روبات ها شاغل مي شوند!

روبات ها در آستانه يك تكامل ناگهاني قرار دارند. آنها به تدريج وظايف متنوع تري را بر عهده مي گيرند. روبات ها به مرور پيچيده تر مي شوند و كارهاي مختلفي كه پيش از اين انسان ها انجام مي دادند به آنها سپرده مي شود. ابتدا فقط قهوه درست مي كردند. بعد مشغول تميز و مرتب كردن خانه ها شدند. سپس دكترا گرفتند و پا به دنياي پزشكي و جراحي هاي پيشرفته گذاشتند. چندي است معلم هم شده اند و در كلاس درس مي دهند. در اين مطلب نگاهي انداختيم به چند تا از اين روبات ها، روبات هايي كه سر كار مي روند!
يکشنبه، 7 خرداد 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
روبات ها شاغل مي شوند!

روبات ها شاغل مي شوند!
روبات ها شاغل مي شوند!


 

نويسنده: سياوش رحماني




 

روبات ها به تدريج در شغل هاي بيشتري استخدام مي شوند و انسان ها را بازنشسته مي كنند
 

روبات ها در آستانه يك تكامل ناگهاني قرار دارند. آنها به تدريج وظايف متنوع تري را بر عهده مي گيرند. روبات ها به مرور پيچيده تر مي شوند و كارهاي مختلفي كه پيش از اين انسان ها انجام مي دادند به آنها سپرده مي شود. ابتدا فقط قهوه درست مي كردند. بعد مشغول تميز و مرتب كردن خانه ها شدند. سپس دكترا گرفتند و پا به دنياي پزشكي و جراحي هاي پيشرفته گذاشتند. چندي است معلم هم شده اند و در كلاس درس مي دهند. در اين مطلب نگاهي انداختيم به چند تا از اين روبات ها، روبات هايي كه سر كار مي روند!

روبات هاي كارگر
 

اولين دسته از روبات هايي كه به كار گمارده شدند روبات هايي بودند كه يك وظيفه روتين و تغييرناپذير داشتند، مثلاً روبات هايي كه در خط توليد كارخانه هاي ماشين سازي قطعات را سر هم مي كردند. قدم بعدي ساخت روبات هايي بود كه در محل كار با انسان ها مراوده مي كنند. اگر قرار باشد روبات ها در كنار ما كار كنند بايد بتوانند در رابطه اي متقابل خودشان را با ما هماهنگ كنند.
بايد حرف زدنشان، رفتارها و حركت هايشان با طبع انسان سازگار باشد. اما به وجود آوردن اين استعدادها در يك روبات و به كارگيري اين ظرفيت ها در كنار هم براي سازگار كردن روبات ها با محيط انساني و شرايط مختلفي كه در اين محيط پيش مي آيد، پيچيده ترين قسمت كار طراحان روبات است.

معلم مدرسه
 

نام: سايا
سابقه: هيروشي كوباياشي، مهندس الكترونيك دانشگاه توكيو اولين بار طرح ساخت اين روبات را در سال 1993 روي كاغذ آورد. مدل اوليه اين روبات تنها مي توانست با تغيير دادن حالت صورتش و بيان احساساتش با بيرون ارتباط برقرار كند. در آن زمان سايا اولين روبات از سري چنين روبات هايي بود كه بسياري از آنها بعدها توليد شد. حالا پس از سال ها پيشرفت، سايا در يك مدرسه ابتدايي در پايتخت ژاپن به دانش آموزان درس مي دهد. او همچنين مي تواند جواب تلفن را بدهد و در يك دفتر به مراجعان رسيدگي كند.
توانايي ها: رفتارهايش بسيار به يك معلم مدرسه شبيه است. او در مدرسه درس مي دهد، به بچه ها تكليف خانه مي دهد و بعداً خودش آنها را بررسي مي كند. به حرف ها و رفتارشان واكنش نشان مي دهد، به تك تكشان نگاه مي كند و اسم همه شان را مي داند و مي گويد هنگام توضيح درس يا ديگر صحبت ها،‌ حالت صورتش با چيزي كه مي گويد كاملاً هماهنگ و سازگار است. او حرف هاي بچه ها را مي شنود، آنها را در مغزش تحليل مي كند و سپس به آنها پاسخ مي دهد. اين روبات به زبان هاي ژاپني و انگليسي صحبت مي كند ولي مي شود ديگر زبان ها را هم به او آموخت.
چالش ها: طراحان سايا سعي دارند چهره او را هر چه بيشتر زنده و با طراوت كنند تا حس انساني تري داشته باشد. در حالي حاضر اين روبات مي تواند با حركات و گفته هايش حس هايي مانند هيجان،‌ ترس، نفرت،‌ عصبانيت، ناراحتي و خوشحالي را منتقل كند. محققان قصد دارند با به كارگيري عضلات و كار روي جزئيات بيشتري از صورت سايا او را طبيعي تر درست كنند. جنس پوست او هم قرار است در آينده تغيير كند. همه اينها باعث مي شوند دانش آموزان معلمشان را بيشتر دوست داشته باشند و درس ها را بهتر بفهمند.

