پنجشنبه، 27 تير 1398

قلمرو اطاعت از فرمانده | استفتاء یک

پرسش :

دستور فرمانده در ارتش به تراشیدن ریش از آن جا که او مافوق است و باید فرمانش اطاعت شود چه حکمی دارد؟ و اگر به معتقدات مذهبی، زبانی یا در عمل توهین کند، احترام او واجب است یا خیر؟ مسأله دیگر این‌که اگر کسی حقوقی دریافت می‌‏کند و باید خمس و زکاتش را بدهد، بر اثر فقر خانوادگی یا خویشاوندان، نتواند و نخواهد این خمس و زکات را بپردازد و آن را به خویشان مستمند خود بدهد، آیا گناه کرده ‏است؟

پاسخ :
بنابر احتیاط واجب نباید ریش بتراشند و اطاعت از مخلوق در عصیان خالق جایز نیست، و خمس در صورتی به حقوق تعلق می‌‏گیرد که سر سال از مصارف زندگی و انفاقاتی که به مقدار شؤون خود نموده‌‌اید زیاد بیاید.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.