جمعه، 25 مرداد 1398

شرط اسقاط خیارات و شرط پرداخت مبلغى در صورت فسخ

پرسش :

در معامله اى، شرط اسقاط تمام خیارات مى شود و از سوى دیگر در عقدنامه شرط مى شود که در صورت فسخ، فسخ کننده مبلغى رابه دیگرى پرداخت نماید. آیا شرط اوّل (اسقاط تمام خیارات) با شرط دوم منافاتى ندارد؟ آیا خیار حاصل، خیار شرط است؟

پاسخ :
بسمه تعالى: معامله ى مورد نظر، معامله ى لازم است، زیرا طرفین، همه ى خیارات را ساقط کرده اند، ولى در عین حال هر کدام از طرفین شرط خیار کرده اند، مشروط بر این که مبلغى را به طرف بپردازد، آنگاه فسخ کند و این شرط قرینه بر این است که همه ى خیارات، جز حق فسخ با پرداخت مبلغ، اسقاط شده است و این شرط الخیار است، نه خیار شرط که مقصود از دومى، خیار تخلف شرط و وصف است. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانی (دام ظله)، جلد اول، قم: مؤسسه امام صادق علیه ‌السلام، 1389.