جذابيت مرگبار
نويسنده: مهدي صارمي فر
انرژي هسته اي چيست؟
هرچه در جدول تناوبي عناصر (جدول مندليف) به جلوتر حرکت کنيم، اتم ها سنگين تر مي شوند. اين امر به خاطر زياد شدن تعداد پروتون ها و نوترون هاي آن هاست. وقتي تعداد پروتون هاي هسته از يک حدي بيشتر شد، نيروي دافعه الکتريکي از نيروي جاذبه هسته اي بيشتر مي شود و هسته ناپديدار مي شود. به اتم هاي سنگين تر از اين حد، اتم هاي ناپايدار مي گويند. روي اين مرز، اورانيوم قرار دارد.اورانيوم (238، 92)تا پروتون دارد و (146)تا نوترون، اورانيوم (235، 92)تا پروتون دارد و (143)تا نوترون. به دليل داشتن تعداد مساوي پروتون، اين دو هسته اتم، خواص شيميايي کاملا يکساني دارند، اما چون اورانيوم (235)، نوترون کمتري دارد، انرژي هسته اي جاذبه آن، کمتر از انرژي دافعه الکتريکي است و ناپايدار است. به هسته هايي که خواص شيميايي يکسان ولي جرم متفاوت دارند، ايزوتوپ مي گويند. اورانويم (235)ناپايدار است و طي فرايندي به عناصر سبک تر تبديل مي شود. اگر جرم اين عناصر را جمع کنيم از جرم اورانيوم (235)کم کنيم، بايد نتيجه حاصل، صفر شود. اما برخلاف انتظار، مقدار بسيار ناچيزي باقي مي ماند که طبق معادله معروف هم ارزي جرم و انرژي اينشتين (E=mc2)، اين مقدار جرم، به انرژي گرمايي تبديل مي شود. اين انرژي آزاد شده در رآکتورهاي هسته اي، صرف توليد برق مي شود. اما ميزان اورانيوم (235)موجود در طبيعت، کمتر از يک درصد اورانيوم طبيعي (238) است. براي افزايش غلظت اورانيوم (235)آن را طي فرايندي که چرخه سوخت هسته اي مي گويند، غني مي کنند.
واکنش زنجيره اي
چرخه سوخت هسته اي
چرخه سوخت از دو قسمت تشکيل شده است. قسمت جلويي که عمليات آماده سازي اورانيوم در آن صورت مي گيرد و قسمت عقبي که درآن، ضايعات هسته اي را براي جلوگيري از آسيب رساني به طبيعت و محيط زيست، در محل امني قرار مي دهند.
غني سازي
دو روش مهم غني سازي، انتشار گاز و سانتريفيوژ است. در روش انتشار، گاز هگزا فلورايد اورانيوم (UF6) را تحت فشار گاز طبيعي، از غشاهاي نيمه تراوا عبور مي دهند. چون اورانيوم (235)سبک تر از اورانيوم (238)است. سريع تر عبور مي کند. به اين ترتيب، طي فرآيند طولاني و با تکرار چندين باره اين عمل (عبور از غشاي نيمه تراوا)اورانيوم غني مي شود. عيب اين روش، اين است که با اين که آهنگ نسبتا پاييني دارد، هزينه اش بالاست.
در روش سانتريفيوژ، UF6 را درون استوانه هاي بزرگي مي ريزند و با سرعت بالايي مي چرخانند. نيروي گريز از مرکز باعث مي شود که اورانيوم (235)از اورانيوم (238)جدا شود. هرچند سانتريفيوژ، نيازمند دستگاه ها و فن آوري هاي بسيار پيشرفته تري نسبت به انتشار است. اما مصرف انرژي آن، نسبت به روش قبلي بسيار کمتر است.
امروز روش ديگري کشف شده که با استفاده از ليزر گازي اورانيوم را غني مي کند. اين روش، MLIS، نام دارد. آهنگ غني سازي و سطح غني سازي، در اين روش بيشتر از دو روش قبلي است، اما تکنولوژي بسيار پيشرفته اي مي خواهد.
