سه‌شنبه، 30 دی 1393

پرسش :

آیا درست است امام حسين ـ عليه السلام ـ فرموده اند: من کسي هستم که اشتباهات ديگران را با شهادت وقیام جبران مي کنم؟

پاسخ :
در کتاب هاي معتبر روايي وتاریخی شيعه چنين روايتي را وجود ندارد. هر چند ممکن است در کتاب غير روايي و غير معتبر تاریخی يافت شود و يا اين که روايت به گونه اي ديگر بوده و مترجم آن را به اين مضمون ترجمه نموده است به هر حال اگر اين روايت صحيح باشد نه به اين معني است که شهادت امام حسين ـ عليه السلام ـ باعث مي شود که گناهان ديگران بخشيده شود؛ بلکه منظور امام ـ عليه السلام ـ اين است که ديگران با بدعت ها دين را از مسير اصلي خويش منحرف ساختند و من قيام مي کنم تا چنين اشتباهات را درست کنم و با بدعت بجنگم و با اين کارم اشتباهات آن ها را تصحيح کرده و جامعه را از گمراهي به هدايت سوق مي دهم چنان چه روايات آن حضرت به اين بيان اشاره دارند که فقط به دو نمونه اشاره مي کنيم:
1. در وصيت نامه خويش به برادرش محمد حنفيه از جمله فرمايشاتش اين است: خواسته ام از اين حرکت، اصلاح مفاسد امت و زنده کردن سنت و قانون جدم رسول الله ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ و راه و رسم پدرم علي بن ابي طالب ـ عليه السلام ـ است.[1]
2. در نامه اش به سليمان بن صرد و ... مي نويسند: همانا اين جماعت، اطاعت شيطان را بر خداوند برگزيده و فساد و گناه را آشکار کرده و اجراي حدود الهي را تعطيل ساخته و بيت المال مسلمانان را تاراج کرده و حرام خدا را حلال و حلالش را حرام کرده اند و ...[2]
بنابر اين امام حسين ـ عليه السلام ـ مي خواست با قيامش اين اشتباهات را جبران کند.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. فرهنگ جامع سخنان امام حسين ـ عليه السلام ـ ؛ ترجمه: علي مويدي، تدوين: پژوهشکده باقر العلوم.
2. نفس المهموم؛ شيخ عباس قمي، ترجمه علامه شعراني.

پی نوشتها:
[1]. دشتي، محمد؛ فرهنگ سخنان امام حسين، قم، موسسه فرهنگي تحقيقاتي امير المومنين، 1384 هـ ش، سوم، ص 339، حديث 401.
[2]. همان، حديث 404، ص 340.
منبع: اندیشه قم