استراتژي اسراييل در قبال لبنان ؛يک نگاه تاريخي (2)

در پايان جنگ جهاني اول ، حرکت صهيونيستها با نشاط و فعاليت براي تغيير نقشه هاي سياسي شرق عربي که فرانسه و بريتانيا در طي قرار دارد سايکس بيکو آن را ترسيم کرده بودند ، آغاز شد . بر اساس اين نقشه ها ، مرزهاي جنوب لبنان از شهر عکا در نزديکي درياي مديترانه تا نقطه ي شمال درياچه طبريا قرار داشت .
يکشنبه، 30 آبان 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
استراتژي اسراييل در قبال لبنان ؛يک نگاه تاريخي (2)

استراتژي اسراييل در قبال لبنان ؛يک نگاه تاريخي (2)
استراتژي اسراييل در قبال لبنان ؛يک نگاه تاريخي (2)


 

نويسنده:دکتر شفيق ابو عليوي *




 

سياست الحاق سرزمينهاي لبناني
 

در پايان جنگ جهاني اول ، حرکت صهيونيستها با نشاط و فعاليت براي تغيير نقشه هاي سياسي شرق عربي که فرانسه و بريتانيا در طي قرار دارد سايکس بيکو آن را ترسيم کرده بودند ، آغاز شد . بر اساس اين نقشه ها ، مرزهاي جنوب لبنان از شهر عکا در نزديکي درياي مديترانه تا نقطه ي شمال درياچه طبريا قرار داشت . مدتها بعد صهيونيستها وارد اين منطقه شدند و بر بريتانيا در چشم پوشي از آن فشار وارد کردند . اين مسأله بعد از تحميل قيموميت بريتانيا بر فلسطين و قيموميت فرانسه بر سوريه و لبنان بود .
کميته ي بريتانيا - فرانسه تحت فشار يهوديان براي تجديد ترسيم مرزهاي لبنان و فلسطين بار ديگر تشکيل شد - به نام کميته ي نيوکمپ بريتانيا - و در سال 1923 ، هفده روستاي لبنان را به سرزمينهاي فلسطيني ملحق گردانيد . جنبش صهيونيسم خود را بين دو جنگ جهاني براي الحاق سرزمينهاي لبناني مجاور مرزهاي تعيين شده ادامه داد و از موقعيت استراتژيک آن استفاده کرد و بر جنوب لبنان تسلط يافت و مالکيت اين اراضي را از دست ساکنين آن بيرون آورد . 23 هزار دونم (1)از اراضي کشاورزي حاصلخيز که به بزرگ ترين مالکان لبناني تعلق داشت و برتانيايي ها نيز مالکيت برخي از اين اراضي را از دست آنها گرفته بودند به آساني در اختيار صهيونيستها قرار گرفت (2)
بعد از تأسيس اسراييل تعداد ديگري از روستاهاي لبناني بعد از اشغال به اين کشور ضميمه شد . اين روستاها عبارت بودند از شوکت ، معسولة ، اترت ، حانوته ، الديهوجة ، الجردية ، کفر بر عم ، طربنجة ، صاروح ، النبي روبين ، قدس و صلحة .هنوز اکثر ساکنان اين روستا تابعيت لبناني دارند (اين مسأله قبل از اعطاي تابعيت اخير است که در وزارت کشور به ساکنان اين روستاها داده شده است .) اين روستاها از لحاظ اداري تابع استان مرجعيون بود . تعدادي از ساکنان بعد از اشغال فلسطين توسط اسراييل مساحتهاي وسيعي را از دست دادند . مالکان اين سرزمينها سندهاي خود را نگاه داشتند تا بتوانند مالکين خود بر اين اراضي را اثبات کنند .
امضاي توافقنامه هاي آتش بس سال 1949 در روستاي ناقوره بين لبنان و اسراييل اتمام يافت ، ولي از دست دادن سرزمينهايي که در مجاورت مرز بود به لبنان خسارت وارد آورده بود . مسيرهاي عمومي در بعضي از مناطق حد فاصل مرز را تشکيل مي داد ويکي از منازل در روستاي العديسه تقسيم شده بود و نصف آن به سرزمينهاي اشغالي فلسطين پيوسته بود . اسراييل هيچ فرصتي را از دست نداد و اين کار را با تکه تکه کردن سرزمينهاي لبنان و الحاق آن به سرزمينهاي خود انجام داد . بعد از ژوئن سال 1967 مزارعي در منطقه ي شبعا و جبل الشيخ را نيز به خود الحاق کرد . در خلال دهه ي هفتاد براي جلوگيري از ورود مبارزان فلسطيني ها ، سراسر منطقه را با سيمهاي خاردار محصور کرد . در مرحله بعد اين اقدام را به داخل اراضي اشغالي لبنان کشاند و بخشهاي وسيعي را به تصرف خويش در آورد .گاه به روستاها و مناطق متعددي در جنوب لبنان حمله مي کرد که مي توان از آن جمله حمله سال 1972 را نام برد که نيروهاي اسراييلي تا به نزديکي شهر صور رسيدند . چنانکه پيشتر گفته شد آنها در سال 1978 عملياتي به نام ليتاني را آغاز کردند . بعد از آن حمله ي سال 1982 و سپس جنگ 1993 را شروع کردند . اين حملات و تعرضات صرفنظر از عمليات بمباران هوايي ، دريايي و زميني و عمليات کماندوها و تخريب خانه ها بود .