تبديل
آسياب
اکتشاف و استخراج
توليد سوخت
عمليات سوخت
راکتورها دو دسته اند:
1-راکتورهاي گرمايي که سرعت کمي دارند و فرايند شکافت در آن ها به آرامي انجام مي شود. اين رآکتورها استفاده صلح آميز براي توليد انرژي دارند.
2-رآکتورهاي سريع که هدف آن ها توليد سوخت لازم براي بمب هاي هسته اي است.
قسمت عقبي چرخه
(3)نوع زباله هسته اي وجود دارد:
1-سطح پايين: لباس ها و تجهيزات و فيلترها که ممولا فشرده هستند و سپس آتش زده مي شود و در چاله هاي کم عمق نگهداري مي شود.
2-سطح متوسط: پس مانده هاي نيروگاه مثل حفاظ هاي ميله هاي سوخت و مواد راديواکتيو ديواره ها که پس از قرار گرفتن در پوشش حفاظتي، دفن مي شوند. اين پوشش حفاظتي، از جنس بتن است.
3-سطح بالا: همان سوخت هاي مصرفي است که براي نابودي آن ها بايد هزينه بيشتري متحمل شد.اين هزينه ها عبارتند از:
الف)انبارداري موقت: سوخت مصرف شده در رآکتور، بسيار داغ و راديواکتيو است و تشعشع فراواني دارد. براي همين، آن را براي مدت طولاني، درون استخرهاي آب با عمق بيش از (8)متر که از جنس بتن مسلح به فولاد ضد زنگ است، قرار مي دهند.
ب)انبار نهايي: پس از خنک شدن سوخت، با استفاده از روش هاي شيميايي، بعضي از مواد قابل بازيافت مثل اورانيوم يا پلوتونيم را از ضايعات هسته اي جدا مي کنند تا در پزشکي هسته اي، توليد سوخت و کارهاي ديگر از آن استفاده کنند. بقيه مواد را با حرارت دادن، به پودر تبديل مي کنند و پس از آهکي کردن، آن را با شيشه مخلوط مي کنند. سپس آن ها را درون محفظه هايي از جنس «فولاد ضد زنگ» قرار مي دهند و در منطقه اي امن (از لحاظ جغرافيايي) دفن مي کنند. هزار سال طول مي کشد که تشعشع اين مواد به ميزان طبيعي کاهش يابد.
چرخه سوخت هسته اي
با اين وجود، دانشمندان کشور ما توانستند به تکنولوژي توليد سوخت هسته اي دست يابند. نکته مهم تر در اين بين، اين است که کشور ما توانايي اين را دارد که تمام مراحل استخراج، غني سازي و مصرف سوخت را انجام دهد. منابع طبيعي اورانيوم در ساغند، تجهيزات غني سازي در نطنز و اصفهان و بالاخره در نيروگاه هاي هسته اي که اولين شان در بوشهر به زودي آماده مي شود، باعث شده که تمام مراحل چرخه سوخت را بتوانيم در داخل انجام دهيم. به اين ترتيب متخصصان ايراني به امکاناتي (از لحاظ علمي) دست پيدا کرده اند که در دنيا تنها در دست چند قدرت بزرگ هسته اي قرار دارد.
حتي خيلي از همين قدرت هاي هسته اي هم توان انجام تمام مراحل چرخه سوخت را در داخل سرزمين شان ندارند. آمريکا منابع خيلي کمي از اورانيوم دارد. اروپا هم جاي مناسب براي نابودي زباله هاي هسته اي ندارد.
اين چيزي است که مي خواهند کشورمان را از داشتن آن محدود کنند: «توان غني سازي اورانيوم.» البته تعدادي از کشورهاي اروپايي به ايران پيشنهاد دادند که غني سازي در چين يا روسيه انجام شود. اما در حالي که اين مراحل در داخل کشور و با هزينه اي کمتر قابل انجام است، نيازي به اين کار (از لحاظ اقتصادي) ديده نمي شود.
منبع: همشهري جوان شماره 59