دوشنبه، 24 تير 1398

حکم وصیت بیش از ثلث و امضای آن توسط ورثه در زمان حیات موصی

پرسش :

در خصوص کسی که به بیشتر از ثلث اموال خود وصیت کند و ورثه در زمان حیات موصی وصیت نامه را امضا کنند؛ بفرمایید: 1. اگر ورثه در زمان حیات موصی از امضا و رضایت خود عدول کردن، آیا وصیت نامه باطل می‌شود؟ یا وصیت در مازاد برثلث باطل می‌شود؟ یا عدول آنان بلا اثر است؟ و یا حکم دیگری ثابت است؟ 2. چنان‌چه ورثه بعد از فوت موصی، از رضایت و امضای خود عدول کردند حکم چیست؟ 3. چنان‌چه بعض ورثه به رضایت و امضای خود باقی بوده و بعضی عدول کنند حکم چیست؟ 4. اگر در بین ورثه، صغیر یا مجنون و یا محجور وجود داشته باشد، وظیفه چیست؟ 5. آیا در صورت فوق، بین جایی که از زمان وصیت تا زمان فوت، اموال موصی اضافه شده یا نشده باشد، فرق است یا خیر؟

پاسخ :
1 و 2. اگر ورثه امضا کنند دیگر نمی‌توانند از قبول خود سر باز زنند.
3. گذشت که اگر در زمان حیات موصی زاید بر ثلث را تنفیذ کرده‌اند در زمان فوت موصی عدول آنان اثری ندارد.
4. وصیت نسبت به سهم آنان فقط تا ثلث نافذ است.
5. مناط اموالی است که موقع وفات موصی در ملک او است. 1385/5/23

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر مقام معظم رهبری)، نشر قضا، قم، چاپ اول، 1390.