پنجشنبه، 25 مهر 1398

کشتن قاتلان در مقابل قتل واحد

پرسش :

اگر مقتول واحد باشد ولى قاتل چند نفر باشد با توجه به آیات (النَّفْسَ بِالنَّفْسِ) چگونه جایز است همه قاتل ها قصاص شوند؟ و آیا اهل سنت نیز با قول شیعه موافق اند؟

پاسخ :
بسمه تعالى: در این مورد صورى متصوّر است که فقط یکى معقول است:
1. از هر سه دیه اخذ کنند لکن ولىِ دم راضى نیست.
2. یکى را قصاص کنند و از بقیه دیه بگیرند که ترجیح بلامرجّح است.
3. هر سه را رها کنند در این صورت حق ولى دم ضایع مى شود.
4. چون هر سه در قتل شریک شده اند و در قتل دخیل اند هر سه با رد سهم قصاص مى شوند و در میان اهل سنت دو قول دیگر است به کتاب خلاف، ج 5، ص 156، مسئله 14، کتاب جنایات مراجعه کنید و براى تفصیل بیشتر در رفع اشکال به کتاب احکام القصاص، ص 122 تا 125 مراجعه شود. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد سوم، قم: مؤسسه امام صادق (علیه‌ السلام)، 1394.