مهدویت در اینترنت

در عالم گسترده اینترنت، انسان ها با اهداف گوناگون به ارائه افکار و اندیشه های خود می پردازند. در این میان، عرضه مطالبی چون مهدویت، امید به ظهور مصلح و رهبری الهی، مسیح گرایی، هزاره گرایی، آینده گرایی و یا منجی گرایی از مهم ترین و پرجنجال ترین مباحث به شمار می آیند. یک جستجوی ساده در اینترنت، انسان را با انبوهی از اطلاعات در این مقوله روبه رو می کند؛ به گونه ای که با هدف اثبات مدعا و اندیشه خود، به طرح و ارائه مباحثی از این قبیل پرداخته اند.
دوشنبه، 20 تير 1401
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
مهدویت در اینترنت

در عالم گسترده اینترنت، انسان ها با اهداف گوناگون به ارائه افکار و اندیشه های خود می پردازند. در این میان، عرضه مطالبی چون مهدویت، امید به ظهور مصلح و رهبری الهی، مسیح گرایی، هزاره گرایی، آینده گرایی و یا منجی گرایی از مهم ترین و پرجنجال ترین مباحث به شمار می آیند. یک جستجوی ساده در اینترنت، انسان را با انبوهی از اطلاعات در این مقوله روبه رو می کند؛ به گونه ای که با هدف اثبات مدعا و اندیشه خود، به طرح و ارائه مباحثی از این قبیل پرداخته اند.
 

در این بین، تلاش طالبان عدالت و امامت در معرفی و شناسایی ناجی بشریت حضرت مهدی (عج) قابل ستایش است.

از این رو، به معرفی و بررسی برخی از پایگاه های شیعی اینترنت در موضوع مهدویت می پردازیم که به زبان فارسی ارائه شده اند.

1. پایگاه اطلاع رسانی اجلاس مهدی WWW.ejlasmahdi.com
 

اجلاس دو سالانه بررسی ابعاد وجودی امام مهدی (عج)، در سال 1374، با هدف تعمیق و گسترش فرهنگ انتظار و انجام مأموریت های علمی و تبلیغی آغاز به کار کرده است. دبیرخانه اجلاس که زیر نظر معاونت پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی فعالیت می کند، متشکل از کمیته ای علمی است که در زمینه بستر سازی برای طرح مباحث مهدویت، در محافل پژوهشی و علمی داخل و خارج از کشور، کاوش درباره معارف مهدوی در حوزه شیعه و رفع شبهات موجود فعالیت می کند. پایگاه اینترنتی اجلاس مهدی به ارائه مطالبی مانند: اخبار، فراخوان مقاله، چکیده مقالات برگزیده، مجموعه مقالات اجلاس سوم، نشریات و کتاب های مربوط به حضرت مهدی (علیه السلام) می پردازد.

کتابخانه و کتاب های تخصصی به زبان های فارسی، عربی و انگلیسی، معرفی 48 پایان نامه، پرسش و پاسخ به صورت طبقه بندی شده در 37 موضوع، معرفی مؤسسات و مراکز مهدوی و بانک صوت شامل قطعات مختلفی از ادعیه، مناجات و مولودی از دیگر بخش های این پایگاه به شمار می آید.

2. پایگاه مسجد مقدس جمکران WWW.jamkaran.info
 

این پایگاه که توسط بخش فرهنگی مسجد مقدس جمکران تهیه شده و در شبکه جهانی اینترنت قرار گرفته است، مطالبی را به زبان های فارسی، عربی و انگلیسی ارائه نموده است. امام مهدی (عج) در قرآن، امام مهدی (عج) در کلام معصومین (علیهم السلام)، کرامات آن حضرت در مسجد مقدس جمکران، سخنان حضرت مهدی (عج)، معرفی مسجد جمکران، دعا و زیارات، کتاب و مقاله از گزینه های این پایگاه می باشد.

متن کامل 28 جلد کتاب فارسی و 31 جلد کتاب عربی، معرفی اجمالی 313 کتاب از کتب مهدویت و فهرست کتاب هایی که توسط انتشارات مسجد مقدس جمکران منتشر شده، از جمله مواردی است که در بخش کتابخانه این پایگاه موجود است. علاوه بر این، مقالاتی نیز در بخش مذکور قابل دسترسی می باشد.

