دوشنبه، 23 آذر 1394

پرسش :

آيا اگر با وجود مجرد ترک فعل تارک فعل تعهدي نسبت به انجام فعل داشته باشد که از ايفاي آن خودداري کرده و همين کوتاهي در انجام وظيفه باعث گرديده که قتلي به وجود آيد تارک فعل در چنين حالتي قاتل محسوب مي‌شود ياخير؟ آيا اگر ترک فعلي حتي اگر بدون اين که تعهد به انجام آن داشته باشد منجر به قتل شود تارک قاتل محسوب مي‌شود؟ تارک در هر دو صورت فوق چه مسوليتي دارد؟

پاسخ :
اگر ترک فعل به گونه‌ای باشد که عرف قتل را نسبت به فرد تارک دهد، به این معنا که: اگر انجام آن کار وظیفه عرفی شخص تارک بوده و امکانات نجات مقتول هم برای تارک فراهم بوده و این فرد از انجام وظیفه خود سر باز نمی‌زد فرد مقتول هرگز کشته نمی‌شد، در این صورت بعید نیست که حکم قتل بر فرد تارک جاری باشد گرچه باید احتیاط کرد و از قصاص او خودداری نمود و به دیه اکتفاء کرد و در غیر این صورت حکم قاتل صدق نمی‌کند و فرقی بین تعهد شرعی و غیر آن نیست و بهتر است در این گونه موارد با اولیای دم مقتول مصالحه صورت پذیرد.

منبع: gorgani.ir