آلايندههايي که خانمهاي باردار بايد از آنها دوري کنند
ما هر روز با مواد و ترکيبهاي شيميايي بسياري در ارتباط هستيم. شايد اين ترکيبها خيلي روي سلامت افراد بالغ تاثيرگذار نباشند اما ميتوانند براي سلولهاي در حال رشد جنين مشکلآفرين شوند. به همين دليل است که معمولا توصيه ميشود زنان باردار تا حد ممکن با ترکيبات شيميايي در تماس نباشند و روزهايي که هوا آلوده است، پايشان را از منزل بيرون نگذارند. خانمهاي باردار اگر تماس خود را با اين 8 آلاينده به حداقل برسانند، هم به نفع خودشان است، هم به نفع جنينشان!
1.بيشتر چسبها و رنگها
برخي خانمها در دوران بارداري شروع ميکنند به چيدمان اتاق کودک، ديوارها را رنگ ميکنند، کاغذ ديواري ميچسبانند و کف را موکت ميکنند و... آيا ميدانستيد اکثر چسبها و رنگها حاوي اترهاي گليکول هستند.
مادرها معمولا به برچسبهاي اکولوژيک رنگها که در اينترنت يا تلويزيون تبليغ ميشوند، اعتماد ميکنند و فکر ميکنند اين رنگها، واقعا طبيعي هستند. اگر ميخواهيد رنگ طبيعي تهيه کنيد حتما بايد از فروشگاههاي معتبر تهيه کنيد و به تبليغات اينترنتي توجه نکنيد اما بهتر از آن اين است که اين نوع کارها را به همسرتان بسپاريد تا او هم در چيدمان اتاق نقشي داشته باشد!
2.بطريهاي پلاستيکي
فتالات در قوطيهاي پلاستيکي آب موجود است. در صورتي که پلاستيک چند مرتبه مورد استفاده قرار گيرد، فتالات وارد مواد داخل بطريميشود و ميتواند بر رشد جنين تاثير منفي بگذارد پس هر چه قوطي پلاستيکي داريد همين امروز دور بريزيد و بطريهاي شيشهاي زيبا را جايگزين آنها کنيد. فراموش نکنيد فتالاتها در مواد آرايشي و لاکها هم وجود دارند پس تا جاي ممکن در دوران بارداري کمتر آرايش کنيد.
3.برخي دستگاههاي برقي
تلويزيون، سينماي خانوادگي، کامپيوتر و ... دستگاههاي برمدار هستند؛ يعني حاوي ترکيبات سردکنندهاند. وقتي يک دستگاه الکتريکي کار ميکند، گرم شده و اين ترکيبات خنککننده وارد هوا ميشود. برخي بررسيها نشان داده است اين ترکيبات ميتواند سبب بروز مشکلات رفتاري و يادگيري در کودکاني شود که در رحم مادر با اين نوع آلايندهها تماس پيدا کردهاند. بويي که معمولا دستگاههاي الکتريکي ميدهند به دليل وجود اين ترکيبات است. بهترين کار براي دور ماندن از اين ترکيبات خاموش کردن وسايل برقي غيرضروري و از پريز کشيدن آنهاست.
4.شويندهها و سفيدکنندههاي غيرطبيعي
معمولا سطوح کثيف آشپزخانه يا حمام و توالت را با چه چيزي تميز ميکنيد؟ اگر پيش از اين از مواد شيميايي و انواع سفيدکنندهها استفاده ميکرديد، بهتر است در دوران بارداري به مقداري آب و يک دستمال ميکروفيبر اکتفا کنيد. شايد نتيجه استفاده از اين دستمالها به خوبي سفيدکنندهها نباشد ولي ميزان خطر آنها نيز کمتر و حتي صفر است. ميتوانيد به جاي موادشيميايي نيز از مواد طبيعي مثل سرکه يا الکل براي ضدعفوني کردن استفاده کنيد. نکته ديگر اينکه هرگز سفيدكنندهها را با ديگر مواد شوينده اسيدي مانند شويندههاي توالت مخلوط نکنيد. اين کار سبب بروز واکنشهايي ميشود که در اثر آن گاز سمي ديکلر آزاد ميشود. خوشبوکنندههاي شيميايي هم حاوي ترکيبات سمي هستند بنابراين به جاي استفاده از آنها از گلبرگهاي طبيعي يا بويليمو استفاده کنيد.