روبات ها شاغل مي شوند!

احساساتي بودن
 

مهندسان تلاش هاي زيادي كرده اند كه صورت سايا هرچه طبيعي تر باشد. آنها صورت اين روبات را به تعداد زيادي عضلات كوچك و بزرگ مجهز كرده اند كه با باد تغيير شكل مي دهند و حالت صورت را عوض مي كنند. اين سيستم يك بخش مركزي دارد كه باد را از هر كدام از اين عضلات خارج يا به آنها وارد مي كند. با كمك اين روش مثلاً در وقت هيجان زده شدن، ‌ابروهاي سايا بالا مي رود و چشمانش درشت مي شوند. موقع خنديدن دهانش باز و بسته مي شود و اندازه بيني اش تغيير مي كند. پوست اين روبات از نوعي صمغ ساخته شده كه در صافي و انعطاف پذيري به پوست انسان بسيار شبيه است.

جراح با دقت
 

نام: ريو
سابقه: ايده ساخت روي ابتدا با طراحي يك روبات ساده تر در مؤسسه فعاليت هاي تكنولوژيك ماساچوست آغاز شد. روبات اوليه هم مانند روي يك دست روباتيك بود؛ با اين تفاوت بود كار بسيار پيش پا افتاده اي انجام مي داد. وقتي توپي را برايش مي انداختيد آن را برمي داشت و به سوي شما پرتاب مي كرد. با همكاري مركز جراحي ماكو در فلوريدا پروژه اي آغاز شد كه طي آن ريو را به يك بازوي جراحي تبديل كردند. اين روبات اولين بار در سال 2006 وارد اتاق عمل شد و عملي موفقيت آميز انجام داد.
توانايي ها: در اين روبات دست عملگر،‌ روي يك قسمت اصلي بسيار بزرگ تر قرار دارد. اين سيستم از طريق سي تي اسكن موقعيت قسمت هاي مختلف بدن را بررسي مي كند و محل دقيق مكاني را كه بايد وسيله اي وارد آن شود يا تغييري در آن صورت گيرد تشخيص مي دهد. از اين طريق جراحي با خطاي بسيار كمتري و بدون ايجاد شكاف هاي بزرگ در پوست و گوشت انجام مي شود. اثر جراحي هايي كه با اين روبات انجام مي شود به زودي محو مي شود.
چالش ها: در حال حاضر محققان قصد دارند ريو را به گونه اي پيشرفت دهند كه بتواند حتي در يك بدن در حال حركت و جنب و جوش هم عمل جراحي را انجام دهد.

روبات ها شاغل مي شوند!

دستيار پرستار
 

نام: گويابات
سابقه: هدف طراحان گوبايات در مركز موبايل روبات توليد روباتي بوده است كه بتواند با انسان ها چهره در چهره صحبت كند. اين روبات در سال 2008 بيرون آمد و با گذشت زمان در بسياري از بيمارستان ها مورد استفاده قرار گرفت.
توانايي ها: قد اين روبات يك متر است و حدود 50 كيلوگرم وزن دارد. اين روبات در فعاليت هايش از يك سيستم ليزري، يك دوربين هوشمند دقيق ويك صفحه لمسي بهره مي برد. اين روبات به طور خاص براي بيمارستان طراحي شده است. در اتاق ها گشت مي زند و سراغ تك تك بيمارها مي رود و مي گويد: «مي بخشيد!» از طريق مانيتورش با آنها ارتباط برقرار مي كند. اگر كاري داشته باشند برايشان انجام مي دهد و چيزهايي كه مي خواهند را فراهم مي كند.
چالش ها: طراحان اين روبات مي خواهند آن را براي كار در محيط هاي ديگري مثل فرودگاه، هتل و مغازه ها آماده كنند. با تعاليمي كه به گويابات داده مي شود اين روبات در آينده بسيار تواناتر و كارآمدتر خواهد شد.