یکی دیگر از ویژگی های این پایگاه، پاسخ به سؤال هایی است که درباره امام زمان (علیه السلام) و موضوع غیبت و ظهور آن حضرت مطرح است. از این رو، مباحثی چون اعتقاد به مهدویت در دیگر ادیان و مذاهب، آگاهی امام زمان (علیه السلام) از اعمال ما، وظایف منتظران، حضرت مهدی (علیه السلام) در قرآن، علت و فلسفه غیبت، غیبت صغرا و کبرا، ملاقات با امام زمان (علیه السلام)، ویژگی های حکومت امام (علیه السلام)، یاران امام زمان (علیه السلام)، داستان تولد امام زمان (علیه السلام)، داستان مادر امام (علیه السلام)، نشانه های ظهور، زمان و مکان ظهور، تبیین طول عمر امام زمان (علیه السلام) و رجعت، در بخش پرسش و پاسخ های موجود در پایگاه قابل مطالعه است.

3. پایگاه موعود WWW.mouood.org
 

این پایگاه شماره های مختلف نشریه «موعود» را با دسته بندی مطالب و مقالات آن در اختیار می گذارد. ابعاد وجودی حضرت مهدی (عج)، غیبت صغرا و کبرا، منجی گرایی و مهدویت در ادیان و فرق مختلف، ظهور و نشانه های آن، مباحثی درباره پیشگویی های صورت گرفته درباره آخرالزمان و مقالاتی در مورد رواج منجی گرایی در مغرب زمین، از جمله موضوعات مطرح در این مقالات هستند.

این پایگاه با ساختار CMS مطالب خود را عرضه می کند که سرعت ارائه مطالب از امتیازات آن است. زبان فارسی، تنها زبان پایگاه است.

4. پایگاه امام مهدی (عج) WWW.imammahdi-s.com
 

این پایگاه توسط بنیاد فرهنگی حضرت مهدی (عج) به منظور تحقق اهداف این بنیاد، یعنی آشنا ساختن نسل جوان کشور با فرهنگ مهدویت و زدودن خرافات و افکار انحرافی و تبیین اهداف قیام و انقلاب جهانی آن حضرت (عج) تأسیس شده است. از بخش های مختلف این پایگاه می توان به گزینه هایی مانند: سخن بزرگان شامل فیلم و سخنرانی بزرگانی همچون: فاضل، مکارم، استادی، صافی گلپایگانی و کریمی جهرمی، و نیز کتابخانه، اخبار مهدویت، پرسش و پاسخ، مسابقه و مقالات کوتاه اشاره کرد. در بخش پرسش و پاسخ علاوه بر پاسخگویی به سؤال های جدید، پرسش های مربوط به دوران ظهور و سؤالات اعتقادی نیز به صورت طبقه بندی شده در دسترس است.

از ویژگی های این پایگاه آن است که در بخش میزگرد می توان در جلسات گفتگو و بحث هایی که درباره حضرت مهدی (عج) مطرح می شود، شرکت کرد.

این پایگاه به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی در دسترس کاربران قرار دارد.
 

5. پایگاه منجی WWW.monjee.org
 

گفتمان مهدویت شامل سخنرانی های علما و شخصیت های بزرگی همچون: صافی گلپایگانی، امینی، رفسنجانی، معرفت و عسکری، و نیز کتابخانه مهدویت، کتاب شناسی، پرسش و پاسخ، قطعه های صوتی و معرفی دیگر پایگاه ها از جمله مطالبی است که مؤسسه فرهنگی انتظار نور در دسترس کاربران قرار داده است. این پایگاه به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی قابل تنظیم می باشد. به نظر می رسد، مهم ترین قسمت این پایگاه، بخش سخنرانی های علما و دانشمندان در بخش گفتمان است.
 

6. یا مهدی WWW.yamahdi.com
 

این پایگاه به زبان انگلیسی بوده و شامل کتاب، مقاله، داستان هایی برای نوجوانان، کارت پستال، نغمه ها، ادعیه، مسابقه و جدول می باشد. بخش مقالات، مشتمل بر 46 عنوان مقاله است که موضوعاتی چون حضرت مهدی (عج) در قرآن، تولد حضرت مهدی (عج)، مهدویت در میان اهل سنت، نائبان حضرت مهدی (علیه السلام)، وظایف و مسؤولیت ها، غیبت حضرت مهدی، اهمیت مهدویت و مهدی های دروغین از جمله آن هاست.


7. شبکه منتظر WWW.montazar.net
 

شبکه امام مهدی (علیه السلام) توسط مرکز جهانی اطلاع رسانی آل البیت (علیه السلام)، در تابستان سال 1379، راه اندازی شده است. اطلاعات این پایگاه به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی در اختیار کاربران قرار می گیرد. عناوینی چون مهدویت، امام مهدی (علیه السلام)، غیبت، انتظار، ظهور، کتابخانه، بانک صوت و تصویر، صفحات شخصی، پرسش و پاسخ و مناسبت ها موضوعات اصلی این پایگاه را تشکیل می دهد. صفحه انگلیسی پایگاه هم با مطالب کاملی درباره زندگی، امامت، غیبت و ظهور حضرت مهدی (علیه السلام) ارائه شده است. ضمن این که متن کامل 12 جلد کتاب انگلیسی نیز در دسترس می باشد.

