پنجشنبه، 2 دی 1395

پرسش :

لطفا به سوال‌های دیل پاسخ دهید: 1: همان‌‌گونه که در آیه ده سورهٴمبارکهٴنساء آمده است چرا اولاً پسر دو برابر دختر ارث می‌برد؟ 2: دیگر آنکه در آیه 33 سورهٴنساء آمده است: «الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَی النِّسَاءِ» سؤال این است چرا باید مرد سرپرست زن باشد؟ و به بیان دیگر چرا بین پسر و دختر تفاوت وجود دارد؟

پاسخ :
1: زن اول چون پیش از شوهر مرده است ارث نمی‌برد.
2: زن دوم یک هشتم از تمام اموال منقول و نیز یک هشتم از قیمت ساختمان، درخت و محصول کشاورزی ارث می‌برد و از زمین خواه زمین مزرعه و باغ و خواه زمین خانه و مغازه و نیز از قیمت آن ارث نمی‌برد.
3: پسر از زن اول و دوم دو برابر دختر از زن اول و دوم ارث می‌برد.
4: هیچ پسری حق ندارد بیش از سهم خود مالک شود.
5: در صورتی که پسر در زمان حیات زمین را آباد کرده باشد یا پدر در زمان حیات چیزی از زمین یا غیر آن را به وی بخشیده باشد در صورت اثبات چنین ادعایی آن مقدار زائد را می‌تواند مالک شود.
6: تمام جریان ارث بعد از ادای دِین و عمل به وصیت پدر است در صورتی که دین یا وصیت کرده باشد.
مطالب مربوط به ارث زن و نیز جریان قوّام بودن مرد در کتاب زن در آیینهٴجمال و جلال و همچنین در تفسیر تسنیم ذیل آیه 34 سورهٴنساء ارائه شد. لطفاً مراجعه فرمایید.
جوادی آملی، 28/8/1386

منبع: esra.ir