پنجشنبه، 2 دی 1395

پرسش :

بیش از 45 سال پیش شخصی، در زمینی به مساحت صد متر یا اندکی بیشتر به دست خود حمامی ساخته است. مرحوم (واقف) در سال 1355ش دارفانی را وداع گفته و تا سال 1384، حمام تحت نظارت فرزند ارشد واقف اداره می‌شد و عواید اندک آن خرج تعمیرات و کمک به ایتام و فقرا می‌گردید نزدیک به 3سال است که درِ حمام بسته شده و اهالی نیز به خاطر احداث حمامهای خصوصی نیازی به حمام عمومی ندارد لازم به ذکر است که این موقوفه هیچ شناسنامه‌ای در اداره اوقاف شهرستان‌مان نداشته و ندارد و وقف آن شفاهی و داخل محل بوده است. سؤال: آیا بنده می‌توانم این زمین را خریداری کرده و ثمن را به صورت نقد به فرزند ارشد واقف واگذار کنم تا مشارٌالیه ـ با کسب تکلیف از شما ـ آن را صرف تعمیر مسجد نوساخته محل یا احداث حسینیه محل که از نظر فضای ساختمانی فعلی کوچک است و یا در راه دیگر در آبادانی و عمران محل نماید؟

پاسخ :
1: وقف بودن زمین حمّام طبق شهرت بین مؤمنان محل ثابت است.
2: اگر حمام مزبور هیچ‌گونه مورد بهره‌برداری نیست، زمین آن را می‌توان به مرکز درمانی اختصاص داد.
3: اگر زمین حمّام مزبور مورد استفاده بهداشت و درمان نیست می‌توان با حفظ وقف بودن آن در حریم حسینیه یا مسجد قرار گیرد.
4: اگر جزء مسجد قرار گرفت حکم مسجد ندارد.
5: خرید زمین حمّام در صورت تبدیل به زمین دیگر با رعایت مصلحت وقف جایز است.
جوادی آملی دی 1386

منبع: esra.ir