![گردش در کوهستان گردش در کوهستان](https://rasekhoon.net/_files/thumb_images700/article/dba2d7e0-3318-424c-a422-bb3967b9e912.jpg)
گردش در کوهستان
نویسنده: فرينوش اکبرزاده
عکس: آذين حقيقي
عکس: آذين حقيقي
اشتبين در همسايگي رود ارس يکي از بهترين تفرجگاه ها است
در محاصره کوه ورود
نکته
خوش آمد گويي تاريخي
چطور برسيم؟
بن بست در رويا
بهترين راه براي رسيدن به روستا، رفتن با خودروي شخصي است. بايد تبريز را به سمت مرند ترک کنيد. مرند در شمال غربي تبريز است. نرسيده به ورودي مرند، يک تابلوي راهنما جاده شهرستان جلفا در شمالي ترين نقطه استان آذربايجان شرقي را نشان مي دهد. بعد از اين فرعي به منطقه وسيعي مي رسيد که امروز به نام منطقه آزاد ارس معروف است. تا اينجاي کار حدود 130 کيلومتر را طي کرده ايد. از شهرستان جلفا و همراه با رود مرزي ارس بايد به سمت شرق حرکت کنيد.
«سيه رود» اولين شهر بزرگي است که در 34 کيلومتري جلفا قرار دارد. 17 کيلومتر بعد از سيه رود به نقطه مرزي ايران و ارمنستان مي رسيد، شهر «نوردوز» و بعد از آن شهر تاريخي «کردشت» در هشت کيلومتري نوردوز را خواهيد ديد. 19 کيلومتر بعد از کردشت بايد از سه راهي «هراس» وارد جاده فرعي در سمت راست جاده اصلي بشويد؛ از اينجا تا اشتبين فقط سه کيلومتر راه باقي مانده؛ سه کيلومتري که با همراهي درختان انار، انجير و سيب سپري مي شود. تمام اين مسير حتي در حاشيه ارس جاده آسفالته است و مشکلي براي رفت و آمد نخواهيد داشت.
چه مي بينيم؟
هفت محله
هفت بنه گاه
بافت روستا:
گورستان تاريخي:
مقبره نباتي:
از دست ندهيد
جنگل هاي سبز ارسباران
کجا بمانيم؟
شب زير سقف آسمان
طرح هاي زيادي براي ايجاد امکانات اقامتي در روستا و حاشيه آن پيش بيني شده اما فعلاً تنها راه اقامت همان ماندن در چادر است. مي توانيد در ميدان ورودي روستا چادر بزنيد يا در ارتفاعات منتهي به اشتبين که مزاحم رفت و آمد اهالي هم نشويد. در اين روستا احتمالاً اتاقي براي اجاره پيدا نخواهيد کرد؛ چون تمام خانه ها به خصوص در فصل تابستان پر است.
چه بخوريم؟
بفرماييد نان تنوري
پيدا کردن تنور با وجود زنان روستا که پيراهن هاي گلدار بلند و دامن هاي چين دار رنگارنگ پوشيده اند کار سختي نيست. اينجا هر چند تا خانواده اشتبيني يک تنور مشترک دارند و به ترتيب هر روز زنان يکي از اين خانواده ها برايشان نان مي پزد و بين باقي خانواده ها پخش مي کند. اما هميشه مهمانان و مسافران از اين نان ها سهم مي برند. کافي است بدانيد براي ديدن روستا آمده ايد، آن وقت چند نان داغ روي دستتان مي گذارند.
علاوه بر تنورهاي خانگي مي توانيد از چند بقالي کوچک ورودي روستا هم نان تازه و هم بقيه مايحتاج روزانه تان را بخريد. صاحب يکي از اين بقالي ها «امان الله پور» دهيار روستاي اشتبين است و کارهاي دهياري را هم در همان مکان انجام مي دهد. اين بقالي ها نان تازه و پنير مرغوب و تخم مرغ هاي رسمي دارند که خوردنش در اين روستاي تاريخي و سرسبز لذت بخش است.
کجا بگرديم؟
دهکده سلامت
چه بخريم؟
ترش مثل انار
انار، انجير، گردو، گلابي، آلبالو، زردآلو، انگور، سماق، زغال اخته، ازگيل و توت، معروف ترين ميوه هاي اشتبين هستند. قيمت هر کدام از آنها بنا به نوع، کيفيت و فصل به شکل توافقي تعيين مي شود. تقريباً براي هر کيلو از اين ميوه ها بايد قيمتي بين 2 هزار تا 6 هزار تومان بپردازيد. گردوي اشتبين خوش خوراک و خيلي چرب تر از انواع ديگر گردوهايي است که در منطقه پيدا مي شوند. گردوي مغز شده تا 24 هزار تومان براي هر کيلو قيمت دارد. انار اين منطقه هم بسيار مرغوب است و دو نوع مختلف سفيد و قرمز دارد. انار، رب انار و لواشک انار اشتبين هم واقعا خوشمزه است. لواشک هاي خانگي را زنان روستا با دقت و وسواس زياد درست مي کنند که با قيمتي حدود 5 هزار تومان قابل تهيه است. عسل اشتبين هم با قيمتي حدود 15 تا 20 هزار تومان براي هر کيلو، خريد منحصر به فرد شما از اشتبين خواهد بود. با کمي پرس و جو شايد بتوانيد عسل سياه کوهستان را هم پيدا کنيد که البته گران تر از عسل هاي ديگر است، چيزي حدود 30 هزار تومان.
صداي پاي آب
نکات طلايي
عکاسي از ارس ممنوع
حتما قبل از رسيدن به اشتبين، در سيه رود باک خود رو را پر کنيد.
بعد از رسيدن به روستا بايد خودرو را در ميدان ورودي کنار مسجد پارک کنيد.
مي توانيد در ميدان ورودي روستا چادر بزنيد.
در کنار مسجد و بقالي هاي روستا، مجموعه سرويس بهداشتي نوسازي هم وجود دارد.
نگران اتفاقات احتمالي نباشيد؛ چون اين روستا خانه بهداشت و يک بهيار دائمي دارد.
به دليل محيط کوهستاني و نزديکي به مرز، آنتن دهي موبايل در روستا خيلي خوب نيست.
حواستان به تغيير سرويس خدمات دهنده موبايل باشد و آن را به شکل دستي تعيين کنيد ممکن است در قسمت هايي از مسير به جاي آنتن مخابرات ايران، سرويس آنتن دهي کشورهاي ارمنستان و آذربايجان روي تلفن شما فعال شوند.
باتري اضافه و شارژر هم همراه ببريد.
در بيشتر ماه هاي سال هواي اشتبين سرد است، لباس گرم يادتان نرود.
در ميدان ورودي روستا، محلي براي جمع آوري زباله ها در نظر گرفته شده. زباله هايتان را به همين محل برگردانيد.
به حريم خصوصي اهالي روستا احترام بگذاريد و براي گردش يا عکاسي وارد حياط خانه ها نشويد.
منبع: نشريه ايرانشناسي سرزمين من شماره 5