کاشت انواع آن

در  چه صورت برای کاشت دندان مصنوعی نیاز به پیوند استخوان هست؟

اگر استخوان فک شما به اندازه کافی ضخیم نباشد یا خیلی نرم باشد، ممکن است قبل از عمل جراحی کاشت دندان به پیوند  استخوان احتیاج پیدا کنید. پیوند استخوان می تواند پایه محکم تری برای کاشت ایجاد کند. چندین ماده پیوند استخوان وجود دارد که  می توان از آنها برای بازسازی استخوان فک استفاده کرد. از جمله پیوند استخوان طبیعی از مکان دیگری در بدن شما، یا پیوند  استخوان مصنوعی مانند مواد جایگزین استخوان (پودر استخوان) که می تواند ساختارهای حمایتی برای رشد استخوان جدید باشد.
 

انواع دندان مصنوعی 

دندان مصنوعی کامل (پروتز کامل)
دندان مصنوعی کامل به دو صورت “معمولی” یا “فوری” تهیه می‌شود. دندان مصنوعی معمولی پس از کشیدن دندان‌ها و التیام یافتن لثه‌ها، تقریباً 8 تا 12 هفته بعد از کشیدن دندان‌ها در دهان قرار داده می‌شود.

اما دندان مصنوعی فوری از قبل تهیه می‌شود و به محض کشیدن دندان‌ها در دهان قرار می‌گیرد تا بیمار در زمان انتظار برای التیام یافتن لثه‌ها بدون دندان نباشد. البته چون استخوان‌ها و لثه‌ها به مرور زمان، به ویژه در زمان التیام یافتن منقبض می‌شود، نقطه ضعف دندان مصنوعی فوری این است که در این مدت به دستکاری و تنظیم بیشتری نیاز دارد. بنابراین دندان مصنوعی فوری معمولاً راه‌ حلی موقتی است که تا زمان تهیه دندان مصنوعی اصلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دندان مصنوعی و روش کاشت انواع آن

دندان مصنوعی تکه‌ای (پروتز پارسیل)

دندان مصنوعی متحرک پارسیل معمولاً از دندان مصنوعی متصل به پایه پلاستیکی صورتی یا همرنگ لثه تشکیل می‌شود که به بدنه فلزی متصل می‌شود. این بدنه فلزی دندان مصنوعی را در جای خود نگه می‌دارد. دندان مصنوعی تکه‌ای در صورتی کاربرد دارد که یک یا چند دندان طبیعی در فک بالا یا پایین وجود داشته باشد. دندان مصنوعی پارسیل، ظریف و متحرک است، ظاهری طبیعی دارد و در عوض قلاب با اتصال‌های داخلی به روکش‌های کناری متصل می‌شود.

بریج حالتی ثابت از پروتزهای پارسیل است که به صورت دایمی جایگزین دندانهای از دست رفته  می شود، دندان‌های دو طرف فضای خالی روکش می‌شود و دندان‌های مصنوعی به آنها متصل می‌شود. سپس پل (بریج) با سیمان در جای خود چسبانده می‌شود. بریج علاوه بر پر کردن فضای خالی از حرکت کردن دندان‌های مجاور نیز جلوگیری می‌کند.

دندان مصنوعی و روش کاشت انواع آن

جایگزین دندان مصنوعی 

از ایمپلنت دندان می‌توان به عنوان پایه بریج ثابت استفاده کرد تا دیگر نیازی به دندان مصنوعی متحرک نباشد. البته هزینه کاشت دندان بالاتر است، اما ترکیب ایمپلنت و بریج در کنار یکدیگر بیشتر حس دندان طبیعی را در بیمار ایجاد می‌کند. ایمپلنت کم کم جای خود را به عنوان جایگزین دندان مصنوعی باز می‌کند، اما کاشت دندان برای تمام بیماران مناسب نیست. برای اطمینان از مناسب بودن جراحی کاشت دندان با دندانپزشکان سیمادنت مشورت کنید.
 

روش ساخت دندان مصنوعی

روند ساخت دندان مصنوعی سه تا شش هفته طول می‌کشد و در چند جلسه انجام می‌شود. پروستودنتیست، دندانپزشک متخصص در زمینه ترمیم و جایگزینی دندان، بهترین نوع دندان مصنوعی را تعیین می‌کند. مراحل معمول تهیه دندان مصنوعی به شرح زیر است:

چند قالب از فک گرفته می‌شود و اندازه‌گیری‌های لازم از چگونگی ارتباط فک‌ها با هم و فضای بین آنها انجام می‌شود.

