قسمتهای سخت افزار کامپیوتر(2)
●تمایز هارددیسك با نوار كاست
- در هارددیسك می توان به سرعت در هر نقطه دلخواه اطلاعات را ذخیره و بازیابی نمود، به این صورت كه احتیاجی به ترتیب ذخیره اطلاعات نمی باشد.
- در هارددیسك هد خواندن و نوشتن دیسك را لمس نخواهد كرد.
- گرداننده هارددیسك هد مربوط به هارد را در هر ثانیه ۳۰۰۰ اینچ به چرخش در می آورد.
- هارددیسك می تواند حجم بسیار بالایی از اطلاعات را در فضایی كم و با سرعت بالا ذخیره سازد. این اطلاعات در قالب فایل ذخیره می شوند. در واقع فایل مجموعه ای از بایت هاست. زمانی كه برنامه ای اجرا می شود هارددیسك اطلاعات مربوط به برنامه را برای استفاده به پردازنده ارسال خواهد كرد.
●اجزای هارددیسك
در واقع هارددیسك از دو قسمت زیر برای ذخیره و بازیابی اطلاعات استفاده می كند:
۱- هد یا نوك های خواندن و نوشتن كه از مركز دیسك به طرف لبه قرار دارد.
۲- دیسك های دایره ای با توانایی چرخش یا دوران
●از نظر نوع نصب و كاربرد هارددیسك به دو دسته تقسیم می شود:
۱- دیسك های سخت قابل حمل
۲- دیسك های سخت ثابت
نكته:دیسك های قابل حمل را بدون این كه اطلاعات آنها صدمه ببیند می توان حمل كرد، در صورتی كه دیسك های ثابت در داخل جعبه رایانه نصب می شود.
توجه داشته باشید كه در زمان روشن بودن رایانه آن را حركت ندهید زیرا دیسك سخت صدمه می بیند.
هارددیسك معمولی در حدود ۱۵ سانتی متر طول، ۱۰ سانتی متر عرض و در حدود ۳ سانتی متر ارتفاع دارند. وزن آنها نیز كمتر از ۱ كیلوگرم است.
این گونه دیسك ها در حدود ۸۰ گیگا بایت داده را می توانند در خود جای دهند.
دیسك های سخت از نظر اندازه به چند دسته تقسیم می شوند:
۱- دیسك های سخت ۵/۲ اینچی
۲- دیسك های سخت ۸/۱ اینچی
۳- دیسك های سخت ۲۵/۵ و ۵/۳ اینچی به نام دیسك های سخت تمام قد
۴-دیسك های سخت ۲۵/۵ و ۵/۳ اینچی مشهور به دیسك های سخت نیم قد
دیسك های تمام قد در حال حاضر تولید نمی شوند. دیسك های شخصی معمولاً از نوع ۵/۳ اینچی نیم قد بوده و دارای ارتفاع ۵/۳ سانتی متری هستند. پس دیسك هایی كه امروزه ساخته می شوند اغلب ۵/۳ و ۵/۲ اینچی هستند. دیسك های سخت ۸/۱ اینچی حداكثر ۵ گیگابایت فضا دارند. این گونه دیسك ها اطلاعات را بر روی یك سطح از دیسك های موجود ذخیره می كنند.
به این دیسك ها دیسك یك لبه هم می گویند اما در حال حاضر می توان برای هر دو سطح دیسك اطلاعات را ذخیره كرد.
●جنس هارددیسك
▪جهت اندازه گیری كارآیی یك هارددیسك از دو روش استفاده می گردد:
۱- اندازه گیری زمان جست وجو: مدت زمان بین درخواست یك فایل توسط پردازنده تا ارسال اولین بایت فایل مورد نظر.
۲- اندازه گیری میزان داده: تعداد بایت های ارسالی در هر ثانیه برای پردازنده كه این اندازه معمولاً بین ۵ تا ۴۰ مگا بایت در هر ثانیه است.
هادردیسك دارای موتوری می باشد كه این موتور باعث چرخش صفحات هارددیسك می شود. در كنار برد كنترل كننده، كانكتورهای مربوط به موتور قرار دارد.
مكانیزمی كه باعث حركت بازوها بر روی هارددیسك می گردد سرعت و دقت هارد را تعیین می كند. در این حالت از یك موتور خطی با سرعت بالا استفاده می شود.
●نحوه قرار گیری اطلاعات در هارد
●شركت و كشور سازنده
كانر- مكستور- سی گیت- وسترن دیجیتال- كوانتوم- اچ پی- فوجیتسو- توشیبا - آی بی ام و...
این دیسك ها دارای تفاوتهای گوناگون در گنجایش، گونه، تعداد دیسك، سرعت چرخش، زمان متوسط جست وجو، حافظه واسطه و مدت زمان ضمانت می باشند.
●عمر مفید دیسك های سخت
●Mean Time between Failure
در صورتی كه رایانه به طور مستمر روشن نباشد و كار نكند، این مقدار افزایش خواهد یافت. زمانی كه عمر مفید تمام می شود دیسك سخت یكباره خراب نمی شود بلكه ممكن است به مرور دچار فرسودگی شود در این زمان در هنگام روشن كردن رایانه پیام Invalid System disk ظاهر می شود.
