پنجشنبه، 24 مرداد 1398

سى سال ترک وطن

پرسش :

حدود سى سال پیش، از زادگاه خود به شهر قم مهاجرت کرده و قم را به عنوان وطن انتخاب نمودم؛ در عین حال نسبت به زادگاهم ترک وطن ننموده ام و گاهى براى صله ى رحم به آنجا مى روم. آیا اعراض از زادگاه براى اینجانب حاصل شده است؟ وظیفه ى نماز و روزه ى همسر و فرزندانم در آنجا چگونه است؟

پاسخ :
بسمه تعالى: هرگاه در طول اقامت خود در قم تصمیم گرفتید که دیگر براى زندگى به زادگاه برنگردید، اعراض محقق شده است و در غیر این صورت، زادگاه، وطن شماست، امّا تکلیف همسر و فرزندان ارتباطى به وضع شما ندارد. بر فرض این که زادگاه، وطن شما باشد دلیل بر وطن بودن براى آنها نیست. آنها فقط در دو صورت مى توانند نماز را در زادگاه شما تمام بخوانند که یا قصد توطن کنند یا قصد اقامه ى ده روز را بنمایند. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد اول، قم: مؤسسه امام صادق علیه‌السلام، 1389.