مدل گچی، مومی و یا الگوهای پلاستیکی به دقت تهیه می‌شود. بیمار این مدل را چند بار امتحان می‌کند، اندازه، رنگ و شکل دندان مصنوعی پیش از قالب‌گیری و تراش نهایی بررسی می‌شود.

دندان مصنوعی نهایی قالب‌گیری و تهیه می‌شود.

دستکاری در صورت لزوم انجام می‌شود.

ممکن است بیان بعضی واژه‌ها پس از قرار دادن دندان مصنوعی در دهان دشوار ‌شود، در چنین شرایطی سعی کنید واژگان دشوار را بلند تلفظ کنید. با تمرین کردن و به مرور زمان به صحبت کردن با دندان مصنوعی عادت می‌کنید.

اگر دندان مصنوعی هنگام حرف زدن صدا می‌دهد، با دندانپزشک تماس بگیرید. احتمال دارد دندان مصنوعی گاهی هنگام خندیدن، سرفه کردن یا لبخند زدن دربیاید. دندان مصنوعی را با فشار ملایم رو به پایین و قورت دادن آب دهان جابجا کنید. در صورت رفع نشدن مشکلات با دندانپزشک پروستودنتیست تماس بگیرید.
 

شرایط استفاده از چسب دندان مصنوعی

از چسب دندان مصنوعی در شرایط زیر استفاده می‌شود:
* افزایش رضایت بیمار از دندان مصنوعی تهیه شده. چسب پایداری، قدرت جویدن، ثابت ماندن دندان مصنوعی و آرامش بیمار از دهان داشتن دندان مصنوعی را افزایش می‌دهد.

* خشکی دهان در اثر عواملی چون مصرف داروهای سرماخوردگی، ابتلا به ناراحتی‌های عصبی مانند سکته مغزی و کهولت چسبندگی دندان مصنوعی را کاهش می‌دهد.

* برای ثابت‌تر و محکم‌تر کردن دندان مصنوعی بیمارانی مانند موسیقیدان‌ها یا سخنران‌ها از چسب استفاده می‌شود که فشار بیش از حدی را به عضلات صورت وارد می‌کنند.

دندان مصنوعی و روش کاشت انواع آن

موارد منع استفاده از چسب دندان مصنوعی 

بهتر است در شرایط زیر از چسب دندان مصنوعی استفاده نشود:

* اگر دندان مصنوعی لق است و اندازه دهان نیست، از چسب استفاده نکنید، چون باعث ایجاد ناراحتی یا زخم شدن لثه‌ها می‌شود. برای اصلاح دندان مصنوعی در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید.

* چنانچه از آخرین ارزیابی دندان مصنوعی توسط دندانپزشک مدت مدیدی گذشته باشد. دندان مصنوعی روی بافت لثه و استخوان فک قرار داده می‌شود و به مرور زمان لثه را منقبض می‌کند و استخوان را تحلیل می‌برد. بنابراین ممکن است بعد از مدتی لازم باشد تا دندان مصنوعی دستکاری شود یا دندان مصنوعی جدید ساخته شود.

* چنانچه بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت نشده باشد.

* چنانچه از چسب مدت طولانی استفاده شده باشد، به ویژه اگر به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه نشده باشد و مقدار و تعداد دفعات استفاده از چسب خودسرانه افزایش یافته باشد.

* اگر بیمار به مواد تشکیل دهنده چسب حساسیت داشته باشد.
 

روش استفاده از چسب دندان مصنوعی

هنگام استفاده از چسب دندان مصنوعی به نکات زیر توجه کنید:

* با استفاده از حداقل چسب بیشترین تاثیر را ایجاد کنید. کمترین مقداری را که فکر می‌کنید کافی است به کار ببرید و به تدریج چسب بیشتری بزنید تا کاملاً احساس راحتی کنید.
* چسب را به طور یکنواخت روی بافت تحمل کننده سطح دندان مصنوعی پخش کنید.
* چسب را فقط در صورت لزوم استفاده یا تجدید کنید.
* دندان مصنوعی را همواره پیش از زدن چسب کاملاً تمیز کنید.
* به خاطر داشته باشید که استفاده از چسب بهترین نتیجه را روی دندان مصنوعی با گیر اولیه خوب به دست می‌دهد.
 