●گنجایش یا ظرفیت دیسك سخت
در حال حاضر دیسك های سخت با ظرفیت ۲۰ تا ۴۰ گیگا بایتی كم ترین گنجایش موجود هستند. تقریباً هیچ سازنده دیسك سختی دیگر گونه ۱ تا ۸ گیگابایتی را تولید نمی كنند. به طور كلی برای محاسبه گنجایش دیسك سخت عامل های زیر را باید در نظر گرفت:
- گنجایش هر قطاع یا سكتور
- تعداد هدها یا نوك های خواندن و نوشتن
- تعداد استوانه ها یا سیلندرها
- تعداد قطاع ها یا سكتورها
- تعداد نوك یا هد
شركت های مختلفی كه دیسك های سخت تولید می كنند گنجایش های مختلفی را می سازند كه ساختار آنها تقریباً یكسان است. اما تعداد صفحه های تشكیل دهنده دیسك و تعداد هدها یا نوك های خواندن و نوشتن متفاوت است. بدین صورت اگر دیسكی را با گنجایش و سرعت زیاد می خواهید تعداد نوك های خواندن و نوشتن آن برای هر صفحه باید ۵ یا بیشتر باشد تا سرعت انتقال داده ها افزایش پیدا كند.
در واقع بالا بودن گنجایش دیسك به معنای زیاد بودن سرعت آن نیست بنابر این بهتر است بدانیم چه تعداد صفحه در داخل دیسك سخت وجود دارد و نوك های آن چند عدد می باشد.
دیسك های سخت تقلبی خرید رایانه، قطعات و دستگاه های جانبی آن با این كه ساده به نظر می آید اما بسیار پیچیده و فنی می باشد زیرا تقلب در اكثر ابزارها و دستگاه های رایانه به چشم می خورد، مانند:
- تغییر برچسب: در این حالت مشخصات روی ابزارها و دستگاه های رایانه را تغییر می دهند و آنها را پاك كرده و مشخصات جدیدی روی آنها می نویسند.
- بسته بندی مجدد: در این صورت هارددیسك دسته دوم و تقلبی را در بسته بندی و كاغذهایی درست مانند بسته بندی اصل آن قرار می دهند.
- هارددیسك های ارزان قیمت: بعضی وقت ها هارددیسك های ارزان قیمت را به جای نوع بهتر و گرانتر آن به كار می برند. مخصوصاً اگر رایانه را به صورت پلمب شده خریداری كنید.
- شیوه تولید: همان طور كه می دانید ابزارها به دو صورت خرده فروشی و عمده فروشی (تولید فله ای) به بازار عرضه می شوند. در حالت اول كالاها معمولاً اصل بوده و ویژگی های اعلام شده دقیقاً برابر جنس عرضه شده می باشد. این ابزارها معمولاً گران تر بوده، مدت ضمانت نامه ای بیشتری دارند و دارای دفترچه راهنما، جعبه بسته بندی، نرم افزار جانبی و موارد دیگر می باشند.
بنابراین تنها كاری كه می توان انجام داد این است كه به نكات زیر قبل از خرید توجه بفرمایید:
- بسته بندی را چك كنید.
- ضمانت نامه ها را به دقت بررسی كنید، زیرا داشتن ضمانت نامه دلیل بر اصل بودن كالا نیست.
- افزار سنجی كنید: در صنعت رایانه به این كار محك زنی می گویند. افزار سنج های رایانه ای به كاربرها كمك می كنند تا از كارآیی سیستم، ابزارها و دستگاه آگاه شوند.
افزارسنج ها برنامه هایی هستند كه با استفاده از داده های خود سخت افزارهای نصب شده بر روی رایانه را چك می كنند و اگر این سخت افزارها و ابزارها دارای امتیاز كم تری باشند. می توان گفت آن ابزار تقلبی، دست دوم و كاركرده می باشد.
▪نكته: همیشه از آخرین نگارش افزارسنج ها استفاده كنید و در نظر داشته باشید كه همه افزارسنج ها توانایی مورد نیاز را ندارند.
از جمله این افزارسنج ها نورتون و مك آفی را می توان نام برد.
- عیب یابی كنید: برای اطمینان از نو بودن ابزارها می توان از نرم افزارهای عیب یابی و اشكال زدایی رایانه استفاده كرد. یكی از این نرم افزارها «چك ایت» می باشد.
- رایانه را آزمایش كنید: برای این كار نرم افزارهای به خصوصی وجود دارد كه رایانه را مجبور به انجام محاسبات پیچیده می كند. مانند: Prime۹۵ یا Burn In Test.
●زمان دستیابی
▪ویژگی هایی كه دارای اهمیت می باشند موارد ذیل می باشند:
زمان جست وجو- زمانی كه هدها و نوك های خواندن و نوشتن به شیار یا ترك درخواست شده انتقال پیدا می كند.
زمان آرامش یا سكون- زمانی است كه مكان درخواست شده به زیر نوك خواندن و نوشتن می رسد.
زمان دستیابی- زمانی است كه دیسك سخت مكان درخواست شده برای داده ها را می یابد.( زمان دستیابی اهمیت زیادی دارد)
سرعت انتقال داده ها- سرعتی است كه داده ها روی دیسك نوشته و یا خوانده می شوند. این سرعت تا اندازه زیادی به رابط های دیسك سخت و رایانه مربوط می شود.
گذرگاه - برای بهره گیری از توانایی های دیسك سخت باید از گذرگاه های داده ای سریع و پهن استفاده نمود.
●سرعت چرخش یا دوران
▪نكته: دیسك های اسكازی دارای سرعت دوران دهها هزار دور در دقیقه هستند.
●دیسك های AV
۱- سرعت چرخش آنها بر حسب دور در دقیقه بسیار بالا می باشد و معمولاً كمتر از ۷۲۰۰ دور در دقیقه نمی باشد.
۲- داده های ذخیره شده بر روی این نوع دیسك ها به صورت یكپارچه ذخیره می شوند و تكه تكه و پراكنده نمی باشند. بنابر این برای ویرایش صوت و تصویر مناسب می باشند و زمان كار با این نوع دیسك ها بسیار كاهش خواهد یافت.
ارسال مقاله توسط کاربر محترم سایت: sm1372