سه‌شنبه، 21 آبان 1398

گرفتن شهریه و اشتغال به غیر تحصیل

پرسش :

آیا جایز است طلبه اى که مشغول به تحصیل است به شغل دیگرى نیز مشغول باشد و به جاى حضور در کلاس درس از سى دى و رایانه استفاده کند و شهریه دریافت کند؟ و اگر درس حوزه را زمینه براى شغل دیگر قرار دهد جایز است شهریه دریافت کند؟

پاسخ :
بسمه تعالى: تقسیمى که از طرف اینجانب انجام مى گیرد نوعى کمک تحصیلى است و فقط براى کسانى حلال است که ممحّض براى تحصیل و یا تدریس و یا کار علمى و تحقیقى باشند و به اصطلاح شغل مهمشان در طول 24 ساعت کسب معارف و علوم اسلامى باشد، ولى براى کسانى که این تعریف بر آنها تطبیق نکند جایز نیست. حضور در درس از ارکان آموزش است و هرگز از طریق نوار و غیره انسان آموزش اساسى پیدا نمى کند چند روز پس از امتحان فراموش مى کند، ضمناً اخذ شهریه براى کسى که درس حوزوى را پایه براى مطالب دیگرى قرار دهد نه براى تدریس و یا تبلیغ جایز نیست. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد سوم، قم: مؤسسه امام صادق (علیه‌ السلام)، 1394.