درياچه گهر، نگيني بر قله اشترانكوه
در ميان رشته كوه هاي زاگرس و در دامنه اشترانكوه، درياچه آب شيرين دائمي تشكيل شده كه به صورت يكي از جاذبه هاي ديدني استان لرستان و حتي كل كشور شناخته مي شود. درياچه گهر با وسعت 85 هكتار، به طول تقريبي 1700 متر و عرض ميانگين 500 متر در ارتفاع 2360 متري از سطح آب هاي آزاد قرار گرفته است. اين درياچه ي زيبا در فاصله حدود 35 كيلومتري شهرستان دورود واقع شده و مسير اصلي دسترسي به آن نيز از طريق همين شهرستان است.
اين درياچه در ميان دره اي وسيع قرار دارد و آب آن از ذوب برف هاي اشترانكوه و انباشت آب آن ايجاد مي شود. درياچه گهر مانند آبگيري از چشمه ها، آبشارها و سراب هاي اشترانكوه پر شده و آب آن در تابستان و زمستان ثابت است. بيشتر سطح درياچه گهر در زمستان يخ مي بندد.
مسير اصلي درياچه
انواع بوته ها، درختان تنومند بيد، گياهان و گل هاي زيباي پيراموني، اطراف درياچه را به صورت يك پارك طبيعي شگفت انگيز درآورده است. زيبايي خيره كننده و چشم اندازهاي بديع درياچه، سبب شده است كه هر ساله با وجود سختي راه، انبوهي از مردم لرستان، استان هاي اطراف و ديگر نقاط كشور، پاي پياده يا سواره به ديدن درياچه و زيبايي هاي آن بروند و چند روزي از اوقات فراغت خود را در آن جا سپري كنند.
مسير اصلي درياچه از دورود شروع شده و پس از طي مسافت حدود 18 كيلومتر به انتهاي آسفالت شده جاده مي رسد از اين نقطه كه به عنوان چشمه اول شناخته مي شود، مسير پياده روي شروع شده كه حدود 5 تا 6 ساعت به طول مي انجامد. ابتداي مسير، با شيب ملايم به سمت بالا شروع شده و پس از حدود 1 ساعت، شيب منفي تندي آغاز مي شود. مسير شيب منفي حدود 2 ساعت زمان نياز داشته كه در انتهاي آن چشمه دوم واقع شده است. بعد از چشمه دوم تا انتهاي مسير كه درياچه بزرگ گهر قرار دارد، حدود 2 ساعت ديگر زمان نياز دارد.
محل استراحت در كنار درياچه
در ضلع غربي درياچه، منطقه اي پارك مانند وجود دارد كه به صورت محلي براي استراحت مسافران با تفكيك مجرد و خانواده ايجاد شده است. اين محل داراي آب آشاميدني سالم، روشنايي، سرويس بهداشتي، پاسگاه انتظامي، ايستگاه امداد و كمك هاي اوليه و همچنين به دليل وجود BTS داراي سرويس موبايل مي باشد.
امكان ماهيگيري در درياچه
درياچه داراي امكان شنا و ماهيگيري بوده كه البته به دليل عميق و سرد بودن آن، كمي براي شنا خطرناك به نظر مي رسد. ماهي هاي موجود در درياچه از نوع قزل آلاي خال سياه است كه البته اكثر ماهيگيراني كه به منطقه مراجعه كرده اند، نتوانسته اند بيش از 2-3 ماهي در روز شكار كنند.
منطقه ي جنگلي-ساحلي درياچه
سمت شمال و جنوب درياچه چسبيده به كوه بوده و محل هاي زيادي براي چادر زدن ندارد. اما سمت شرق درياچه، منطقه اي جنگلي-ساحلي است كه با طي مسافت حدود 1500 متر مي توان به آن رسيد. مساحت اين جنگل زياد نبوده و با حدود 15 دقيقه پياده روي مي توان به انتهاي آن رسيد.
درياچه ي دوم (مرداب) لرستان
با طي حدود نيم ساعت در امتداد همين مسير، درياچه كوچك ديگري كه بيشتر شبيه به مرداب است، نمايان مي شود. اين درياچه به درياچه دوم گهر معروف بوده و به دليل دور از دسترس بودن، كمي بكرتر از درياچه ي اول است.
در صورتي كه قصد سفر به اين درياچه را داريد، حتماً به مشكل بودن مسير توجه داشته باشيد. مسير، طولاني و مشكل است و در صورتي كه به مسيرهاي كوهستاني و كوهنوردي عادت نداريد، به مشكل برمي خوريد. لازم به ذكر است در كنار درياچه مغازه اي وجود دارد كه برخي از مايحتاج خود را مي توانيد از آن تهيه كنيد. البته اين مغازه فقط در سه ماه تابستان فعال بوده و در ساير ايام سال تعطيل است.
مسير ديگري از طريق شهر اليگودرز براي رسيدن به درياچه وجود دارد كه طبق گفته ي اهالي هم كوتاه تر و هم سرسبزتر است. تنها مشكل اين مسير، وجود راه ماشين رو نامناسب است كه هر اتومبيلي قادر به طي آن نيست.
منبع: نشريه بانو، شماره 31.