جدا سازي بافت اقتصادي و اجتماعي
 

ملت لبنان مقاوت کرد و هنوز هم به شيوه هاي مختلف در مقابل دخالتها و تجاوزات اسراييل مقاومت مي کند . اين کشور چنان درگيريهاي قهرمانانه اي از خود نشان داد که نيروهاي اسراييلي از منطقه وسيعي که در سال 1982 آن را اشغال کرده بودند ، عقب نشيني کردند . اين عقب نشيني ، به کم رنگ شدن نقش اسراييل در لبنان منجر شد و اسراييلي ها مجبور شدند تا به وسايل و شيوه هاي مختلف براي باقي ماندن در آن متوسل شوند . به دنبال آن اسراييل در امور داخلي لبنان دخالت کرد و تلاش نمود تا راه حلهاي عربي و بين المللي را در بحران لبنان ناکام گرداند . طمع ورزي هاي اسراييل عليه لبنان در همه ي زمينه هاي اقتصادي و اجتماعي بروز کرد. اسراييل نسبت به فعاليت بانکي و امور مالي لبنان طمع داشت تا اين که خود بتواند يک مرکز مالي اصلي در منطقه ي خاورميانه و نقطه ي اتصال و مرکز ارائه خدمات به شرق و غرب شود ، همچنين به فعاليت اقتصادي لبنان با استناد بر بخشهاي خدماتي طمع داشت .
هدف اسراييل لغو سياق همزيستي مسالمت آميز موجود بين طوايف مختلف لبنان بود تا وجود قومي و نژاد پرستانه خود را توجيه کند ، اگر چه کميته ي بين الملي حقوق بشر رژيم صهيونيستي را شکلي از اشکال نژاد پرستي مي دانست . اسراييل از زمان تأسيس تا حال حاضر به وسايل نظامي و سياسي متکي است و تا حدودي توانسته است به خواسته هاي خويش دست يابد . همچنين از طريق مذاکراتي که در حال حاضر در جريان است در جهت تحقق اهداف ديگر خود مي باشد ، اهدافي که در خلال جنگهايي که عليه دولتهاي عربي آغاز کرد و در خلال دخالتها و تجاوزاتش به لبنان را رسيدن به آن از طريق نظامي عاجز ماند .
جنگ اسراييل در لبنان و جنگهاي پيش از آن منجر ، به تشديد بحران در داخل اسراييل شد . عمليات نظامي عليه اشغالگران در مناطق مختلف لبناني افزايش يافت . از آن پس اين کشور به روشهاي سياسي پناه برد و کوشيد تا با فشار بر حکومت لبنان ، روابط سياسي و اقتصادي را عادي کند . اين اقدام بعد از تجاوزات و حملات اين کشور بود که خسارتهاي جاني و مالي فرواني نيز به دنبال داشت و بنيه اقتصادي و اجتماعي در لبنان را از بين برد . خسارتهاي حملات اسراييل به دهها ميليارد ليره لبنان رسيد و بيش از 112 هزار واحد مسکوني در مناطق مختلف ويران شد . علاوه بر آن ، دهها هتل و رستوران ، مدرسه ، سرمايه هاي کشاورزي ، درختان پر ميوه ، تفريحگاهها و زير ساختهاي اساسي ويران شد.(3)
مشهور است که جنوب لبنان حدود 25 درصد زمينهاي مرغوب کشاورزي در لبنان را تشکيل مي دهد . همچنين 18 درصد از کل زمينهاي کشت آبي نيز در اين ناحيه قرار دارد و فعاليت اقتصادي حاکم بر آن اساساً فعاليت کشاورزي خصوصاً کشت تنباکو . (4) از ديگر اهداف اقتصادي اسراييل در لبنان ، ارتباط اقتصاد جنوب به اقتصاد کشور خود بعد از کوچ اجباري کارگران لبناني به بيروت و مناطق امن داخل لبنان بود تا يک بحران اجتماعي به وجود آورد . تعداد مهاجران با افزايش بمباران و عمليات تخريب منظم منازل مسکوني افزايش مي يافت و به دنبال آن اين مناطق خالي مي شد و بنابراين براي مقامات نظامي اسراييل ، مراقبت از سرزمينهاي منطقه ي اشغالي بسيار آسان بود . هدف ديگر اين اقدام پيوستن اين کارگران از نظر اقتصادي به بازار کار اسراييل بعد از تعطيلي زراعت تنباکو بود که اين محصول يک منبع عمده ي درآمد ساکنان اين منطقه بود .
نمي توان ميزان خسارتهاي اقتصادي ناشي از تجاوز را به طور کامل برآورد کرد خصوصاً که اين تجاوزات تا زمان حاضر نيز ادامه دارد ، ولي مي توان مقدار اين خسارتها را خصوصاً بعد از حمله ي اسراييل در سال 1978 بر آورد کردو يک نمونه ي آشکار از اين حجم را ارائه داد . اين خسارتها در بخش کشاورزي تا حدود يک ميليارد ليره لبناني تخيمن زده مي شود و (5) هزاران دونم مزرعه ي تنباکو و سبزيجات خسارت ديده اند و حدود 150هزار درخت زيتون و بادام و انجير و مرکبات سوخته اند .(6)

