دوشنبه، 29 دی 1393
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

پرسش :

چرا تاريخ دقيق شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) نقل نشده است؟ آيا اهميتي نداشته يا اينكه احاديثي وارد شده ولي راويان آن را نقل نکرده اند؟


پاسخ :
برخي از دلايل اختلاف در تاريخ ولادت، وفات و يا شهادت شخصيت‌هاي صدر اسلام به ويژه خاندان عصمت و طهارت ـ عليهم السّلام ـ عبارتند از:
1. جلوگيري از نوشتن احاديث و تاريخ به دستور خلفا و منع تدوين و نقل احاديث پيامبر ـ صلّي الله عليه و آله ـ توسط خلفاي اول و دوّم.
اين منع تا قرن دوّم هجري ادامه داشت تا اين كه عمر بن عبدالعزيز دستور نوشتن احاديث را صادر كرد.
2. پيدايش بني اميه در جایگاه خلافت و خصومت آنان با بني هاشم و اهل بيت ـ عليهم السّلام ـ و نيز با بسياري از انصار كه حامي و داعي پيامبر و اهل بيت بودند. زيرا آنان دست به تحريف و جعل احاديث و فضيلت تراشي براي خلفا و مدح آنان و مذمت اهل بيت زدند.
3. زبيريان در حكومت كوتاه خود و عباسيان نيز براي مشروعيت سلطنت خويش و سركوب علويان راه بني اميه را ادامه دادند.
4. عموماً اعراب به ثبت مواليد و حيات زنان و دختران اهميت نمي‌دادند.
5. سلطه طولاني حكومت مخالفان اهل بيت و حضرت علي ـ عليه السّلام ـ و مخالفان شيعه و اتهام رفض و الحاد به شيعيان در ترويج اباطيل و جعليات و تثبيت آنها بي‌تأثير نبود و قدرت نفوذ تفكر مكتب خلفا در معرفي منابعي كه در مسير افكار آنان بود و تضعيف منابع خلاف آنان اثر به سزايي داشت.
6. تخريب و نابودي آثار تشيع حتي كتاب‌سوزي و آتش زدن كتابهاي غني شيعه و طرفداران اهل بيت در قرون نخستين مثل كتابخانه‌هاي شيخ طوسي، صاحب بن عباد و... ابهام و ترديد و اختلاف اقوال را بيشتر و پيچيده‌تر كرده است.
بنابراين طبيعي است كه تاریخ مواليد، وفيات، و شهادت معصومين از جمله فاطمه ـ سلام الله عليها ـ مورد اختلاف باشد.[1]
تاريخ شهادت حضرت زهرا ـ سلام الله عليها ـ به علل مذكور در هاله ابهام مانده و اقوال مختلفي ذكر شده است :
عده‌اي از علماي شیعه و سني، شهادت آن حضرت را 75 روز و عده‌اي 95 روز بعد از وفات پيامبر ـ صلّي الله عليه و آله ـ مي‌دانند.
يكي از مواردي كه شايد به عنوان موجب ايجاد اختلاف، علاوه بر مواردي كه ذكر شد، در تاريخ شهادت دخت گرامي پيامبر اسلام دانست، اين است كه احتمال تصحيف در رقم تاريخ شهادت آن حضرت وجود دارد؛ يعني نقطه رقم در پايین قرار بگيرد، مثل خمس و سبعون (75روز) يا در بالاي كلمه قرار بگيرد، مثل خمس و تسعون (95روز) كه اين موجب اشتباه خواهد گرديد.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. ششصد پرسش و پاسخ پيرامون حضرت فاطمه زهرا، مير علي محمد نژاد.
2. پژوهشي نوين در تاريخ تولد حضرت زهرا، علي اكبر حسني.

پی نوشتها:
[1] . ر.ك: حسني، علي اكبر، پژوهشي نوين در تاريخ تولد حضرت فاطمه – سلام الله عليها- ، ماهنامه زائر، سال ششم، شماره 7، ص 18 و 19.
منبع: اندیشه قم


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.