در فضاي سايبر با چه خطراتي مواجه هستيم
خطرات مذکور از کجا مي توانند نشأت گيرند؟ گوگل، توليد کنندگان محصولات IT، کارفرماي شما، سرويس دهنده ي خدمات بي سيم، هاليوود يا عمو سام هر کدام يک منبع خطر محسوب مي شوند. آن ها چه چيزهايي را نمي خواهند شما بدانيد؟ اين که تلفن و وب کم شما ممکن است جاسوسي شما را بکنند. و اين موارد فقط براي تازه کارها است. اما نااميد نشويد. براي هر راز کوچکي که در اين جا به آن خواهيم پرداخت، راه حلي فراهم نموده يا يک روش سريع و کارآمد براي فائق آمدن بر آن مشکل ارائه خواهيم کرد (البته اگر راه حلي وجود داشته باشد). اگر بدانيد چکار بکنيد نبايد يک قرباني باشيد. فقط به خاطر داشته باشيد: به شما هشدار داده شده بود.
نقش فراهم آور سرويس اينترنت
بر اساس گزارش هايي که به بيرون درز کرده است، ACTA(Anti-Counterfeiting Trade Agreement)، در حال حاضر مشغول انجام مذاکراتي محرمانه (شامل ملزوماتي براي ISPها) است تا از اين طريق بتوانند شبکه هاي خود را براي شناسايي ترافيک غير قانوني که قوانين کپي رايت را زير پا مي گذارد، پيکربندي نموده و نقش پليس شبکه را ايفا کنند. منتقدان و مخالفان اين موافقت نامه بيم آن دارند که صاحبان محتواي داراي کپي رايت، يک سياست «سه ضربه اي» وضع کنند که بر اساس آن اگر يک نفر بيش از دو بار، محتواي داراي کپي رايت را مبادله کند، دسترسي او به اينترنت باطل شود. Wendy Seltzer مدير پروژه ي Chilling Effects Clearinghouse(chillingeffects.org) و عضو مرکز اينترنت و جامعه Berkman در هاروارد مي گويد: اگر شما قانون کپي رايت ما را زير پا بگذاريد ما مي توانيم اتصال اينترنتي شما را از بين ببريم. با وجود چنين شريک قدرتمند جديدي که هم به عنوان مأمور تحقيق و هم به عنوان مجري عمل مي کند، آيا امکان دارد صاحبان محتواي داراي کپي رايت، جرأت تحت تعقيب قرار دادن افراد بيش تري که اين قوانين را نقض مي کنند، داشته باشند؟ و مصرف کنندگان در قبال ادعاهاي نادرست چگونه مي توانند از خود محافظت کنند؟
راه حل: توضيح مترجم: فعلاً مبحث کپي رايت در ايران با جديت دنبال نمي شود.
تلفن هاي همراه باعث سقوط هواپيما نمي شوند
چرا نمي توانيد در هواپيما از تلفن همراه تان استفاده کنيد؟ FAA بيم آن دارد که سيگنال امواج راديويي اين وسيله (در باند فرکانسي 800 مگاهرتز) ممکن است با سيستم ناوبري (علي الخصوص GPS) تداخل پيدا کند. هنوز هيچ مورد ثبت شده اي در مورد سوانح هوايي يا تداخل جدي که به واسطه ي استفاده از تلفن همراه ايجاد شده باشد وجود ندارد. نگراني FCC اين است که تلفن ها ممکن است باعث بروز اختلال در شبکه هاي بي سيم روي زمين شوند و کارآيي شبکه را تحت تأثير قرار دهند. اما برخي از متخصصان مي گويند ديگر نبايد نگران اين موضوع بود. Ken Biba مدير ارشد اجرايي Novarum (يک گروه مهندسي مشاوره اي در زمينه خدمات بي سيم) معتقد است تلفن هاي مدرن، از انرژي کم تري استفاده مي کنند و گذشته از اين موضوع برج هاي سلولي، داراي آنتن هاي جهت داري هستند که براي پوشش دهي سطح زمين طراحي شده اند.