مهاجرات
 

مهاجرت از مناطق مرزي جنوب با مهاجرت ناشي از جنگ داخلي در بقيه مناطق لبنان تفاوت داشت . آنها به خاطر دشمني مهاجرت کردند که سعي در فروپاشي لبنان و طولاني کردن بحران سياسي و اجتماعي و اقتصادي داشت . موج تخليه مناطق مسکوني از جنوب لبنان به سمت پايتخت و حاشيه ي آن از زمان تهاجم اسراييل آغاز شد . تعداد زيادي از خانواده ها قبل از اشغال در سرزمينهاي فلسطيني مشغول به کار بودند و مجبور به نقل و انتقال به سمت جنوب و سپس به ديگر شهرهاي لبنان شدند . مهاجرت و تخليه تمام شهرها و روستاهاي مرزي بعد از تأسيس اسراييل و اقدامات تجاوزکارانه آنها به صورت مکرر بر اين روستاها و بويژه بعد از توافقنامه ي قاهره در سال 1969 و فعاليت مقاومت فلسطين عليه اهداف اسراييلي آنها را از هم پاشيد و پراکنده کرد . تفاوت ديگر اين مهاجرت آن بود که تداوم تحرک و انتقال و بازگشت به مناطق چندين بار بر حسب شدت بمباران و يا آرامش منطقه تغيير مي کرد .
اين دوره مهاجرت از آغاز سال 1970آغاز شد و تا پايان اشغال ادامه داشت . سال 1970 زماني بود که جنوب شاهد اولين موج مهاجرت دسته جمعي از روستاهاي مرزي به مناطق امن بود. منابع رسمي تعداد مهاجران را به 30هزار نفر از منطقه بنت جبيل (در حدود 90درصد ) تخمين زده اند . به عنوان مثال مي توان از روستاهاي راشيا الفخار ، دکتر حمام و کفرشوبا نام برد که به طور کاکل خالي از سکنه شد. (7)
اين اوضاع تا بر افروخته شدن جنگ داخلي لبنان ادامه يافت ، اما نکته مهم آن بود که جنوب اين بار شاهد موج مهاجرت معکوس بود و مهاجران از پايتخت و اطراف آن به سمت جنوب کوچ مي کردند . آرامش حاکم بر جنوب چندان طول نکشيد ، زيرا اسراييل که نقش بزرگي در لبنان ايفا مي کرد ، به جنوب حمله کرد تا آن را تصرف کند . تل آويو با اين کار خواست تا بر اوضاع جنوب لبنان مسلط شود و سپس بتواند به بقيه مناطق نفوذ کند و در نهايت يک عنصر مؤثر بر اوضاع داخلي شود . سپس سعي کرد لبناني ها را بفريبد و با کمک هاي انسان دوستانه در يک مرحله از جنگ داخلي ، اقدام به برقراري روابط از طريق بعضي از روستاهاي جنوب لبنان نمود و آنرا «جدار طيب » ناميد .
پس از آن از نظر سياسي و حتي نظامي خود را براين منطقه تحميل نمود و به تشکيل دولت کوچکي به فرماندهي سعد حداد در منطقه ي اشغالي جنوب اقدام کرد و اسناد فراوان گواهي مي دهند که بعد از حمله ي سال 1982در فکر توسعه ي اين منطقه اشغالي بود .