روبات هاي خانگي
 

روبات ها تدريجاً به عضوي از خانواده تبديل مي شوند. با كاربردي تر شدن، آنها مي توانند خانه را جارو و برف ها را پارو كنند،‌ غذا درست كنند و با كودكان بازي كنند. با بيشتر شدن حسگرها و پيچيده تر شدن نرم افزارهاي اين روبات فهم و دركشان بالاتر مي رود. مي توانند احساسات انسان را بفهمند، متوجه حرف هاي آنها شوند و به اين ترتيب تصميم هاي درست تري بگيرند.

آبدارچي
 

نام: آسيمو
سابقه: وقتي كارخانه هونداي ژاپن اولين نمونه از روبات آسيمو را در سال 1986 ساخت اين روبات براي برداشتن يك قدم به پنج ثانيه وقت نياز داشت. امروز سرعت اين روبات چيزي نزديك به دويدن است. آسيمو ايده ساخت بسياري از روبات هاي همنوع خودش را به ديگر شركت ها داد. روبات پارتنر كارخانه تويوتا و روبات واكاماروي كارخانه ميتسوبيشي كه از بيمار مراقبت مي كند بعدها با الهام از آسيمو ساخته شدند.
توانايي ها: آسيمو يكي از پيشرفته ترين روبات هاي انسان نماي جهان است. حدوداً 55 كيلوگرم وزن دارد و مسافت يك كيلومتري را مي تواند در كمتر از 10 دقيقه بدود. از پله هم مي تواند بالا برود.
او قادر است در پياده رو بين مردم راه برود. به حرف ها و حتي واكنش هاي ظاهري صورت شما هم پاسخ مي دهد.
چالش ها: جديدترين مدل اين روبات كه به تازگي 25 ساله شده است مي تواند با مدل هاي قديمي ترش در انجام كارها همكاري كند.
آنها از طريق سيستم بي سيم همديگر را پيدا مي كنند و وظايفشان را با هم تقسيم مي كنند؛ آنها مثلاً مي توانند با همكاري هم از مهمانان پذيرايي كنند؛ نوشيدني و خوردني هاي متنوع براي آنها بياورند. جالب آن كه اين وظيفه را بدون هيچ دخالتي انجام مي دهند؛ مثلاً يكي نوشيدني مي آورد، ديگري ليوان ها را جمع مي كند و حتي شام هم سرو مي كنند.
اگر در اين ميان يكي از آنها به خاطر شارژ شدن نتواند كار را ادامه دهد ديگران وظايفش را به طور متعادل تقسيم مي كنند.
هر كدام از اين روبات ها مي توانند بيش از ده نفر را با چهره ها، نام و محل شان به خاطر بياورند. مهندساني كه روي اين روبات كار مي كنند، اميدوارند اين روبات را به يك پديده كاملاً هوشمند تبديل كنند كه در كارهايش هيچ نيازي به همكاري و نظارت ديگران نداشته باشد ولي آنها مي گويند پيش از آن لازم است دانسته هايشان را درباره مغز انسان افزايش دهند.

روبات ها شاغل مي شوند!

پرستار كودك
 

نام: روويو
سابقه: اولين مدل آن در سال 2008 بيرون آمد. اين روبات مي تواند تصاوير مهيجي را نمايش دهد. بعدها قابليتي پيدا كرد كه مي توانست دنبال كودك به ديگر اتاق ها برود و سرگرمش كند. قبل از اينكه شارژ روويو به پايان برسد خودش به محل شارژ برمي گردد تا دوباره شارژ شود.
توانايي ها: اين روبات كوچك از يك دوربين فيلم برداري و بلند گو كمك مي گيرد. به اينترنت بدون سيم هم متصل مي شود. از طريق اينترنت والدين مي توانند از راه دور تصوير كودكشان را ببينند و با او صحبت كنند. دوربين روويو حتي در شب هم تصوير واضحي ارائه مي دهد.
چالش ها: سازندگان اين روبات در هنگ كنگ قصد دارند دوربين و بلند گوهايي با وضوح بالاتر روي اين روبات نصب كنند. آنها همچنين در حال طراحي چند حسگر براي اين روبات هستند. ولي تا پيشرفته تر شدن اين روبات پيشنهاد نمي شود براي مدت طولاني كودك را با آن تنها بگذارند.

روبات ها شاغل مي شوند!