راه حل: شما در اين زمينه کار زيادي نمي توانيد بکنيد. حداقل مجبور نيستيد با افرادي که از ابتدا تا انتهاي پرواز، مشغول بازي با تلفن همراه شان هستند، مسافرت کنيد.
پاسپورت شما مي تواند شما را به هدفي بي سيم، براي جنايت تبديل کند.
اکثر آمريکايي هايي که مسافرت مي کنند، به ندرت متوجه يک تراشه تشخيص هويت که با امواج راديويي کار مي کند و در پاسپورت شان تعبيه شده است، مي باشند. اين تراشه به مسئول کنترل پاسپورت اجازه مي دهد تا اطلاعات را به صورت بي سيم به يک ترمينال منتقل کند؛ اما متخصصان امنيتي نشان داده اند که RFID خوان ها مي توانند، داده ها را از مسافت بسيار دورتري، از يک گذرنامه استخراج کنند. سال گذشته Chris Paget از شرکت امنيتي IO Active در اطراف سانفرانسيسکو به رانندگي پرداخت و در ظرف بيست دقيقه با استفاده از يک لپ تاپ و تجهيزاتي که همه جا در دسترس است و يک نرم افزار (مجموعاً با هزينه 250 دلار)، داده هاي دو پاسپورت آمريکايي را از جيب صاحبان آن بيرون کشيد.
راه حل: Andrew Brandt (تحليل گر مسائل امنيتي در Webroot) مي گويد: اگر صرفاً با چند صد دلار هزينه، به ابزار لازم براي سرقت هويت يا توانايي هدف قرار دادن شهروندان يک کشور خاص براي جنايت مي توان دست يافت، در آن صورت حمل مدارک سفر، در حاليکه در يک فويل آلومينيومي پيچيده شده اند، کار عاقلانه اي است.
ضربان سازها و ساير ايمپلنت ها مي توانند هک شوند
راه حل: در حال حاضر هيچ راه حلي براي اين مشکل وجود ندارد، گرچه FDA و توليد کنندگان تجهيزات پزشکي از اين مشکل آگاه و نسبت به آن حساس هستند. هيچ مورد شناخته شده اي از هک شدن تجهيزات پزشکي وجود ندارد. حتي Kohno نيز اين مشکل را کم اهميت مي داند. او مي گويد:« خطري که متوجه بيماران است در حال حاضر اندک است. ابزار فوق العاده اي براي نجات جان افراد وجود دارد و من هيچ ابايي از استفاده از آن ها ندارم».
و اما گوگل
راه حل: در Google Dashboard(www.google.com/dashboard، اطلاعاتي را که با ديگران به اشتراک مي گذاريد پيدا کرده و تنظيمات آن را مشخص کنيد. کاري کنيد تا حدس زدن کلمه عبور Gmail تان دشوار شود. اگر فکر مي کنيد حساب گوگل تان هک شده يا به سرقت رفته است سعي کنيد از صفحه بازيابي گوگل( find.pcworld.com/69867) استفاده کنيد.
داده هاي مربوط به مکان جغرافيايي محرمانه نيستند
کمپاني که اطلاعات جغرافيايي شما را در اختيار دارد، مي تواند آن را به شرکت ها و فعاليت هاي تجاري که در منطقه زندگي شما فعاليت مي کنند، بفروشد.
يک نمونه ي کلاسيک: شما مشغول قدم زدن در يک فروشگاه هستيد و ناگهان پيامي به تلفن تان مي رسد که به شما مي گويد در صورتي که همين الان خريد کنيد از 20 درصد تخفيف بهره مند خواهيد شد.
راه حل: در زمان نگارش اين مقاله، کنگره در حال آماده شدن براي برگزاري جلسات مربوط به داده هاي مکان جغرافيايي و حريم خصوصي افراد است. در همين زمان شما مي توانيد سياست حفظ حريم خصوصي حامل خدمات را بررسي و گزينه به اشتراک گذاشتن CPNIتان را رد کنيد.
