ناشناس
نمی دونم حساسم یا وسواسی م، لطفا کمکم کنین.
سلام خسته نباشید،من یه برادر دارم نهم میخونه پونزده سالشه،همش تکرار میکنه حساس شدم حساس شدم،دستشو به جایی میزنه میگه حساس شدم دوباره بازم میزنه دستشو،مثلا پیراهنشو بلند میکنه شکمشو نگاه میکنه میکشه پایین میگه حساس شدم ابجی یا مامان،کل روزو اینجوری تکرار میکنه اعصابمونو خورد کرده،ازتون کمک میخواستم
مشاور: احسان فدایی
با سلام و سپاس از همراهی شما با مشاورین «راسخون»، از اینکه ما را به عنوان راهنمای خود انتخاب نمودید سپاسگزاریم.
به نظر میرسد مشکل برادرتان به وسواس در تمیزی و کثیفی و شاید به نجاست بازگشت دارد، این مسئله با توجه به اعلام حساسیت برداشت میشود البته حساسیت داشتن انواع مختلفی دارد و باید نوع وسواس برادرتان با بررسی بیشتری تعیین گردد ولی علائم آن بسیار به وسواس نجاست شباهت دارد.
وسواس یک بیمارى عصبى و روانى است و روانشناسان و روانپزشکان امروزى آن را فکر و اندیشه مداوم و مکررى مىدانند که فرد مبتلا به آن علىرغم کوشش فراوان خود قادر نیست آن را از ذهن خویش خارج سازد این افکار مزاحم که بدون اختیار فرد به سراغ وى مىروند گاهى او را به تکرار برخى کارها و اعمال بىفائده وا مىدارد. یکی از الگوهای مهم وسواس عملی وسواس آلودگى و متعاقب آن اقدام به شستوشوى مکرر براى رفع آلودگى و یا کسب طهارت است. بنابراین عمل وسواس به شکل شستن یا تمیز کردن است.
در ادامه به روش های درمانی وسواس اشاره می کنیم که لازم است این راهکارها را به سمع و نظر برادرتان برسانید:
1- عدم پاسخ دهی: مهمترین و کلی ترین راه درمان وسواس، بی توجهی به پیام های آن و عدم پاسخدهی عملی به آن است . این بیماری در صورتی ادامه می یابد و تشدید می شود که به نداهای درونی آن که مبتنی بر تکرار عمل، یا دقت بی مورد و یا قضاوت غیر منطقی و افراطی نسبت به امور است، پاسخ دهی عملی شود. برای مقابله با این حالت بهترین راه بی اعتنایی به این پیامها و ترتیب اثر ندادن به آنها است. اگر مدتی این روش عملی شود، به طور قطع از شدت ابتلا به آن کاسته خواهد شد.
2- تقابل به ضد: برای کسانی که از آلودگی و نجاست هراس دارند و این هراس منشا اضطراب و وسواس در آنها شده است، آلوده سازی عمدی شخص توسط خود او یا دیگران، از راههای درمان و رفع حساسیت به این امر است. اگر این روش با تکرار تحمل شود به طور قطع موثر خواهد بود.
3- بی اعتنایی به افکار وسواسی: از برادرتان بخواهید نسبت به افکار خود بی اعتنا شود و هر چه این افکار و حساسیت ها به او هجوم آوردند خود را به کار لذت بخش دیگری مشغول نماید.
همچنین توصیه می شود برادرتان رساله عملیه مرجع تقلید خود را دقیقاً مطالعه کنید (به خصوص بخشهاى مربوط به طهارت، نجاست، غسل و وضو) وخود را ملزم کند که براى غسل و وضو یا آب کشیدن بدن، لباس و یا چیزهاى دیگر مثل احکام نجاست و پاکی، به همان کیفیتى که در رساله آمده عمل نماید و از زیادهروى جدّاً پرهیز کند مثلا وقتی شما نمی داند که یک چیز پاک است یا نجس آن چیز پاک است و بعد از این که طبق رساله غسل کردد یا چیزى را با آب شست و شو داد و آب کشید، هیچ گونه شکى در طهارت آن به دل راه ندهد و اگر احساس مىکند، هنوز پاک نشده و یا غسل و وضو تحقق پیدا نکرده، اعتنا نکند و با همان وضع نماز بخواند و سایر کارهاى خود را انجام دهد.
اگر با عمل به آنچه انجام شد به علاوه تأکید بر بی اعتنایی به آنچه که بیان نمودید، توصیه میکنیم حتما برادرتان را نزد مشاور برده و افکار او را مورد بررسی و وسواسش تحت درمان قرار گیرد.
موفق باشید.
بیشتر بخوانید:
ارزیابی و درمان وسواس