كنترل ذهن
 

تيم طراح آسيمو به تكنولوژي اي دست پيدا كردند كه از طريق آن انسان مي تواند يك روبات را از طريق ذهنش و بدون نياز به هيچ حركت فيزيكي اي كنترل كند. آنها يك كلاه طراحي كرده اند كه با به سر گذاشتن آن، اطلاعات از مغز شما گرفته مي شود. اين كلاه از طريق تغييرات جريان خون و ضربه هاي الكتريكي مغز را مي خواند. اين اطلاعات پس از پردازش به صورت دستورهايي مانند فرمان راه رفتن، چيزي را برداشتن يا گفتن چيزي درمي آيند كه به آسيمو انتقال داده مي شود. (البته اين تكنولوژي در موارد ديگر هم به كار گرفته شده است ولي اولين كساني كه موفق به بهره برداري از آن شدند،‌ مهندسان آسيمو بودند.)

روبات ها شاغل مي شوند!

روبات هاي خطرناك
 

به نظر مي رسد تعداد روبات هايي كه در ميادين جنگي مورد استفاده قرار مي گيرند به زودي افزايش چشمگيري خواهد داشت. ارتش هاي هر دو كشور آمريكا و انگلستان براي طراحي و توليد روبات هايي كه مي توانند در جنگ كارآمد باشند با شركت هاي خصوصي همكاري مي كنند. يكي از مشكلات كار آنها اين است كه روبات هايشان نمي توانند از تمام مناطق ناهمواري كه ممكن است در ميدان جنگ وجود داشته باشد،‌ عبور كنند. ديگر موضوعي كه فكر آنها را به خود مشغول كرده آن است كه چگونه بايد حسگر ها و ديگر تجهيزات ظريف الكترونيكي را در اين روبات ها جاسازي كنند كه در عمليات وقتي روبات زمين مي خورد و ضربه هاي سختي به بدنش وارد مي شود، آسيب نبيند.

فشنگ كش جنگي
 

نام: بر
سابقه: مركز روباتيك وكنا با همكاري متخصصان ارتش آمريكا اين روبات را ساختند. نام آن مخفف عبارت هايي با مضمون «دستيار روباتيك فشنگ كش جنگي» است. اين روبات را ارتش آمريكا احتمالاً در چهار سال آينده وارد ميدان هاي جنگ خواهد كرد.
توانايي ها: اين روبات مي تواند در ميدان جنگ به همراه گروهان هاي مختلف حركت كند و مهمات و ديگر تجهيزات مورد نياز آنها را با خود حمل كند. مهم ترين ويژگي اش آن است كه محموله هايي با وزن بسيار بالا را مي تواند جا به جا كند. همچنين وسايل بسيار كوچك و حساس را بدون آن كه كوچكترين لطمه اي به آنها وارد كند براي سربازان نگهداري مي كند.
چالش ها: با برنامه هايي كه در حال اجراست اين روبات به تدريج پيشرفته تر مي شود. طراحانش قصد دارند پيش از ورودش به ميدان هاي جنگ آن را به حدي برسانند كه بتواند بدون نياز به هدايت حركت كند، موقعيت هاي خطرناك را تشخيص دهد و خودش را از ديد دشمن بيرون نگه دارد.

روبات ها شاغل مي شوند!

چهارپاي باركش
 

نام: بيگ داگ
سابقه: سال ها دغدغه مهندسان اين بوده است كه راز راه رفتن انسان ها و حيوانات و حفظ تعادل در بدن اين موجودات را كشف كنند. نتيجه تحقيقات مهندسان در مركز ديناميك بوستون به طراحي روباتي چهارپا انجاميد كه مي تواند نقش يك قاطر باركش جنگي را ايفا كند و مهمات و تجهيزات جنگي را به اين سو و آن سو ببرد.
توانايي ها: ابعاد بيگ داگ به اندازه يك خر كوچك و وزنش 108 كيلوگرم است. سرعت حركتش نزديك به شش كيلومتر در ساعت است. انواع ناهمواري ها مثل كوه ها را مي تواند طي كند. به راحتي خودش را در شيب 35 درجه بالا مي كشد و راهش را از ميان صخره ها و خاك و گل پيدا مي كند. در سخت ترين راه ها مي تواند 55 كيلوگرم بار حمل كند كه اگر راه هموارتر باشد بارش را مي توان تا 150 كيلوگرم افزايش داد. اين روبات، چهارپاي نيرومند دارد. يك گيرنده جي پي اس هم روي آن نصب شده است. موتور اين روبات 15 است بخار قدرت توليد مي كند. 50 حسگر مختلف در بدنش وجود دارند كه هيچ چيز از آنها پنهان نمي ماند. كامپيوتر مركزي اين روبات،‌ تمام داده هاي اين حسگرها و نمايشگر هايش را بررسي مي كند و تصميم مي گيرد كه قدم بعدي را چگونه بايد برداشت. اين روبات حتي براي راه رفتن در برف و روي يخ هم تعليم داده شده است.
چالش ها: هدف نهايي مهندسان در طراحي اين روبات اين است كه بتواند مانند انسان راه هاي مختلف را طي كند؛ يعني در برف سنگين راه برود، در آب شنا كند و از تپه هايي با شيب تند بالا برود. بالا بردن تعادل اين روبات به همه اين كارها كمك خواهد كرد و به اين ترتيب مي توان بار بيشتري هم سوار بيگ داگ كرد.

