يکشنبه، 31 خرداد 1394

پرسش :

آیا بورسیه­‌های تحصیلی مقطع دکتری که به گروه خاصی تعلق می­‌گیرد و خود شخص می­‌داند که چنین بورسیه­‌ای بر اساس رابطه آشنایی به او واگذار شده است قبول کردن چنین بورسیه از نظر شرعی اشکال دارد؟

پاسخ :
پاسخ از حجت‌الاسلام والمسلمین فلاح‌ زاده، مطابق با فتوای مقام معظم رهبری:
اگر مقصود از رابطه اینجا صرفا معرفی است یعنی شخصی است آشنا است و وجه­‌ای دارد، موقعیتی دارد و فردی را معرفی می­کند که آن هم از این حق استفاده می­کند این اشکالی ندارد اما اگر منظور از رابطه و رابطه­بازی تخلف از قانون و مقررات است این جایز نیست؛ از طرف دیگر اگر همان معرفی سبب تضییع حق دیگران ­شود یعنی اگر این معرفی و رابطه‌بازی نبود این بورسیه حق دانشجوی دیگری بود و چون او را معرفی کرده­اند پذیرفته شده در حالی که دیگری زودتر ثبت نام کرده و نمره بیشتری داشته و حق او ضایع شده این هم جایز نیست و حق­­الناس است و باید رضایت او جلب شود. ممکن است کسی بگوید با همین رابطه­بازی از این بورسیه استفاده می­کنم این حکمش چیست اگر تخلف از مقررات باشد جایز نیست اگر حق دیگری ضایع شود این هم جایز نیست اما اگر خلاف مقررات نیست صرفا معرفی و راهنمایی بوده است و حق کسی هم ضایع نشده اشکال ندارد.
منبع: KHAMENEI.IR