جمعه، 20 آذر 1394

پرسش :

اگر در معاملات ملكي كه به صورت نقد و اقساط انجام پذيرفته، فروشنده به دليل تاخير پرداخت قسط از طرف خريدار در سررسيدهاي مقرر، هنگام تنظيم سند و يا انتقال آن به غير، خريدار را ملزم به پرداخت بهره و ديركرد توقف پول خود نمايد و چنين شرطي نيز در معاملات في مابين توافق نشده باشد (چه شفاها" و چه كتبا") و فروشنده با تهديد به خودداري از تنظيم سند، خريدار را نسبت به ايفاي تعهدات خود به سايرين به دليل فروش و انتقال واحدها، در استيصال، فشار و تنگنا قرارداده و با حربه عدم حضور در دفترخانه و امتناع از تنظيم سند قطعي براي ذينفع، مبالغ قابل توجهي را با ترفند نگهداشتن چكها، اسناد و رسيدها بعنوان حربه و اهرم فشار، بدون اراده خريدار و به اجبار و اكراه از وي تحصيل نموده باشد، آيا عمل فوق شبه ربا يا رباخواري محسوب مي‌گردد يا از مصاديق تحصيل مال نامشروع مي‌باشد؟

پاسخ :
در صورتی‌که شرط هم کرده باشند دیرکرد حرام است و از مصادیق اکل مال به باطل است و یا به اعتباری ربا خواری است.

منبع: gorgani.ir