شنبه، 2 خرداد 1394

پرسش :

در مورد محل تحصیل طلاب یا دانشجویان که هفت هشت سال در جایی می­‌مانند می‌توانند قصد وطن کنند در صورتی که در حین تحصیل به محل زندگی که مسافت آن بیش از مسافت شرعی است رفت و آمد می‌کنند چطور؟ در چه صورت می‌­تواند شهر محل تحصیل را وطن خود انتخاب کند آیا در صورتی که شهر محل تحصیل را وطن انتخاب کند باید از وطن اصلی و اول خود اعراض کند آیا حکم طلبه‌­ها و دانشجویان یکی است؟

پاسخ :
پاسخ از حجت ‌الاسلام والمسلمین فلاح‌ زاده، مطابق با فتوای مقام معظم رهبری:
نظر حضرت آقا این است که در غیر وطن اصلی، که وطن اصلی همان زادگاه است، جایی که فرد متولد شده و بزرگ شده و چند سالی مانده است در غیر آنجا جایی دیگر الان سکونت دارد اگر تصمیم داشته باشد حداقل هفت هشت سال در جای جدید بماند و زندگی کند حالا فرق نمی­‌کند برای تحصیل رفته باشد یا برای شغلی یا نه اصلا از آب و هوای آنجا خوشش آمده و می‌خواهد در آنجا زندگی ­کند ولی تصمیمش این است هفت هشت سال آنجا بماند آنجا حکم وطن دارد نماز کامل است اما اگر کمتر می‌­خواهد بماند یا نمی‌­داند هفت هشت سال می‌­ماند یا نه مثل کسی که مامور است آنجا و ممکن است دو سال دیگر بگویند برو جای دیگر و ممکن است نگویند، چنین فردی حکم وطن ندارد یعنی اگر بداند که هفت هشت سال حداقل می­‌ماند حکم وطن خواهد داشت و لازمه‌­اش این نیست که از وطن دیگرش اعراض کند یعنی ممکن است یک وطن اصلی و یک وطن اتخاذی داشته باشد همچنین اگر در بینش گاهی اوقات مسافرت می­‌رود حالا یا به وطن خودش برمی­‌گردد یا جاهای دیگر خوب هر کسی ممکن است در وطن خودش مسافرت هم برود اما به هر حال مسکن و مأوا و محل زندگی­‌اش در اینجا باشد و حداقل بخواهد هفت هشت سال اینجا بماند.
منبع: KHAMENEI.IR