پنجشنبه، 11 مهر 1398

شرط رفع عیب توسط فروشنده

پرسش :

در ضمن عقد بیع یک اتوبوس کافه خیارات اسقاط شده است، ولى بایع ملتزم شده که اگر ماشین فلان عیب خاص را داشت ماشین را از مشترى تحویل گرفته و رفع عیب نموده و برگرداند. با این همه مشترى شخصاً براى رفع عیب اقدام کرده و اکنون هم هزینه هاى انجام شده را طلب مى کند و هم ارش صحیح و معیب را و هم منفعت فائته اتوبوس(مسافر کشى) را، نظر مبارک چیست؟

پاسخ :
بسمه تعالى: وظیفه مشترى این بود که ماشین معیوب را در اختیار فروشنده بگذارد تا رفع عیب کند ولى مشترى بر خلاف شرط عمل کرده، خود رفع عیب کرده است. آنچه که فروشنده باید بپردازد مثل قطعات و یا قیمت قطعات تعویض شده است و باید عین قطعات قبلى را به فروشنده پس بدهد و اما در هزینه تعمیرکارى نوعى مصالحه کنند، و خریدار غیر از آن حق مطالبه چیز دیگرى را ندارد. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد سوم، قم: مؤسسه امام صادق (علیه‌ السلام)، 1394.