5.آبهاي آلوده به سرب و نيترات
اگر منزل شما قديمي است ممکن است لولهکشي منزلتان آلوده به سرب باشد. سرب ميتواند بر سيستم عصبي کودکان تاثير منفي بگذارد و سبب بيشفعالي در آنها شود. در برخي نقاط نيز ميزان نيترات آب بالاست و ميتواند سبب کندي رشد جنين شود. براي آنکه ميزان خطر اين آلايندهها را به حداقل برسانيد ميتوانيد از فيلترهاي آب که به آب لولهکشي وصل ميشود استفاده کنيد يا قبل از مصرف، آب را بجوشانيد!
6.آفتکشها
آفتکشها همه جا هستند. روي پوست ميوهها و بين وسايل باغباني و... بهتر است به جاي استفاده از اسپريهاي سوسککش و پشهکش و انواع سموم گياهي از راههاي طبيعيتر براي نابودي سوسکها، پشهها و آفات استفاده کنيد و ميوه و سبزيجات را قبل از مصرف به خوبي بشوييد.به خاطر داشته باشيد که در اين دوره از زندگيتان بايد تا ميتوانيد ميوه و سبزيجات تازه مصرف کنيد.
7.امواج الکترومغناطيسي
امواج الکترومغناطيسي که از تلفن همراه، اينترنت بيسيم و... ساطع ميشوند گر چه آلاينده شيميايي نيستند اما تحقيقات بيشماري نشان داده که ميتوانند بر سلولهاي زنده تاثيرگذارند. ترجيحا بهتر است خانمهاي باردار کمي محتاطتر باشند و حداقل از تلفن همراه تا حد ممکن کمتر استفاده کنند يا آن را نزديک شکم خود نياورند.
8.محصولاتي که استنشاقشان خطر دارد
تمامي توليدکنندگان موظفند روي محصولات خود ترکيبات آنها را ذكر کنند. حتي اگر اين نوشتهها خيلي ريز است، باز هم نکات درجشده را بخوانيد. اگر روي محصول درج شده «در محيط بسته استفاده نشود»، «استنشاق نکنيد و «از دسترس کودکان دور نگه داريد» به اين توصيهها عمل كنيد و اگر لازم است حتما از دستکش و ماسک کمک بگيريد.
نگاه كارشناس/ دکتر آزيتا صفارزاده کرماني، جراح و متخصص بيماريهاي زنان و زايمان
تاثير آلودگي هوا بر باروري
آلودگي هوا مسلما براي هيچ فردي خوب نيست. ازت، سرب و گوگرد چون به هر حال اکسيژنرساني را کاهش ميدهند ميتوانند بر تمامي اعضاي بدن از جمله قلب، ريه و حتي تخمدانها اثر بگذارند.
سرب يک فلز سمي و خطرناک است. گرچه خوشبختانه براي اکثر اتومبيلها از بنزين بدون سرب استفاده ميشود ولي به هر حال سرب موجود در هوا و آلودگي اثر خوبي بر باروري ندارد. تمامي مواد سمي ميتوانند بر باروري و تخمکگذاري اثر بگذارند و حتي سبب سقط جنين شوند. طبق آخرين تحقيقي که در انگليس انجام شد، زناني که به طور مرتب در فضاهاي آلوده زندگي ميکنند 24 درصد کمتر از ساير زنان که در محيطهاي پاک زندگي ميکنند، شانس باروري دارند. از جمله مشکلاتي که آلودگي هوا ميتواند براي خانمهاي باردار به وجود آورد زايمان پيش از موقع، کموزني نوزاد موقع تولد و نقصهاي مادرزادي است. براي خانمهايي که قصد باردار شدن دارند هم آلودگي هوا ميتواند باعث عدم تخمکگذاري شود. به خانمهاي باردار توصيه ميکنيم مواقعي که هوا آلوده است ، در موارد غيرضروري براي خريد و تفريح از منزل خارج نشوند يا اگر مجبورند، از ماسکهاي مخصوص که کربن هوا را ميگيرد استفاده کنند. ترجيحا ميتوانند در خانه نيز همين ماسکها را استفاده کنند. آب، مايعات، شير، سوپ و آش فراوان مصرف کنند و متوجه باشند که آلودگي به ويژه در 3 ماهه نخست بارداري ميتواند آسيب بيشتري به جنين وارد کند چون سلولهاي در حال تقسيم و رشد جنين در اين مرحله آسيبپذيرترند. همه ارگانهاي حياتي جنين در اين زمان رشد ميکند و تغذيه مادر، هوايي که تنفس ميکند و شيوه زندگي او بسيار تاثيرگذار خواهد بود.
منبع:www.salamat.com
/ن