دوشنبه، 14 تير 1395

پرسش :

کدام‌ يک‌ از موارد ذيل‌ متعلّق‌ خمس‌ است‌؟ 1) ثبت‌ نام‌ عمره مفرده‌ با درآمد کسب‌ و حقوق‌، و قرعه‌ در همان‌ سال‌ ثبت‌ نام‌ به‌ نام‌ او در آيد. 2) فرض‌ فوق‌، ولی سال‌ بر آن‌ پول‌ گذشته‌ باشد و خمس‌ آن‌ را نداده‌ باشد. 3) فرض‌ 1 و 2، ولی قرعه‌ در سال‌های بعد به‌ نام‌ او در آيد. 4) ثبت‌ نام‌ با پولی که‌ به‌ عنوان‌ حق‌ّ بازنشستگی (نه‌ حقوق‌ بازنشستگی) به‌ او داده‌ شده‌ و سال‌ بر آن‌ نگذشته‌ باشد. 5) فرض‌ 4، ولی سال‌ بر آن‌ گذشته‌ باشد. 6) فرض‌ 4، ولی قرعه‌ در همان‌ سال‌ يا سال‌های بعد اصابه‌ کند. 7) ثبت‌ نام‌ عمره مفرده‌ با عين‌ ارثی که‌ قبلاً متعلّق‌ خمس‌ بوده‌ و خمس‌ آن‌ داده‌ نشده‌ است‌. 8) ثبت‌ نام‌ عمره مفرده‌ با ترقّی قيمت‌ ارث‌. 9) ثبت‌ نام‌ عمره مفرده‌ با سود تجارت‌ با ارث‌ (با گذشتن‌ سال‌ بر سود يا نگذشتن‌ سال‌ بر سود). 10) ثبت‌ نام‌ با هبه‌ای که‌ قبلاً متعلّق‌ خمس‌ بوده‌ و خمس‌ آن‌ پرداخت‌ نشده‌ است‌. 11) ثبت‌ نام‌ با فروش‌ مؤنه زندگی که‌ آن‌ مؤنه‌ از درآمد کسب‌ و يا حقوق‌ تهيه‌ شده‌ و آن‌ مؤنه‌ را بعد از سال‌ خريد، فروخته‌ باشد.

پاسخ :
1) اگر حساب‌ سال‌ داشته‌ باشد خمس‌ ندارد.

2) خمس‌ دارد.

3) خمس‌ دارد.

4) خمس‌ دارد.

5) خمس‌ دارد.

6) خمس‌ دارد.

7) خمس‌ دارد.

8) خمس‌ دارد.

9) اگر حساب‌ سال‌ دارد و قرعه‌ همان‌ سال‌ به‌ نام‌ او در آمد خمس‌ ندارد و الاّ خمس‌ دارد.

10) خمس‌ دارد.

11) خمس‌ ندارد.

منبع: almazaheri.ir