ناشناس
هنگام مداحی خجالت می کشم" چه کنم؟
سلام. من تازه پنج جلسه به کلاس مداحی می رم و هنگامی که استادم جلوی جمع بهم میگه که بیا تست بده از خجالت آب میشم و به خودم بد و بیراه میگم و از اینکه اومدم مداحی پشیمون میشم ولی مداحی رو خیلی دوست دارم و وقتی میخوام جلوی جمع بخونم فکر میکنم الان مسخرم میکنن یا صدام خوب نیست ..... هزاران فکر میاد توی سرم و اگر بخواد این خجالت همینطور در من بمونه فکر نکنم به جایی برسم. کمکم کنید. ممنون. خداحافظ.
مشاور: احسان فدایی
با سلام و سپاس از همراهی شما با مشاورین «راسخون»، از اینکه ما را به عنوان راهنمای خود انتخاب نمودید سپاسگزاریم. امیدواریم همواره در مسیر این اهل بیت (علیهم السلام) باشید و خداوند متعال شما را مورد توجهات خاص قرار دهد.
استرسی که در جمع احساس می کنید همان اضطراب اجتماعی است. توجه داشته باشید که اساساً کسانی مانند شما که با این مشکل مواجه هستند، آزار دهنده ترین و مخرب ترین تفکر، نگاه مردم و قضاوت مردم راجع به خودشان و کارکردشان هست. در حالی که هر انسانی نقاط قوت و ضعفی دارد و مهم این هست که توانایی ها نقاط قوت و ضعفش را بنگرد و آن ها را مرور کند. آن وقت هست که می تواند به موفقیت های زیادی دست پیدا کند. شاید بارها برای خواندن قرآن یا مداحی در جمع تمرین کردهاید ولی در آن لحظه دچار استرس می شوید و شاید حتی صدایتان بلرزد. اینکه علت چنین مشکلی چه چیزی می تواند باشد، علل زیادی می تواند داشته باشد اما برخورد مناسب اعضای خانواده و بویژه والدین با فرزندان در ارتقاء عزت نفس و اعتماد به نفس فرزندان نقش عمده و بسزایی دارد. یکی از بزرگترین مشکلات افراد شبیه شما، عدم عزت نفس و یا عزت نفس پایین است. عزت نفس قابل افزایش است. سعی کنید با مطالعه کتابهای مربوطه مهارتهای لازم را برای افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس فرا بگیرید. ضمن اینکه سعی نمایید با عمل به آنچه در ادامه تقدیم میگردد گام بلندی در حل این مسئله بردارید. راهکارها:
1. بیش از اندازه به قضاوت دیگران اهمیت ندهید و در عین حالی که انعطاف لازم را دارید، مطابق با برداشت و نظر خود عمل کنید . خود را دست کم نگیرید و از انتقاد دیگران هراس نداشته باشید. انتقاد امری واقعی است و طبیعی است نظر دیگران با نظر ما متفاوت باشد و آنها از زاویه نگاه خود به مسائل نگاه می کنند، ضمن اینکه ضعف داشتن عیب نیست! همه ضعف دارند و ما نیز باید بپذیریم که کامل نیستیم و قرار هم نیست کامل باشیم، بنابراین باید خود را با ضعف هایمان بپذیریم و دوست داشته باشیم.
2. مهارتهای اجتماعی خودتان را تقویت کنید، افکار مناسب مانند " اینکه ارزش من فقط به واکنشهایی که از دیگران دریافت کنم، نیست. " را جایگزین این افکار منفی کنید. پیشرفتها و موفقیت هایتان را، برای خود لیست کنید و به آنها هر روز نمره بدهید تا عملکرد خود را ارزیابی کنید و از پیشرفتهایتان احساس لیاقت و شایستگی کنید.
3. لازم است از سختگیری و انتظار کامل بودن و کامل انجام دادن کارها خودداری کنید. علت اینکه شما هراس دارید این است که از خطاهای خود فاجعه می سازید و گویا انتظار دارید هیچگاه اشتباه نکنید و همیشه مورد تایید دیگران باشید. از قضاوت منفی دیگران هراس نداشته باشید وآن را امری طبیعی و فراگیر بدانید. لازم است با ارتقاء توانمدیهای خود آرام آرام فعالیت اجتماعی خود را افزایش دهید.
4. سعی کنید در طول روز سه وهله و در هر وهله 15-20 مرتبه نفس عمیق بکشید، به این منظور لازم است به کمر بخوابید، چشمها را ببندید، عضلات را رها کنید و سپس ریهها را از طریق بینی پر از اکسیژن کنید، به مدت 10 ثانیه حبس کنید و طی 5 ثانیه از طریق دهان بیرون دهید. در این مدت سعی کنید تنها مسیر نفس کشیدن را تعقیب کنید و به تنفس خود فکر کنید.
5. پیشنهاد میشود برای مدیریت این وضعیت از تجسم ذهنی بهره بگیرید، به این منظور لازم است در ذهن خود فضای پر از استرس و اضطراب را تجسم کنید در حالی که شما در چنین شرایط خونسرد و مسلط به اعصاب خویش هستید.
6. توصیه می کنیم دائما در جمع اولین خواننده باشید یا زیاد در مجالس شرکت کنید تا استرس شما رفته رفته کاهش یابد. پس مداحی و خواندن را بیشتر کنید و سعی نکنید از آن فرار کنید.
پیشنهاد میکنم کتابهای زیر را هم بخوانید:
1. «بترس ولی انجام بده!» نوشته خانم سوزان جفرسون؛ انتشارات: شوکا.
2. «وقتی اضطراب حمله می کند: شناخت درمانی، مهارتهای جدید درمان اضطراب بدون مصرف دارو»؛ نوشتة دیوید برنز و ترجمة مهدی قراچه داغی؛ انتشارات آسیم.
موفق باشید.