برادر قرآن
نويسنده: حسين قاضي زاده
نگاهي دوباره به نهج البلاغه يا چطور نهج البلاغه بخوانيم
نزديک به هزار سال است که ابوالحسن محمد بن حسين طاهر ذوالمناقب مشهور به سيد رضي، دست به تدوين کتاب گرانسنگ نهج البلاغه زده و اکنون اين کتاب برادر قرآن، همراه و مفسر آن شناخته مي شود.
الف- نسخه هاي نهج البلاغه
نسخه مرحوم دشتي مزاياي متعددي دارد، مثل ترجمه روان، داشتن فهرست موضوعي مفصل، ترجمه توضيحات سيد رضي، شماره گذاري متن عربي و فارسي، توضيح نکات تاريخي و جغرافيايي- که در فهم خطبه يا نامه امام بسيار مؤثر است- و بررسي تطبيقي برخي فرازهاي اين کتاب با مکاتب و انديشه هاي روز دنيا.
ب- ترجمه ها و شرح هاي نهج البلاغه
شرح ابن الحديد معتزلي از شروح بسيار معروفي است که يکي از عالمان اهل سنت بر نهج البلاغه نگاشته است، چنان که مرحوم شيخ عبده-که دوران زندان با نهج البلاغه آشنا شده بود-ترجمه و شرح گونه اي بر آن کتاب نوشت و سهم بزرگي در آشنايي جامعه اهل سنت با اين کتاب ايفا کرد.
ج- قسمت هاي مختلف نهج البلاغه
خطبه ها: شامل 241 خطبه مي شود که برخي کامل و برخي تنها بخشي از يک خطبه هستند.
نامه هاي امام: شامل 79 نامه مي شود.
حکمت ها يا جملات قصار: 480 حکمت را در بر مي گيرد.
در بخش اول، امام در خطبه ها متعددي مثل خطبه قاصعه، خطبه متقين (همام)، خطبه شقشقيه، خطبه هاي امام در جنگ هاي سه گانه (جمل، صفين، نهروان) و ساير خطبه ها، شناخته مي شود. ساختار خطبه ها نوعا با حمد و تسبيح خداوند متعال و بيان نعمت هاي او و در ادامه ويژگي هاي رسول اکرم (ص) و اهل بيت ايشان آغاز مي شود؛ امام (ع) به تناسب در ادامه، موضوع اصلي را بسط و توضيح مي دهند و با آوردن مثال هاي متعددي از قرآن کريم و سنت نبوي، کلام خود را تاييد مي کند. خطبه هايي که سيد رضي جمع آوري کرده است، در پايان با برخي صفات حق تعالي يا نکات مهم ديگري به تناسب زمان و مکان خاتمه مي يابد.
در بخش دوم، امام (ع) در نامه هاي متعدد به افرادي مثل معاويه يا فرمانداران خود در ايالات اسلامي، حقيقت اسلام را نشان مي دهد. نامه هاي امام (ع) به فرزندش امام حسن مجتبي (ع) نمونه کاملي از الگوي تعليم و تربيت اسلامي است و نامه مشهور امام (ع) به مالک اشتر نخعي- فرمانده سپاه امام (ع) و حاکم مصر- نمونه عمل يک حاکم اسلامي را نشان مي دهد و اکنون به عنوان يک سند در سازمان ملل متحد به ثبت رسيده است. توصيه هاي دقيق و جامع امام (ع) در نامه به مالک در رفتار با طبقات گوناگون اجتماعي بسيار قابل توجه است.
در نامه هاي امام (ع) ارزش هاي اخلاقي، امتيازات اسلام و اهل بيت (ع)، مسائل تاريخي، خلافت حضرت و مسائل مربوط به آن، ويژگي هاي برخي از ياران و ارزش احکام ديني مورد بحث و امعان نظر امام (ع) قرار گرفته است. فصل مهمي از نامه هاي امام (ع) مربوط به برخوردهاي قاطع ايشان با زمامداران و حکام منصوب از سوي حضرت است که در مقابل تخلفات آنها مي ايستد و نسبت به برخورد قاطعانه با آنها تسامح نمي کند.
در بخش پاياني که مي تواند شروع بسيار خوبي براي نسل جوان در مطالعه نهج البلاغه باشد، جملات بسيار کوتاه اما دقيق و لطيف امام (ع) آورده شده است. برخي از جملات چنان است که سيد رضي تعريف و تمجيد برخي ادبا در مورد آنها را ذيل حکمت مربوطه آورده است؛ مثل جاحظ- اديب مشهور عرب- که گفته است اين جمله «قيمه کل امري ما يحسنه» را بايد طلا گرفت و عرب کلامي شيواتر از آن ندارد.
مسائل مهمي در روان شناسي، جامعه شناسي، اقتصاد، مديريت، حقوق، انسان شناسي، خداشناسي، مظلوميت و فضايل امام (ع) و اهل بيت (ع)، فلسفه احکام دين، مکارم اخلاقي، ملاحم (رويدادهاي آينده و پيشگويي هاي امام) در اين کلمات و جملات قصار آمده است.
براي بهره بردن از نهج البلاغه پيشنهاد مي شود ابتدا با مطالعه کتاب «سيري در نهج البلاغه» اثر استاد شهيد مرتضي مطهري يا کتاب «پيام جاودانه» استاد محمد رضا حکيمي، آشنايي کلي اي با فضاي نهج البلاغه به دست آيد و بعد براي پيگيري موضوع خاص، از فهرست موضوعي نسخه مرحوم دشتي استفاده شود.
منبع: ماهنامه فرهنگي همشهري آيه- شماره 4