تمیز کردن دندان مصنوعی

اکثر موارد شکستگی دندان مصنوعی زمانی رخ می‌دهد که دندان هنگام شستن داخل روشویی می‌افتد. بنابراین ما همواره به بیماران توصیه می‌کنیم که روشویی را پیش از شستن دندان مصنوعی با مقداری آب به ارتفاع چند سانتی‌متر پر کنند تا اگر دندان مصنوعی از دستشان رها شد، داخل آب و نه روی سطح سرامیکی سخت بیفتد.

همچنین پیشنهاد می‌کنیم از پاک کننده‌های مخصوص دندان مصنوعی استفاده کنید، چون بعضی خمیردندان‌ها باعث ساییدگی دندان مصنوعی می‌شوند. پاک کننده‌ی مخصوص لایه باکتریایی پوشاننده سطح رویی دندان مصنوعی را پاک می‌کند. اگر لایه باکتری روی دندان باقی بماند، تبدیل به پلاک می‌شود.

قرص‌های پاک کننده‌ای مخصوص تمیز کردن دندان مصنوعی وجود دارد که می‌توان در پایان روز از آنها برای زدودن لایه باکتری استفاده کرد تا دندان مصنوعی کهنه نشود و سال‌ها دوام داشته باشد.

دندان مصنوعی و روش کاشت انواع آن

چه مدت باید از دندان‌های مصنوعی در دهان استفاده شود؟

برای چند روز اول استفاده از دندان‌های مصنوعی، احتمالاً به بیمار توصیه می‌شود از این دندان‌ها به‌طور دائم در دهان خود استفاده کند. به این ترتیب هنگامی که دهان به استفاده از این دندان‌ها عادت کرد، لازم است دندان‌های مصنوعی در هنگام خواب از دهان خارج شود. با خارج کردن دندان‌های متحرک  از دهان در طول خواب، امکان استراحت برای لثه‌ها فراهم شده و از ایجاد عفونت‌های قارچی در دهان جلوگیری خواهد شد.
 

دوام و ماندگاری دندان‌های مصنوعی چقدر است؟

در صورتی که از دندان‌های مصنوعی به خوبی مراقبت شود، این دندان‌ها می‌توانند برای چندین سال دوام و ماندگاری داشته باشند. با این وجود گاهی اوقات لازم است وضعیت این دندان‌ها اصلاح شده یا به خاطر فرسایش طبیعی دندان‌های متحرک ، ایجاد تغییرات ظاهری در وضعیت لثه‌ها یا تحلیل رفتن استخوان فک نیاز به ساخت مجدد آن‌ها وجود داشته باشد. توجه داشته باشید استفاده از دندان‌های مصنوعی ضعیف که به خوبی در دهان قرار نمی‌گیرند، در عمل می‌تواند باعث ایجاد مشکلات متعدد برای فرد همچون ناراحتی، بوی بد دهان، زخم‌های دهانی و عفونت شود. همچنین برای برخی افراد که از دندان‌های مصنوعی کامل برای مدت طولانی استفاده می‌کنند، گاهی اوقات قرارگیری مناسب دندان‌های مصنوعی در دهان دشوار خواهد شد.
 

بهترین روش برای مراقبت از دندان‌های مصنوعی چیست؟

دندان‌های مصنوعی می‌بایست به‌طور منظم مشابه دندان‌های طبیعی تمیز شوند، زیرا این دندان‌ها نیز مستعد تشکیل پلاک و گیر افتادن ذرات ریز مواد غذایی هستند. به این منظور لازم است دندان‌ها حداقل دو بار در روز با خمیردندان یا محلول مخصوص هر روز صبح و شب شستشو داده شوند. همچنین لازم است دندان‌های مصنوعی در هنگام خارج شدن از دهان در محلول تمیز کننده مناسب قرار گیرند. علاوه بر این بیمار می‌بایست مراقبت لازم را در ارتباط با نگهداری تثبیت‌کننده‌های دندان متحرک  در دهان خود داشته باشد.

در عمل مسواک زدن دندان‌های مصنوعی مشابه دندان‌های طبیعی با خمیردندان و یک مسواک دارای سر کوچک برای دسترسی به نقاط مختلف دندان مصنوعی می‌بایست انجام شود. به هر حال در مواقعی که بر روی دندان متحرک  پلاک تشکیل شده یا این دندان‌ها لک شوند، دندان‌پزشک یا متخصص بهداشت دهان می‌توانند پلاک و لکه‌های ایجاد شده بر روی دندان‌های مصنوعی را برای شما پاک نماید.

