پنجشنبه، 2 دی 1395

پرسش :

آیا در جمعِ گروهی، که با هم تبانی به عمل مجرمانه سرقت نموده‌اند و به بعضی از افراد آن اتهام سرکردگی را وارد آورده باشند به این معنا که وسایل ارتکاب جرم را فراهم ساخته است و مالباختگان را شناسایی نموده است آیا می‌تواند حدّ محارب را جاری نمود و در حالی که حضور فیزیکی و حسّی در موارد نداشته باشد و شبهه عدم رعایت جانب (به این معنا که اگر کشته باشد، کشته شود و اگر...) در صدور حد نیز داده شود و به خاطر شکایت شخصی و رد مال، جنبه عمومی هم نداشته باشد و مقاومت در مقابل مأمورین برای دفاع از نفس و عِرض و مال با وجود خوف از جَرح یا تعرض به عِرض صورت گرفته باشد؛ می‌توان حکم اعدام با چوبه دار صادر نمود؟ و آیا در فرض مرقوم می‌تواند وجاهت شرعیه داشته باشد؟

پاسخ :
1: مفروض در سؤال نه حدّ سرقت دارد و نه حدّ محارب.
2: مقاومت در مقابل مأموران نظام اسلامی جایز نیست.
3: تبانی و تهیه وسایل مرقوم جرم است و کیفر آن با بررسی و کارشناسی قضایی است.
4: اگر کسی سرکردگی گروه فساد و تباهی را به عهده داشته باشد هر چند شخصاً حضور فیزیکی نداشته باشد مجرم است و کیفر آن برابر مقدار توطئه او مشخص است.

منبع: esra.ir