دوشنبه، 24 تير 1398

خشکیدن قنات مشترک و حفر چاه با هزینه برخی از مالکان قنات

پرسش :

هرگاه قناتی خشک شود و کشاورزان از دولت مجوّز بگیرند که به جای قنات در محلی که کارشناس اداره منطقه‌ای آب مناسب بداند، چاه عمیق حفر نمایند؛ اگر عده‌ای از مالکان قنات حاضر به پرداخت هزینه‌‌های احداث چاه و خرید موتور نباشند و این هزینه‌‌ها توسط عده دیگری از مالکان قنات پرداخت شود، آیا آن عده‌ای از مالکان قنات که هزینه‌ای پرداخت نکرده‌اند نسبت به سهم خود از قنات مالک چاه نیز محسوب می‌‌شوند و تنها نسبت به پرداخت هزینه‌‌ها به سایر مالکین بدهکار هستند یا این‌که مالکیت در چاه ارتباطی به مالکیت در قنات ندارد و سهمی از چاه نمی‌برند و کلیه سهام به کسانی اختصاص دارد که کلیه هزینه‌‌ها را پرداخت کرده‌اند؟

پاسخ :
در فرض سؤال اگر چاه در مکانی که مربوط به مکان قنات نیست حفر شود کسانی که هزینه احداث چاه را نپرداخته‌اند، سهمی از آن ندارند.  مگر این که از ابتدا به وکالت از همه چاه حفر شده و وسایل خریداری گردیده است که در این صورت آنان که سهم خود را نداده‌اند باید سهم خود را پرداخت نموده و مالک سهم خود می‌باشند.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر مقام معظم رهبری)، نشر قضا، قم، چاپ اول، 1390.