يکشنبه، 12 فروردين 1397

چگونه با حسادت‌های خواهر و برادر بزرگ‌تر نسبت به نوزاد کوچک‌تر کنار بیایم؟

پرسش :

چگونه با حسادت‌های خواهر و برادر بزرگ‌تر نسبت به نوزاد کوچک‌تر کنار بیایم؟

پاسخ :
بعضی از کودکان برایشان مهم نیست که خواهر یا برادر بزرگ‌تر داشته باشند. با این وجود ممکن است یک کودک نوپا چیزهایی را پرت کند، صورت نوزاد را چنگ بزند، جغجغه‌اش را قایم کند یا حتی کالسکه او را کج کند. ممکن است غذا نخورد، مشکلات مربوط به خواب داشته باشد، شب‌ادراری پیدا کند، خودش را لوس کند یا هر رفتاری نشان بدهد که به گونه‌ای جلب توجه کند. اگر در طی چند روز یا چند هفته اول همه‌چیز خوب پیش می‌رود، گمان نکنید که از دست حسادت‌های او نسبت به خواهر یا برادرش خلاص شده‌اید. علائم آن ممکن است هر زمانی، حتی در هفته ششم بدو تولد نیز ظاهر شود. اقدامات زیر را امتحان کنید:

• به کودک بزرگ‌تر توجه بیشتری داشته باشید.

• به او بگویید که بزرگ شده‌ای. مثلاً به او اجازه بدهید تا دیروقت بیدار بماند، او بیشتر دوست دارد که احساس بزرگی کند نه این‌که چون بزرگ شده‌است، از او بخواهید تا کارهایی برایتان انجام دهد.

• به او نگویید که الان گرفتارم و خیلی کار دارم.

• بگذارید شما و نوزادتان را در بیمارستان ببیند.

• به او بگویید که این نوزاد در مقایسه با او هیچ کاری از دستش برنمی‌آید و بگذارید اگر دوست دارد به شما کمک کند مثلاً هنگامی‌که پوشک او را عوض می‌کنید یا به او شیر می‌دهید بگذارید به شما کمک کند یا فقط تماشا کند که شما چه کار می‌کنید.

• سعی کنید همیشه نوزاد را بغل نکنید. کودک دیگرتان هم به شما نیاز دارد. می‌توانید نوزاد را برای مدتی بخوابانید و به کارهای دیگرتان برسید، مثلاً کودک بزرگ‌تر را ببرید تا روی تختخوابش بخوابد.

• او را تشویق کنید تا نوزاد او را بشناسد. هنگامی‌که نوزاد به او لبخند می‌زند، او احساس خوبی پیدا می‌کند.

• از طرف نوزاد به او هدیه بدهید.

• او را با نوزاد تنها نگذارید.

• از او انتظار نداشته باشید تا نوزاد تازه به دنیاآمده را دوست داشته باشد. او به تدریج به نوزاد علاقه‌مند خواهد شد.

منبع: کودک شما (مجموعه پرسش و پاسخ از یک سالگی تا پیش دبستانی)، دکتر کارول کوپر، مترجم: ملیحه وفایی، ناشر: کتاب سعدی، چاپ اول (1384).

پرسش و پاسخ مرتبط:

آیا کودکم به نوزاد حسادت خواهد کرد؟

چگونه از کودکم بخواهم تا در امور جزیی مربوط به نوزاد کمکم کند؟

چگونه کودک را از بارداری‌ام مطلع کنم؟

آیا بچه چندم خانواده بودن روی بچه‌ها تأثیر دارد؟

داشتن چند فرزند حد مطلوب و ایده‌آل آن است؟

اختلاف سنی بچه‌ها با هم چقدر باشد، خوب است؟

چگونه می‌توانم با وجود فرزندم زمانی را برای خودم درنظر بگیرم تا کمی استراحت کنم؟

چگونه می‌توانیم بعد از تولد کودکمان هنوز به عنوان یک زوج (زن و شوهر) عمل کنیم؟

برای انتخاب یک مهدکودک مناسب، چه باید بکنم؟