شنبه، 25 آبان 1398

احکام حج | طواف حج: سوال چهارده

پرسش :

اگر حاجی لکه‌هایی از خون را دید که در دایره طواف و نزدیک به کعبه روی زمین ریخته است و سپس دید که برخی از خدمه حرم، آب را به گونه‌ای روی آنها می‌ریزند که سبب انتقال نجاست به همه مطاف و بخشهای بسیاری از مسجد می‌شود و به صورتی گردید که پرهیز از آن نجاست، اگر غیر ممکن نباشد، حتماً بسیار سخت و دشوار می‌باشد که شخص مکلف را در سختی و زحمت و مشقّت می‌اندازد و این به جهت بودن رطوبتهایی در مکانهای مختلف داخل مسجد و قسمت مطاف است و از سویی دیگر طهارت و پاک بودن از نجاست در لباس و بدن طواف کننده شرط شده است و فرض هم اینست که او نمی‌تواند داخل مسجد و مطاف آن به خاطر ترس از ضرر و زیان کفش بپوشد، در این حالت، هنگامی که می‌خواهد طواف کند، تکلیف او چیست؟

پاسخ :
بسمه تعالی: آنچه که درباره‌ی انتقال نجاست از شستن لکه‌های خون و سرایت آن به همه جای مطاف نوشته شده است بسیار بعید به نظر می‌رسد اما پرهیز از آلودگی برای کسی که یقین به نجاست دارد بسیار ساده است که آن هم با پوشیدن سرپائی‌های ابری و مانند آنها امکان دارد چه بسا که برای جلوگیری و پرهیز از حرارت و سوزش گرمای زمین مطاف آنها را به پا می‌کنند و بر فرض بسیار بعید، اگر چنین کاری امکان نداشت، ضرورت مجوز برای ارتکاب محذورات خواهد شد، والله العالم.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، مطابق با فتاوای آیت الله العظمی میرزا جواد تبریزی (ره)، قم: دارالصدیقه الشهید، ۱۳۸۴.