دوشنبه، 31 فروردين 1394

پرسش :

درآغاز دعوت اسلام مردم يثرب از چه گروه هايي تشكيل شده بودند؟

پاسخ :
بافت جمعيتي شهر يثرب (مدين) از اين مردمان تشكيل مي ‏شد:
1. كشاورزان. اين گروه با كار و كوشش مي‏ توانستند زندگي خود و خانواده خود را تامين نمايند.
2. كاسبان جزء كه سرمايه كلان و يا جرأت و تجربه كافي نداشتند تا خود را به مخاطرات معامله ‏هاي بزرگ بيندازند.
بافت سياسي اين شهر عبارت بود از:
1. تيره‏ هاي گوناگوني كه هر چند پيوندهاي خوني و خويشاوندي با قبيله‏ هايي بزرگ برقرار ساخته بودند، پيوسته به جان يكديگر مي ‏افتادند و چون توازن نيرو بين آنان تا حدي محفوظ بود هميشه با هم در حال ستيز و كشتار بودند، بي ‏آنكه دسته ‏اي غالب و دسته ديگر مغلوب شود.
2. اقليت استثمارگري كه به ظاهر پيشه كشاورزي داشت، اما چنانكه شيوه آن قوم بود در سايه‏ زيركي و كارداني كليد اقتصاد شهر را به دست آورده بودند و پيوسته قبيله ‏هاي ضعيف را تهديد مي ‏كردند كه بزودي در سايه پيامبري كه خدا از اين ملت برمي‏ گزيند، حكومت شهر و رياست عرب را بدست خواهند گرفت. لازم به ذكر است همه اين افراد خود را به صورتي خاص مقهور سلطه مكه مي‏ ديدند.[1]

پي نوشت:
[1] . سيد جعفر شهيدي، قيام حسين (عليه السلام)، ص25.
منبع:سایت انوار طاها