توجه داشته باشید دندان‌های متحرک  تا حدودی ظریف و حساس بوده و می‌توانند دچار تراشیدگی و ترک‌خوردگی شوند. همچنین در صورتی که این دندان‌ها از دست بیمار رها شوند، همواره احتمال شکستن آن‌ها وجود دارد. به همین خاطر همیشه لازم است مراقبت مناسب در هنگام تمیز کردن این دندان‌های مصنوعی توسط بیمار لحاظ شود. همچنین در صورت وارد شدن آسیب به دندان‌های متحرک  نباید بیمار سعی کند خود اشکال ایجاد شده را ترمیم کند.
 

آیا در هنگام استفاده از دندان‌های مصنوعی نیازی به مراقبت خاص از دهان وجود دارد؟

حتی در مواقعی که از دندان‌های مصنوعی کامل استفاده می‌شود، فرد می‌بایست مراقبت مناسب از وضعیت دهان خود داشته باشد. به این ترتیب لازم است لثه‌ها، زبان و سقف دهان حداقل دو بار در روز با مسواک نرم و خمیردندان مسواک زده شود. در صورتی که بیمار از دندان‌های مصنوعی جزئی استفاده می‌کند، دندان‌های طبیعی موجود در دهان می‌بایست دو بار در روز به منظور پیشگیری از پوسیدگی دندان، ابتلا به بیماری‌های لثه و از دست دادن احتمالی دندان در آینده، به نحو مناسب تمیز شوند.
 

آیا استفاده از دندان‌های مصنوعی می‌تواند بر نحوه غذا خوردن و نوع مواد غذایی مصرفی تاثیر گذارد؟

هنگامی که استفاده از دندان‌های متحرک  برای اولین بار آغاز می‌شود، احتمالاً لازم است غذا خوردن با تکه‌های کوچک و مواد غذایی نرم شروع شود تا به تدریج فرد بتواند به استفاده دندان‌های مصنوعی عادت نماید. علاوه بر این لازم است فرد در این شرایط از مصرف برخی غذاهای سفت یا چسبنده خودداری کند. به هر حال با آشنا شدن تدریجی بیمار با دندان‌های مصنوعی، بیمار می‌بایست توانایی عادی غذا خوردن خود را به دست آورده و از رژیم غذایی معمول خود استفاده نماید.
 

استفاده از دندان مصنوعی 

پس از ساخت دندان مصنوعی نیز باید به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کرد تا از سالم بودن بافت نرم اطمینان حاصل کرد. دندان مصنوعی با گیره روی دندان کناری ثابت نگه داشته می‌شود یا اگر بیمار هیچ دندانی نداشته باشد از نیروی مکش روی لثه‌ها برای نگه داشتن دندان مصنوعی استفاده می‌شود. چنانچه دندان مصنوعی به خوبی روی لثه ننشیند، مکش کاهش می‌یابد و دندان لق می‌شود. به همین دلیل ویزیت‌های دوره‌ای بسیار مهم است تا دندانپزشک بتواند وضعیت لثه‌ها و اندازه بودن دندان مصنوعی را بررسی کند. اگر دندان مصنوعی لق شده باشد، آستر آکریلیکی تازه زیر آن زده می‌شود تا به خوبی روی لثه‌ها قرار بگیرد، مکش موثر ایجاد شود و دندان مصنوعی عملکرد مناسبی داشته باشد.
 

کلام آخر برای کاشت دندان های مصنوعی

بیشتر کاشت های دندان موفقیت آمیز هستند. با این وجود بعضی اوقات استخوان به اندازه کافی به کاشت فلز نمی پیوندد یا به عبارتی دیگر پیوند را پس می زند. به عنوان  مثال سیگار کشیدن ممکن است سبب نارسایی های پیوند و  بروزعوارض عمل جراحی ناشی از کاشت دندان شود.

اگر استخوان نتواند به اندازه کافی فیوز شود کاشت دندان برداشته می شود استخوان تمیز میشود و میتوانید طی حدود 3 ماه  دوباره این روش را امتحان کنید.
بنابرای اگر می خواهید دندان بکارید بهداشت دهان نتان را ارتقا ددهید.  و پس از کاشت از دندان های کاشته شده درست مانند دندان های طبیعی خود، دندان های کاشته شده و بافت لثه را تمیز نگه دارید.


منبع: سایت کلینیک رایا
سایت کلینیک سیمادنت
سایت دکتر هاشمی


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.