روبات ها شاغل مي شوند!

تحول در تعادل
 

در بيگ داگ يك ژيروسكوپ مكانيكي مسؤوليت حفظ تعادل را بر عهده دارد. اين دستگاه از طريق اشعه هاي نوري كه مي تابد كار مي كند. مهندسان به اين نتيجه رسيده اند كه ژيروسكوپ هاي ليزري قابل اعتمادتر از مكانيكي ها هستند و از آنها در مدل هاي جديدتر بيگ داگ استفاده كرده اند.
سيستمي كه اين ژيروسكوپ ها در آن قرار داده شده است وضعيت تعادلي روبات را 500 بار در ثانيه چک و براي اصلاح آن دستور لازم را مي دهند.

روبات جاسوس
 

نام:‌ تي- هاك
سابقه: اين روبات پرنده به طور موفقيت آميز در جنگ آمريكا و عراق مورد آزمايش قرار گرفته است و اكنون هم در ارتش هاي آمريكا و انگليس از آن استفاده مي شود. اين روبات را وزارت دفاع آمريكا با همكاري گروهي پيمانكار طراحي و ساخته است.
توانايي ها: تي- هاك به يك دوربين فيلمبرداري معمولي و يك دوربين مادون قرمز براي فيلمبرداري در شب تجهيز شده است. سربازان مي توانند از اين روبات براي رصد كردن بمب هاي كنار جاده اي و سربازان دشمن كه در مواضع مقابل كمين كرده اند استفاده كنند. اين روبات پرنده مي تواند براي مدت 50 دقيقه پرواز كند. حداكثر سرعتش هم حدوداً 80 كيلومتر در ساعت است. تي- هاك به صورت عمودي از زمين بلند مي شود و به زمين مي نشيند. حين پرواز مي تواند نزديك به هشت كيلوگرم بار اضافي با خودش حمل كند. اين روبات مي تواند از طريق سيستم جي پي اس و هدايتگر ماهواره اي و همچنين كنترل دستي كه در اختيار سربازان قرار مي گيرد هدايت شود.
چالش ها: گروه هاني ول قصد دارد تي- هاك را به رادار و ديگر حسگرهايي مجهز كند كه مي توانند از فاصله دور تجهيزات و مهمات شيميايي، ميكروبي و اتمي دشمن را تشخيص دهند. اين روبات ممكن است در آينده نزديك، براي تبليغات و ديگر استفاده هاي تجاري هم به كار آيد.

روبات ها شاغل مي شوند!

روبات امدادگر
 

نام: روبوكيو
سابقه: روبوكيو در سال 1994 به عنوان يك روبات امدادگر در ژاپن ساخته شد. هدف از ساخت اين روبات آن بود كه بتواند در محل هاي بسيار خطرناك مثل ساختمان هاي آتش گرفته كه امكان ورود انسان به آن وجود ندارد وارد شده و مصدومان را به بيرون انتقال دهد. اكنون سازمان آتش نشاني شهر توكيو از نسل جديد اين روبات ها كه حجم شان نسبت به مدل هاي اوليه نصف شده است، استفاده مي كند.
توانايي ها: روبوكيو توسط يك كنترل هدايت مي شود. او به سراغ مجروحان در آتش سوزي مي رود و به آنها كمك مي كند. اين روبات مجهز به چند دوربين، بلندگو و ميكروفن است كه از اين طريق امدادگران مي توانند با مجروحان ارتباط برقرار كنند. اين روبات به مصدومان اكسيژن مي رساند و مي تواند راه چالش ها: گروه هاني ول قصد دارد تي- هاك را به رادار و ديگر حسگرهايي مجهز كند كه مي توانند از فاصله دور تجهيزات و مهمات شيميايي، ميكروبي و اتمي دشمن را تشخيص دهند. اين روبات ممكن است در آينده نزديك، براي تبليغات و ديگر استفاده هاي تجاري هم به كار آيد.

روبات ها شاغل مي شوند!

روبات امدادگر"> منبع: دانستنيها شماره 37



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط