جمعه، 24 اسفند 1397

فراموشى غسل

پرسش :

اگر پس از غسل، شخص بفهمد جایى از بدن را نشسته، تکلیف چیست؟

پاسخ :
آیات عظام امام، بهجت، صافى، فاضل و نورى: اگر از طرف چپ بدن باشد، شستن همان مقدار کافى است و اگر از سمت راست باشد، باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشوید و اگر از سرو گردن باشد، باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره سمت راست و سپس سمت چپ بدن را بشوید.[۱]

آیه اللّه  تبریزى: اگر از طرف چپ بدن باشد، شستن همان مقدار کافى است و اگر از سمت راست باشد، احتیاط مستحب آن است که بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشوید و اگر سر و گردن باشد، باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف راست و چپ را بشوید.[۲]

آیات عظام خامنه اى، مکارم و وحید: اگر از طرف چپ بدن باشد، شستن همان مقدار کافى است و اگر از سمت راست باشد، احتیاط [واجب]آن است که باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشوید و اگر از سر و گردن باشد، باید بعد از شستن آن، دوباره طرف راست و چپ را بشوید.[۳]

آیه اللّه  سیستانى: اگر از طرف چپ بدن باشد، شستن همان مقدار کافى است و اگر از سمت راست باشد، احتیاط مستحب آن است که بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشوید و اگر از سرو گردن باشد، بنابر احتیاط واجب باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره بدن را بشوید.[۴]

 پی نوشت ها:
[۱] – توضیح المسائل مراجع، م۳۶۵ و نورى، توضیح المسائل، م ۳۶۶
[۲] – توضیح المسائل مراجع، م ۳۶۵
[۳] – خامنه اى، اجوبه، س ۱۹۱؛ وحید، توضیح المسائل، م ۳۷۰؛ مکارم، توضیح المسائل مراجع، م ۳۶۵
[۴] – سیستانى، توضیح المسائل مراجع، م ۳۶۵

منبع: احکام وضو، غسل و تیمم (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)، سید مجتبى حسینى، نهاد نمایندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاه ها، دفتر نشر معارف، 1387.