خرمالو؛ هديه ي پاييزي
مشخصات گياه شناسي:
موطن اصلي خرمالو
چوب
ميوه
1- گونه گس: ميوه هاي گس تا قبل از زمان پخته شدن، گس و سفت هستند و در دهان ايجاد چسبندگي نه چندان مطلوبي مي كنند و هنگامي كه مي رسند، شيرين و نرم مي گردند. خرمالويي كه هنوز كاملا نرسيده، رنگش نارنجي و روشن و داراي پوست ضخيم با هاله اي سفيدرنگ است. اگر خرمالوي نارس را لاي روزنامه بپيچيد و در جاي تاريكي (تقريبا مانند كابينت آشپزخانه) بگذاريد، بعد از دو روز قابل خوردن مي شود. ميوه خرمالو هرچه بيشتر برسد، پكتين آن كمتر مي شود، بنابراين توصيه مي شود براي استفاده بيشتر از پكتين نبايد خرمالو بيش از اندازه برسد.
2- گونه غير گس: گونه هاي غيرگس زماني كه نارس هستد، كمتر گس مي باشند و حالت گسي خود را خيلي زودتر از دست مي دهند. آنها در حالت رسيده سفت مي باشند. حالت گسي اين ميوه را مي توان طي چند روز با قرار دادن آن در معرض نور خورشيد در سرما از بين برد، به اين فرآيند رسيدن ميوه (bletting) مي گويند.
ارزش غذايي خرمالو:
همچنين بخش گوشت دار ميوه، محتوي مقدار زيادي فيبر، مواد آنتي اكسيداني همچون تانن، فنول، ليكوپن و لوتئين، مواد قندي (لوولز و گلوكز)، پكتين و اسيد مي باشد. عمده ترين اسيدهايي كه در اين ميوه وجود دارد، عبارتند از اسيد ماليك، اسيد تارتاريك و اسيد سيتريك.
خواص غذايي ـ دارويي و درماني
آهن موجود در آن، عنصر اصلي خون سازي، و پتاسيم موجود در آن اشتهاآورو شستشو دهنده كليه و كبد مي باشد.
با وجود عناصري همچون پتاسيم و منيزيم در اين ميوه، خرمالو كلسترول بد (LDL) و فشار خون را نيز كاهش مي دهد. به همين دليل اين ميوه براي سلامتي بيماران قلبي و افراد داراي چربي و فشارخون بالا بسيار مفيد است. از طرفي به دليل دارا بودن پكتين كه يكي از انواع فيبرهاي محلول در آب است، باعث كاهش چربي هاي بدن وچربي هاي محلول در خون مي شود.
اسيدهاي موجود در خرمالو باعث هضم بهتر غذا و جذب بهتر برخي تركيبات غذايي مثل آهن و روي مي شوند و افزايش جذب را در پي دارند.
خرمالو با دارا بودن رنگدانه هاي پلي فنوليك، خاصيت ضد سرطاني دارد. وجود مقدار زيادي فيبر و مواد آنتي اكسيدان، باعث خاصيت ضدسرطاني اين ميوه است.
خرمالو خاصيت ملين كننده دارد، بنابراين يك داروي مفيد براي درمان يبوست به ويژه در سالخوردگان به شمار مي رود.
از آنجايي كه ميوه خرمالو داراي انواع ويتامين هاست، سينه را نرم مي كند، ولي بايد آن را موقعي خورد كه كاملا روي درخت رسيده باشد.
قابل توجه بيماران ديابتي و افراد چاق:
موارد مصرف خرمالو:
توصيه مي شود خرمالو را پس از غذا به عنوان يك دسر بسيار خوشمزه و دلچسب مصرف كنيد، زيرا شيريني آن در معده به ترشي تبديل مي شود و اسيد معده را زيادتر كرده و اين به هضم بهتر غذا كمك مي كند.
ماسك خرمالو:
اين ماسك براي پوست هاي خشك كاربرد دارد.
مواد لازم
خرمالوي رسيده و له شده : يك چهارم ميوه
كته بدون روغن و نمك :يك قاشق غذاخوري
روغن بادام شيرين :يك قاشق مرباخوري
خيار با پوست :يك تكه كوچك
روش تهيه
تمام مواد را با هم در مخلوط كن بريزيد و خوب مخلوط كنيد. مواد را به مدت 10 دقيقه بر روي پوست خود بماليد و بعد با آب ملايم بشوييد.
منبع:نشريه دنياي تغذيه، شماره 91.
/ج