شنبه، 23 شهريور 1398

وکیل کردن وام گیرنده در خرید و گرفتن سود

پرسش :

اگر بانک به این صورت وام دهد که مبلغى به مدت معین در بانک سپرده گذارى شود سپس مبلغى به مقدار چند برابر موجودى به شما مى دهد و شما را وکیل مى کند که از طرف بانک سکه یا خودرو و... خریده و سپس آن جنس را بانک به صورت اقساط با سود 14 درصد به شما مى فروشد البته مبلغ سپرده گذارى تا آخرین قسط به عنوان وثیقه وام نزد بانک مسدود است آیا گرفتن این تسهیلات جایز است؟

پاسخ :
بسمه تعالى: این نوع معاملات از جهاتى اشکال دارد:
1ـ نوعى حیله شرعى است براى رباخوارى همه حیله هاى شرعى که یک نوع ظاهرسازى است براى گرفتن سود، از نظر ما جایز نیست.
2ـ فردى که قبلاً مبلغى را به حساب بانک به عنوان سپرده مى پردازد مشروط بر این که در آینده وکالت معامله را به او بدهند و قرض مشروط به این که نفعى به قرض دهنده برسد صحیح نیست.
3ـ حبس مال طرف تا پرداخت آخرین قسط، مجوز شرعى ندارد و اگر رهن است نباید در آن تصرف کرد، در حالى که بانک در آن پول تصرف مى کند. والله العالم

​​​​​​​منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد دوم، قم: مؤسسه امام صادق (علیه‌ السلام)، 1390.
​​​​​​​