8. شبکه اطلاع رسانی حضرت مهدی (عج) WWW.emammahdi.com
 

پایگاه امام مهدی (عج) با کوشش دفتر پژوهشی وتر، در سال 1380، راه اندازی گردیده است. این مجموعه به منظور ارائه معارف تازه درباره امام زمان (عج) تأسیس شده است. مهم ترین محتوای پایگاه، کتابخانه است که شامل تعدادی کتاب به زبان فارسی می باشد، این کتاب ها عبارتند از: آیینه اسرار، اصالت مهدویت در اسلام از دیدگاه اهل سنت، سوز هجران، امام مهدی فروغ تابان ولایت، ظهور امام مهدی از دیدگاه اسلام و مذاهب و ملل، مهر بیکران و معرفت حجت خدا، دیگر کتاب ها نیز به زبان عربی عرضه شده است.

در بخش صوت قطعاتی همچون: زیارت آل یاسین، دعای ندبه، دعای عهد، تشرف علی ابن مهزیار، اسماعیل هرقلی و علامه بحرالعلوم، و همچنین چند سخنرانی و مداحی و نمایشنامه صوتی در معرض استفاده کاربران قرار دارد.

بخش جالب توجه این پایگاه نوشته هایی است که بیانگر راز و نیازهای دوستداران و زائران آقا امام زمان (علیه السلام) می باشد. در این بخش می توان راز و نیازها، عرض ارادت، شکوه ها و درد دل های خود را با حضرت بقیة الله (علیه السلام) درج نمود. این پایگاه به زبان فارسی ارائه شده است.
 

نقد و بررسی

در یک نگاه کلی، پایگاه های مربوط به مهدویت به چند دسته تقسیم می شوند. دسته اول، پایگاه هایی هستند که در خصوص امام مهدی (علیه السلام) و مهدویت فعالیت دارند. دسته دوم، پایگاه های اسلامی هستند که بخشی از فعالیت خود را به اهل بیت و امام عصر (علیه السلام) اختصاص داده اند و دسته سوم، مراکز و پایگاه هایی هستند که به شکل عمومی تر در زمینه هایی مانند: مسیح گرایی، هزاره گرایی، منجی گرایی و آینده گرایی کار می کنند. علاوه بر این ها، پایگاه هایی نیز وجود دارند که ضد مهدویت به شمار می آیند و تمام تلاش خود را برای انکار و تحقیر معتقدان به مهدویت و منجی گرایی به کار بسته اند. البته دسته سوم از پایگاه های مذکور هم لزوماً نسبت به موضوع امام مهدی (عج) نگرش مثبتی ندارند و به القای شبهه در این باره می پردازند؛ که آشنایی با نظرات آن ها امری ضروری است.

در بررسی پایگاه های مرتبط با مهدویت، چند نکته را می توان یادآور شد:

1. آشنایی با پایگاه های اطلاع رسانی مرتبط با مهدویت و موضوعات وابسته به آن، در جهت ارتقای سطح دانش مهدوی و اعتقادات دینی مردم، امری لازم و ضروری به شمار می آید و تلاش مراکز مهدویت در این باره بسیار ستودنی است.

2. پایگاه های غیر اسلامی به دلیل نداشتن منابع غنی و مستند، به جای پرداختن دقیق به مباحث آخرالزمان، به پیشگویی ها و گفته های کاهنان و شخصیت های آینده شناس اکتفا کرده اند. این ویژگی در میان انبوه مطالب ارائه شده توسط آن ها در قالب کتاب و مقاله به روشنی آشکار است.

3. از آن جا که تمام ادیان به ظهور منجی آخرالزمان معتقد هستند و برای خود باورهایی دارند، بهتر است موازی با صفحات آنان، صفحاتی تهیه شود و روایات و اعتقادات شیعی درباره وجود حضرت ولی عصر (عج) ارائه گردد. بدیهی است، دستیابی به این مهم، نیازمند ترجمه منابع موجود به زبان خارجی و تهیه برنامه هایی جهت جستجوی مناسب می باشد.

4. ضعف کمی و کیفی پایگاه های مهدویت در مقابل پایگاه های ضد مهدویت، خود غم بزرگی است.

