يکشنبه، 26 دی 1395

پرسش :

اگر شخصی را که زکات مال یا فطریه ی خود را به خیال این که او فقیر است به او می دادیم فهمیدیم فقیر نبوده است تکلیف چسیت آیا می توان آن را پس گرفت و آیا آن شخص ضامن است یا خیر؟

پاسخ :
اگر مالى را براى زکات فطره کنار گذاشته باشد و آن مال را داده باشد، در این صورت چنانچه بتواند بدون حرج آن مال را از گیرنده بگیرد و پس گرفتن آن اشکال شرعى هم نداشته باشد، باید آن مال را بگیرد و به به مصرف صحیح برساند، و اگر نتواند پس بگیرد، چنانچه آن مال را با حجّت شرعى داده باشد چیزى به گردن او نیست ولى اگر با حجّت شرعى نداده باشد، ضامن است و باید دوباره زکات را بپردازد.
ولی اگر مالى را داده که براى زکات فطره کنار نگذاشته است، در این صورت اگر ظهر روز عید نگذشته باید قبل از ظهر عید دوباره زکات فطره بدهد (هر چند به استناد حجّت شرعى مال خود را به آن شخص داده باشد) در هر صورت اگر آن مال در دست گیرنده تلف شود یا گیرنده با مصرف کردن آن یا به گونه‌اى دیگر آن را اتلاف کند، چنانچه به استناد حجّت شرعى آن مال را گرفته باشد ضامن نیست، وگرنه ضامن ارباب زکات است و باید به اندازۀ زکات به مصرف آن برساند و پس از مصرف رساندن اگر از طرف مالک فریب خورده باشد، مى‌تواند عوض آن را از وى بگیرد.

منبع: zanjani.net