جمعه، 20 آذر 1394

پرسش :

با توجه به جايگاه و تاثير عرف در احكام فقهي و نيز منابع كتاب و سنت آيا امكان بررسي ادله و نيز عرف در جهت تغيير احكام ارث و نيز برابري سهم ارث دختر و پسر وجود دارد يا خير؟

پاسخ :
احکام اولیه اسلام تحت هیچ شرائطی قابل تغییر نیستند چرا که از رسول گرامی اسلام روایت شده که حلال و حرام ما تا روز قیامت ثابت است و نقش عرف صرفا در تشخیص مصادیق و فهم آن‌ها قابل قبول است اما نه در تغییر احکام الهی و عقل نیز تحت شرائط خاصی که در اصول فقه به آن اشاره شده است مورد تمسک قرار می‌گیرد البته شارع مقدس به حاکمان شرع اجازه داده که در شرائط خاص و با تشخیص ضرورت زمان و مکان احکام را موقتا مسکوت و یا تغییر دهند که این هم دائمی نبوده و به معنای تغییر حکم الهی نیست و در آخر لازم به ذکر است که احکامی که در شرع آمده است با معیار عرف و یا عقل اجتماعی و امثال آن قابل تغییر نیستند.

منبع: gorgani.ir