بی تردید تبیین عقاید و دفاع از واقعیت ها، زمانی ثمربخش خواهد بود که با شیوه های صحیح و دقیق اطلاع رسانی همراه باشد.

5. زمینه سازی برای اطلاع رسانی با شیوه های جدید و مؤثر، از بایسته های مهم و اصلی پایگاه های اسلامی به شمار می آید و نسل جوان و حتی کودکان و نوجوانان، از مهم ترین مخاطبان این شیوه ها می باشند. به همین دلیل، باید در عرضه مطالب، سطوح گوناگون کاربران را نیز در نظر گرفت.

هم اینک، دشمنان آن حضرت (علیه السلام) اقدام به تولید بازی های رایانه ای کرده اند که به روشی بسیار دقیق و حساب شده کودکان را از مهدی موعود بیزار می کند.

6. بیشتر مطالب پایگاه های مدافع مهدویت، در قالب مقاله و کتاب است. مطمئناً کتاب و مقاله به تنهایی برای مقابله با اندیشه های مخالف و توسعه باور و آگاهی کاربران کافی نیست و عدم توجه به شیوه های سمعی و بصری و استفاده نکردن از رسانه های غیر نوشتاری، از کاستی های این پایگاه ها می باشد.

7. ضعف دیگر چنین پایگاه هایی، روزآمد نبودن مطالب آن است. برخی از پایگاه های مهدوی مدت هاست که به حال خود رها شده و تغییر محسوسی در آن صورت نگرفته است و این موضوع، در دنیای رو به رشد اینترنت و سرعت فزاینده آن در ارائه امکانات نوین، به معنای عقب ماندن از پایگاه هایی است که همگام با فناوری اطلاعات و ارتباطات به ارائه مطالب خود می پردازند.
8. در ارائه ما بحث و اندیشه های مهدوی، علاوه بر مخاطبان داخلی و فارسی زبان، باید مخاطبان آن سوی مرزها را هم مد نظر داشت و سطوح مختلف کاربران از اقوام و ملل گوناگون با عقاید متفاوت را مورد توجه قرار داد و جنبه های منطقی و استدلالی مباحث را بیشتر لحاظ نمود.

به امید آن که هدایتگر بشر و منجی واقعی انسان ها هر چه زودتر پرده از رخ کنار زند و با طنین «انا بقیة الله»، دل های عاشقان و منتظران ظهورش را تسلی بخشد و وعده های الهی را تحقق بخشد و غم و اندوه را از دل های همه شیعیان عالم و ارادتمندان به ساحت مقدسش بزداید.

 

پی‌نوشت‌ها:

1. این بازی تحت عنوان «یا مهدی» در آمریکا تولید شده و در سطح وسیعی به صورت سگا و سی دی در جهان پخش گردیده است. نام اصلی بازی «جهنم خلیج فارس» است و از نیویورک گرفته تا توکیو و پکن در فروشگاه های عرضه محصولات فرهنگی یافت می شود.
(به نقل از: دکتر حسن بلخاری، پایگاه ظهور www.zohoor.net، متن سخنرانی در 19/8/79، دسترسی 36/8/83
 

منبع:پایگاه حوزه نت
ارسال توسط کاربر محترم سایت : savin125125


نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
play_arrow
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
play_arrow
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
play_arrow
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
play_arrow
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستاده‌ام
play_arrow
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستاده‌ام
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
play_arrow
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
play_arrow
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
رهبر انقلاب: مهم‌ترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
play_arrow
رهبر انقلاب: مهم‌ترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
سرود جمعی با اجرای نوشه‌ور در حسینیه امام خمینی(ره)
play_arrow
سرود جمعی با اجرای نوشه‌ور در حسینیه امام خمینی(ره)
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب
play_arrow
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب
مداحی اتابک عبداللهی به زبان آذری در حسینیه امام خمینی
play_arrow
مداحی اتابک عبداللهی به زبان آذری در حسینیه امام خمینی
مداحی مهدی ترکاشوند به زبان لری در محضر رهبر انقلاب
play_arrow
مداحی مهدی ترکاشوند به زبان لری در محضر رهبر انقلاب
خطر تخریب یکی از بزرگترین مساجد دوران قاجار
play_arrow
خطر تخریب یکی از بزرگترین مساجد دوران قاجار
رستوران‌های که به سیب‌زمینی می‌گویند "فرنچ فرایز"
play_arrow
رستوران‌های که به سیب‌زمینی می‌گویند "فرنچ فرایز"
ربات انسان‌نمای پیشرفته چینی معرفی شد
play_arrow
ربات انسان‌نمای پیشرفته چینی معرفی شد