يکشنبه، 22 اسفند 1395

پرسش :

انحصار وراثت مربوط به مرحوم شدن پدری که ورثه او عبارتند از: زوجه، مادر و فرزندان به شرح زیر است: دارایی آن روانشاد پس از پرداخت و انجام حقوق و دیونی که بر ترکه تعلق می‌گیرد یک هشتم از اموال منقول و قیمت ابنیه و اشجار سهم همسر دائمی متوفی و مابقی به نسبت یک ششم سهم مادر و مابقی به نسبت سهم پسر دو برابر سهم دختر به اولاد متوفی تعلق دارد. آیا شرعاً صحیح است؟

پاسخ :
1ـ دیون متوفّا اعم از حقّ الله مانند نماز و روزه قضا, خمس و زکات از اصل مال خارج می‌شود.
2ـ ثلث متوفّی در صورت وصیت و تعیین مصرف خاص از اصل مال خارج می‌شود.
3ـ در قیمت نهادن بنا و درخت طوری محاسبه شود که حق‌الأرض محسوب نشود یعنی ارزش بنا و درخت در صورتی که رایگان روی زمین باشد معلوم شود.
4ـ سهم سایر ورثه برابر آنچه مرقوم شد توزیع شود.
امید غفران 1/2/95 جوادی آملی

منبع: esra.ir