بعد از حمله ي سال 1978 جنوب لبنان تقريباً خالي از سکنه شد و نسبت مهاجرين از منطقه که عمليات نظامي دليل آن بود براساس گزارش کميته ي بين المللي صليب سرخ به 90درصد رسيد .(8)
منابع دولتي لبنان تعداد آنها را 220هزار شهروند لبناني تخمين زدند . تعداد مهاجران فلسطيني نيز که به خيمه گاههايي در منطقه ي صور مهاجرت کرده بودند ، بر اساس گزارش آماري آنروا به 65 هزار نفر رسيد .(9)
از عقب نشيني اسراييل در ماه آوريل تا ژوئن سال 1978 اکثر اين مهاجران به مناطق خود باز گشتند . حدود 125 هزار مهاجر از روستاهايي که اسراييل آنها را در تصرف خود نگاه داشته بود ، باقي ماندند و اين منطقه به عنوان نوار مرزي شناخته شد. اين افراد در مناطق مختلف لبنان و خصوصاً در بيروت و اطراف آن سکني گزيدند . مهاجرت از جنوب لبنان ، نتايج بسيار اسفناکي بر اوضاع اقتصادي و اجتماعي به جا گذاشت و اکثر فعاليتهاي کشاورزي را تعطيل کرد و باعث تفکيک بافت اقتصادي و اجتماعي شد . اين موارد در نتيجه ي دور شدن نيروهاي توليد کننده از اين منطقه بود . اين کوچ و مهاجرت کم کم به يک اقامت دائمي در اماکني تبديل شد که در آنجا مهاجران حضور داشتند . اما اسفبارتر آن که مهاجرت ها به خارج از لبنان نيز کشيده شد . به گونه اي که تعداد مهاجران از بنت جبيل به شهر ديترويت آمريکا تقريباً 25 هزار شهروند تخمين زده مي شد . (10) اين روند که در دوران تهاجم گسترده اسراييل به لبنان سرعت يافت بتدريج پس از دهه هشتاد روند آرامي به خود گرفت . اکنون پس از عقب نشيني رژيم صهيونيستي از جنوب روند مناسبي از بازگشت آغاز شده است .

پی نوشت ها :
 

*محقق و استاد دانشگاه لبنان
1-هردونم 933 متر است.
2-عبدالله عاصي ،همان ، ص8.
3- سلام الراسي ، تا از بين نرويم بخش اول بيروت . د.ق ، ص65.
4- کريم مروة ، پيشين .
5- کمال حمدان ، جنوب در روياروي با دشمنان ، تفکيک بافت اقتصادي ، اجتماعي يا جنگ اقتصادي چاپ شده در کتاب نتايج اسراييل به جنوب لبنان .(بيروت :شوراي فرهنگي جنوب لبنان ، 1979)ص79.
6- پيرامون خسارتهاي اقتصادي مراجعه کنيد به جنوب لبنان مصيبت و مقاومت . (بيروت : وزارت تبليغات رسانه هاي گروهي لبنان ).ص66-68.
7-مجله ي التدا . ويژه نامه 20ژانويه 1980، ص31.
8-النهار ، 25 ماه مي 1970.
9- جنگ جنوب مرحله اي جديد در طرح قديم ، مرکز پژوهشهاي لبناني ،ص92.
10-Lemonde, Le 10 Avril 1918
11-مهاجرين .پيشين.ص84.
 

منبع:پايگاه نور ش 30
ادامه دارد...



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط