سه‌شنبه، 2 تير 1394

پرسش :

تأخير انداختن نماز از اول وقت چه نتايجی دربردارد؟

پاسخ :
الف) تأخير نماز، سبب محروم ماندن انسان از بركات و پاداش هاي آن و گاهي دليلي بر سبك شمردن نماز است. امام صادق عليه السلام مي فرمايد:
كسي كه نمازها را بي سبب به تأخير اندازد و حدود آنها را حفظ نكند، فرشته اي نماز او را سياه و تاريك به آسمان برد؛ در حالي كه نماز با صداي بلند به نمازگزار گويد: «مرا ضايع كردي، خداي تو را ضايع كند؛ آن چنان كه مرا ضايع كردي.»(1)

ب) تأخير نماز از اول وقت، سبب دوري انسان از رحمت و نظر لطف الهي است. حضرت مهدي[ به يكي از مشتاقان ديدارش (زهري) كه آن حضرت را زيارت كرده بود، دوبار فرمود:
از رحمت خدا دور است كسي كه نماز صبح را چندان تأخير بيندازد تا ستاره ها ناپديد شوند و نماز مغرب را به قدري تأخير بيندازد تا ستاره ها ظاهر شوند.(2)

ج) نخواندن نماز در اول وقت، سبب جرئت و سلطه شيطان بر انسان مي شود. رسول خدا صلي الله عليه و آله مي فرمايد:
شيطان هميشه از مؤمن مي ترسد تا زماني كه بر نمازهاي پنج گانه محافظت دارد، ولي هنگامي كه پنج وقت نماز را ضايع كرد، بر او جرئت پيدا مي كند و او را در گناهان بزرگ مي اندازد.(3)

د) يكي ديگر از آثار شوم سستي در نماز، محشور شدن با افراد دوزخي در قيامت است. پيامبر مي فرمايد:
كسي كه نمازهاي پنج گانه اش را با طهارت كامل در اول وقت به جا آورد، اين نماز در قيامت براي او نور و برهان است و كسي كه نمازش را ضايع كند (اول وقت نخواند)، با فرعون و هامان محشور خواهد شد.(4)

هـ) نخواندن نماز در اول وقت، موجب محروم ماندن انسان از شفاعت پيامبر و ائمه معصوم عليهم السلام است. حضرت رسول صلي الله عليه و آله فرمود: «فرداي قيامت، شفاعت من به كسي كه نمازهاي واجب را از اول وقتش به تأخير افكند، نخواهد رسيد».(5)

پی نوشتها:
1. آداب الصلاة، صص 3 و4.
2. حق اليقين، ص 302.
3. وسائل الشيعه، ج 3، ص 18.
4. سفينة البحار، ج 2، ص 43.
5. اسرار الصلاة، ص 160.

منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)

نظرات کاربران