مرضی به نام روزمرگی
زندگی چیزی نیست که لب طاقچه عادت از یاد من و تو برود.
بر اساس یک اصل کلی هر اقدامی فارغ از بدی یا خوبی اثراتی به همراه دارد. انقلاب صنعتی نیز از این اصل جدا نماند و آثار مخرب آن به دنبال اثرات مثبتش خود نمایی کرد. از دیدگاه جامعه شناسی یکی از آثار منفی صنعتی شدن زندگی انسانها روزمرگی است.
کارشناسان از نشانههای روزمرگی را فردگرایی و تنهایی میشمرند، بلایی که امروزه گریبان گیر زندگی مردم غرب است. اتکای بیش از حد به نیروی فردی و از طرفی دیگر وجود رقابت شدید برای زنده ماندن و گرفتن فرصتهای برتر از دلایل این پدیده دانسته شده است. فردی که در جامعه مدرن فعالیت میکند باید طبق شرایط خاص اجتماعی که عمو ما تحمیلی هستند برای بقا تلاش کند.
طلاق این پدیده شوم را میتوان از جهتی، نتیجه روزمرگی دانست. انسان گرفتار روزمرگی به صورتی شدید به دنبال تنوع طلبی است. یعنی برای معنی دهی به زندگی از بیرون دست به اقدام میزند. زندگی شخصی را به امید درمان مورد هجمه قرار میدهد غافل از اینکه این تغییر، موقتی بوده و ضربههای این تصمیم سنگین و سهمگین خواهد بود
آفات روزمرگی
طلاق این پدیده شوم را میتوان از جهتی، نتیجه روزمرگی دانست. انسان گرفتار روزمرگی به صورتی شدید به دنبال تنوع طلبی است. یعنی برای معنی دهی به زندگی از بیرون دست به اقدام میزند. زندگی شخصی را به امید درمان مورد هجمه قرار میدهد غافل از اینکه این تغییر، موقتی بوده و ضربههای این تصمیم سنگین و سهمگین خواهد بود.
نا امیدی و کسالت از دیگر نشانههای روزمرگی است. فرد دچار روزمرگی، برای آینده چندان برنامهای ندارد چرا که معتقد است زندگی تکراری امروز اهمیت آینده نگری را ندارد. ارزشهایش بر این اساس تغییر کرده و ارزشهای نوین جایگزین آن میشود. آسیب جدی که امروز دنیای مدرن را تهدید میکند خود کشی ناشی از بحران هویت است. بحران هویت در راستای تکرار مکررها روزانه و تلقی بی ارزش بودن در انسان ایجاد میشود. جهان بینی به شکلی جدی تغییر یافته و انسان خود را میان انبوهی از امر و نهیهای روزانه سرگردان مییابد. در نتیجه عدم را بر زندگی مرده وار ترجیح میدهد.
گرایش به مصرف گرایی درد دیگر روزمرگی است. فرد، دیگر با رفع نیازهای سابق ارضا نشده و بر اساس اصل تنوع طلبی به خلق کالاهای جدید روی آورده و با تولید نیاز در پی رفع خلاء موجود زندگی خویش است. روشی که به شدت از سوی غرب دنبال میشود. پدیده فیلم، موسیقیهای به شدت هیجان انگیز تولید بازیهای متنوع با رویکردهای مختلف و گاه بسیار هدف دار از سیاستهای فرهنگی غرب به شمار میآید.
رابطه تکنولوژی و روزمرگی
باید توجه داشت کمی این ارتباط موجب افزایش زمان فراغت انسان شده و بیکاری مخفی برای او حاصل میکند. فراغت کاذب زمان هجوم افکار به شدت منفی در ذهن انسان است. افکاری که انسان را به فرعیات زندگی سوق میدهد. ذهن ترتیبی ساعتی پیدا کرده و برنامه فردا از روز قبل مشخص و دست نخورده است.
فردگرایی و تنهایی از نشانههای بارز روزمرگی جوامع به حساب میآید. خصیصهای که بخشی از آن را فن آوری ایجاد کرده است. رخوت و افسردگی ناشی از تکرار اعمال روزانه در شدیدت رین حالت باعث بروز آسیبهای اجتماعی خواهد شد.
مذمومیت روزمرگی در نگاه اسلام
بپر هیز از کسالت و ملالت در امور ، زیرا این دو کلید هر بدی ست، کسی که به کسالت و واماندگی رود هیچ حقی ادا نکند. و کسی که ملالت و بی قراری گیرد بر هیچ حقی صابر و شکیبا نتواند بدهد»
اسلام توبه را، راهی برای فرار از روزمرگی میداند. بر طبق سخن امیر المؤمنین علی (ع) توبهای واقعی است که فرد تصمیم بر جبران کامل اعمال خود داشته باشد. خاصیت توبه باز شدن دریچههای تازه به زندگی انسان است. امید به رحمت خدا و احساس حضور او خود مانعی بزرگ برابر روزمرگی است. تأمل و تأکید اسلام به غنیمت شمردن وقت، حساسیت انسان را به زندگی و استفاده بهینه آن بیشتر میکند.
امام صادق(ع) نیز فرد بیکار را محبوب خدا نمی شمارد و باز در سخن دیگر میفرمایند: «خداوند از خواب زیاد و بیکاری پیوسته نفرت دارد. (وسایل الشیعه – ج 17، ص 57)
امام محمد باقر علیهالسلام فرمودهاند:
«ایاک و الکسل و الضجر فانهما مفتاح کل شر من کسل لم یود حقا حفا و من ضجر لم یصبر علی حق ؛ بپر هیز از کسالت و ملالت در امور ، زیرا این دو کلید هر بدی ست، کسی که به کسالت و واماندگی رود هیچ حقی ادا نکند. و کسی که ملالت و بی قراری گیرد بر هیچ حقی صابر و شکیبا نتواند بدهد» (منتهی الامال ج 2 ص 145)
کسالت و نشاط در قرآن
کسالت و نشاط در احادیث
کار و کوشش، راهی است که آفرینش پیش پای انسان گذاشته تا با پیمودن آن، سعادت زندگی خود را دریابد و البته انحراف از مجرای خلقت و طبیعت اگر چه بسیار کم هم باشد، جز به ضرر انسان تمام نخواهد شد و در این صورت، انحراف از امری که اساس نظام زندگی روی آن استوار است، جز بدبختی دنیا و آخرت در بر نخواهد داشت
کسالت و نشاط در برخی از آثار ادبی
در مذهب طریقت خامی نشان کفر است
آری طریق دولت، چالاکی است و چستی
سعدی:
ندانی گه غله برداشتن
که سستی بود، تخم نا کاشتن
خواجه عبدالله انصاری: در جوانی مستی ، در پیری سستی ، پس خدا را کی پرستی."[ لغت نامهی دهخدا، ذیل لغات: چالاکی، سستی]
مضرات بی کاری
از این جا است که امام موسی کاظم (ع) میفرماید: در کارها اظهار سستی و خستگی مکن وگرنه دنیا و آخرت را از دست میدهی (کافی 5: 85، ح 2)، پیغمبر اکرم (ص) کسانی را که به بی کاری خو کرده، سنگینی زندگی خود را به دوش دیگران میاندازند، لعنت فرموده است (همان4: 12، ح9).
نتیجه گیری
منابع:خبرگزاری شبستان
سایت طهور
پایگاه حوزه
ارسال توسط کاربر محترم سایت :mostafakazemy
/ج