پرورش اندام بينايي
پرورش اندام بينايي
چشمها، شبکهاي از سلولهاي حساس هستند که براي عملکرد خود نياز به مقادير کافي از ريزمغذيها دارند. کمبودهاي تغذيهاي در درازمدت روي بينايي آثار سوء خواهد گذاشت و به همين علت در سراسر جهان در عرصهعلم چشم پزشکي علاقه زيادي به بررسي نقش تغذيه و مکملهاي غذايي بر روي سلامتي چشمها و بهبود بينايي وجود دارد.
ويتامينهاي دوستدار چشم
گزروفتالمي يا خشکي قرنيه، شبکوري، کاهش بينايي در شب و نابينايي در کودکي همگي از عوارض کمبود ويتامين A هستند و متاسفانه افراد زيادي را در کشورهاي در حال توسعه دچار کرده است.
آمارها نشان ميدهد که هرساله 5/0 ميليون کودک در سراسر جهان کور ميشوند که 70 درصد علت آن کاهش شديد ويتامين A در رژيم غذايي است.
بررسيهاي انجام شده در كشور حاكي از وجود كمبود ويتامين A به خصوص در مناطق محروم ميباشد. بر اساس گزارشات بينالمللي در زمينه شيوع كمبود ويتامين A در كشورهاي شرق مديترانه، ايران از نظر كمبود در حد متوسط قرار دارد.
ويتامين A و پيشسازهاي آن در مواد غذايي چون ميوه و سبزيهايي به رنگ زرد و نارنجي مثل هويج، زرد آلو، انبه و محصولات لبني و همچنين انواع سبزيهاي برگ سبز يافت ميشود.
اين ويتامين همچنين به عنوان يک آنتياکسيدان قوي از سلولهاي بدن از جمله سلولهاي چشمي در مقابل آسيبها و راديکالهاي آزاد که هر روزه سلولها را تهديد ميکنند، محافظت ميکند.
ويتامينهاي گروه B اعمال مختلفي به عهده دارند. از جمله در شکلگيري گلبولهاي قرمز و رساندن اکسيژن به سراسر بدن از جمله چشمها نقش دارد.
ويتامين B1 در عملکرد سريع ماهيچه چشميو تعادل حرکات چشم نقش دارد. افراد الکلي علايم کمبود شديد اين ويتامين را نشان ميدهند. در سالمندان نيز کمبود اين ويتامين ديده ميشود.
منابع سرشار اين ويتامين سبزيها، مخمر و نوشيدنيهاي تخميري، گوشت و مرغ و ماهي، جگر سالم و تخم مرغ، غلات کامل و موز هستند.
ويتامين ديگر B2 يا ريبوفلاوين است که در تنظيم سيستم بينايي چشم و ايجاد تعادل و حساسيت بينايي در چشم نقش دارد. در افراد ديابتي دفع ادراري اين ويتامين افزايش يافته و در نتيجه ميزان نياز بهاين ويتامين بيشتر خواهد بود. برخي داروها مانند کلروپرومازين و باربيتوراتها ميزان نياز بهاين ويتامين را ميافزايند.
کمبود آن در موارد اوليه عوارضي چون سوزش چشم، ترس از نور، ريزش اشک و همچنين احتمال سريعتر ابتلا به آب مرواريد را موجب ميشود. اين ويتامين نيز در منابعي چون شير و فرآوردههاي لبني گوشتهاي بدون چربي، جگر، سبزيها و ميوهها، شير و غلات کامل يافت ميشود. ويتامين C که عملکرد ضدپيري نيز دارد در سلامت استخوانها و بافتهاي بدن نقش دارد همچنين موجب سلامت دهان و لثهها، خونسازي و جريان خون مناسب در بدن به ويژه در چشمها ميشود. تحقيقات نشان داده است که افرادي که در سنين بالا داراي لنز درون چشميسالم و شفاف بودهاند در طول زندگي از مقادير کافي ويتامين C استفاده کردهاند.
ويتامين E در دفاع بدن و شکلگيري گلبولهاي قرمز نقش دارد و کمبود آن به اختلالات تهچشم از جمله تخريب نقطه زرد چشم و بيماري ماکولا دجنريشن ميانجامد. اين بيماري در سنين بالا شايع است. روغنهاي گياهي مثل بادام زميني، سويا، ذرت، گلرنگ، آفتابگردان و جوانهگندم مهمترين منابع غذايي ويتامين E بهشمار ميروند. ساير منابع شامل دانههاي روغني، بذرها، دانههاي کامل(سبوسدار) و سبزيهاي برگ سبز است.
منبع: www.salamat.com
/ک