پي سي تان ممکن است شما را به کشتن دهد
راه حل: محصولات خاصي که قبل از سال 2009 توليد شده اند، خصوصاً ابزارهايي که حرارت زيادي توليد مي کنند، مثل لپ تاپ ها و چاپ گرهاي ليزري ممکن است هنوز هم BFR داشته باشند. Kirschner مي گويد: «تقريباً تمام توليدکنندگان داراي يک بخش محيطي در سايت وب خود هستند که در مورد مواد به کار رفته در محصولاتشان اطلاعاتي را در اختيار شما قرار مي دهند. در اين مورد تحقيق کنيد».
موافقت نامه هاي صدور مجوز، ممکن است قابل تشديد نباشند
مرور خصوصي وب
راه حل: معمولاً براي مرور اينترنت، بدون گذاشتن ردي از خود، از سرويس هاي پروکسي استفاده مي شود.
وب کم شما ممکن است در حال نظاره باشد
راه حل: اگر داراي يک وب کم اکسترنال هستيد، وقتي از آن استفاده نمي کنيد آن را قطع کنيد. اگر دوربين شما توکار است، لنز آن را با استفاده از يک کاغذ چسب دار بپوشانيد.
شما از جوهر بسيار زيادي در چاپ گرتان استفاده مي کنيد
Bill McKenny مدير ارشد اجرايي InkTec Zone که تجهيزات شارژ کارتريج هاي جوهرافشان را به خرده فروشاني مثل Wal-Mart مي فروشد مي گويد اين حرف ها کاملاً بيهوده است. او مي گويد:« شما ضمانت چاپ گر را به خطر نمي اندازيد و هيچ صدمه اي به آن نمي زنيد. يک شارژ بد ممکن است باعث نشت جوهر به درون دستگاه شود. در غير اين صورت هيچ اتفاقي رخ نخواهد داد و صرفه جويي شما بسيار قابل توجه است و تقريباً هيچ دليلي براي انجام ندادن اين کار وجود ندارد». تست هاي انجام گرفته در لابراتوار find.pcworld.com/61892(pcworld) نشان مي دهد وقتي چاپ، توسط کارتريج هاي شارژ شده انجام مي گيرد، کيفيت نهايي کار هميشه به اندازه زماني که از جوهر توليد کننده ي اصلي استفاده مي شود، مطلوب نيست. استثنايي که در اين زمينه وجود دارد به کارتريج هاي prebate که با اندکي تخفيف فروخته مي شود و شامل چيپي است که از شارژ شدن دوباره آن جلوگيري مي کند (و بر روي آن ها بايد به شکل واضح و روشن ليبل يک بار مصرف زده شود) مربوط است.
راه حل: خريد يک کارتريج پر شده در مقايسه با کارتريج هاي نو مي تواند بين 10 تا 20 درصد براي شما صرفه جويي در بر داشته باشد. پر کردن bump ها مي تواند تا 50 درصد يا حتي بيش تر صرفه جويي به همراه داشته باشد. نقطه ي ضعف اين روش در اين است که ممکن است در شارژ مجدد، جوهر کافي به کارتريج شما نرسد (مقدار آن به طور معمول 95 درصد است)، چاپ هاي آرشيوي ممکن است کيفيت رنگ خود را با گذشت زمان از دست بدهند و شما قبل از اين که کارتريج جديد بخريد مي توانيد هر کارتريج را فقط بين سه تا 8 بار پر کنيد.
