چهارشنبه، 10 مهر 1398

تلفظ صحیح حرف «ض»

پرسش :

تلفظ صحیح «ض» مورد اختلاف است سیبویه و خلیل مى گویند مخرج آن در برخورد کناره زبان با دندان هاى آسیاب است لکن تلفظ آن در زمان هاى اخیر به شکل دیگرى است آیا همه تلفظ ها صحیح است؟

پاسخ :
بسمه تعالى: مخرج «ضاد» پهلوى زبان بُن دندان کرسى است و مخرج «ظاء» نوک زبان و داندان هاى ثنایا است و اگر همان صدا شنیده شود و لو به بُن دندان کرسى نخورد صحیح است، سید ابوالقاسم قارى عصر صفوى در منظومه خود مى گوید:
از بن دندان کرسى ضاد پهلوى زبان *** خواهى از چپ گویى خواه از راست مختارى در آن

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد سوم، قم: مؤسسه امام صادق (علیه‌ السلام)، 1394.