شما مي توانيد بدون پرداخت جريمه، تقريباً از تمام قراردادهاي خدماتي شانه خالي کنيد
در دسامبر 2009، Sprint به مشتريان اعلام کرد که به تمام خطوط خود 40 سنت و به حساب هايي که داراي محدوديت مصرف هستند 5 سنت اضافه کرده است. اين کار باعث ايجاد يک تغيير در مفاد قرارداد Sprint شد. مشابه چنين تغييراتي در مبالغ دريافتي از کاربران T-Mobile در ماه سپتامبر 2009 و کاربران Verizon در بهار 2008 باعث شد تا کاربران اين دو کمپاني به حاملان ديگري روي بياورند.
راه حل: اگر فراهم کننده ي خدمات شما مفاد قرارداد را تغيير دهد و شما تصميم به عدم استفاده از خدمات آنان بگيريد در فاصله ي زماني قيد شده در قرارداد (که معمولاً بين 30 تا 60 روز است) با کمپاني تماس بگيريد و براي آنان روشن کنيد که به دليل تغيير در مفاد قرارداد قصد ترک کردن آن ها را داريد.
شما مي توانيد با RIAA بجنگيد و برنده شويد
راه حل: يک counter-notification ASAP را براي فراهم کننده ي محتواي خود ايميل يا فکس کنيد. شما يک فرم را که بايد فيلدهاي آن را پر کنيد در chillingeffects.org پيدا خواهيد کرد.
هر جايي که از تلفن خود استفاده کنيد، دولت مي تواند به تأمين کننده سرويس بي سيم شما مراجعه و از آن رکوردها براي مشخص کردن مکان شما استفاده کند. NSA جريان داده هاي شما را کنترل مي کند.
آيا افتضاح دولت بوش در مورد کنترل بدون هشدار مکالمات مردم آمريکا را به خاطر مي آوريد؟ امروزه، آژانس امنيت ملي هنوز هم حجم بسيار بسيار بزرگي از اطلاعات را که در ستون فقرات فيبر نوري کشور در جريان است، بو مي کشد اما اين کار را بعد از تائيد کنگره به شکل قانوني انجام مي دهد. در دسامبر 2005، نيويورک تايمز گزارش داد که NSA از مدت ها قبل بدون اجازه دادگاه دولت فدرال، درگير کنترل اطلاعات ديجيتال بوده است. در ژانويه 2006، تکنيسين سابق AT&T مارک کلاين، اسنادي را به Electronic Frontier Foundation ارائه کرد که تائيد مي کرد NSA تجهيزات و سيستم هاي بازرسي را بر روي يک هاب عمده در سان فرانسيسکو نصب کرده است. در سال 2006 و 2008، EFF از AT&T و دولت فدرال شکايت کرد. در جولاي 2008 کنگره ي قانوني را تصويب کرد که براساس آن کمپاني هاي ارتباطي مجبور به همکاري با NSA شدند. جنيفر گرانيک از EFF مي گويد «چيزي که مردم نمي دانند و بايد بدانند اين است که يک دام وجود دارد که تمام ارتباطات آن ها را به درون خود مي کشد و بدين ترتيب دولت مي تواند تمام اين اطلاعات را بازبيني کند». AT&T هنوز هم کل ترافيک خود را از NSA عبور مي دهد.
راه حل: سعي کنيد از گوگل کردن عباراتي مثل ابزار و تجهيزات انفجاري يا اسامه در يک روز خودداري کنيد، مگر اين که بخواهيد مردان سياه پوش را ملاقات کنيد.
نرم افزارهاي ضد ويروس از شما محافظت نمي کنند
راه حل: شما نمي توانيد بدون نرم افزارهاي امنيتي کار کنيد اما با استفاده از روش هاي مؤثرتري از خود محافظت کنيد، قدم هاي عاقلانه تري مثل ذخيره داده ها بر روي درايوهاي رمزگذاري شده برداريد. شما همچنين مي توانيد VMware يا ساير نرم افزارهايي که به شما اجازه مي دهند ماشين هاي مجازي را ايجاد و در صورت آلوده شدن آن ها را حذف نمائيد، نصب کنيد.
منبع:ماهنامه ي کامپيوتري بزرگراه رايانه، شماره ي 131.
/ج