شنبه، 25 آبان 1398

احکام حج | طواف حج: سوال پانزده

پرسش :

اگر بر ذمّه شخص مکلّف غسل مس میت بود، اما غسل را فراموش کرد و به حج رفت و همه اعمال و مناسک حج را انجام داد و پس از فارغ شدن از ادای واجبات آنها به وطن خویش بازگشت و پس از بازگشت، یادش آمد که غسل مس میت بر ذمّه او بوده است، ولی آن را انجام نداده است، حال این سؤالها در این رابطه مطرح می‌شود: الف: آیا حج او صحیح می‌باشد یا نه؟ ب: افعال و اعمالی که بعد از حج صورت گرفته است از عقد ازدواج و یا زناشویی که از او سر زده است صحیح یا باطل است؟ ج: در صورتی که در میان اعمال حج یا قبل از آنها، غسل مستحبّی کرده باشد می‌توان حکم به صحّت اعمال حج او داده شود؟

پاسخ :
بسمه تعالی: در مفروض سؤال، اگر غسل مستحبّی که استحباب آن شرعاً ثابت شده مثل غسل احرام یا غسل جمعه قبل از طواف عمره انجام داده باشد حج او صحیح است و اشکالی ندارد و اگر بعد از آن انجام داده باشد بنا بر احتیاط حج او باطل شده است و احتیاط آن است که قضای طواف را به جا آورد و آنچه که متوقف بر حلال بودن آنهاست، از ارتکاب آنها خود داری کند، سپس حج را در صورت استطاعت در سال آینده اعاده نماید، والله العالم.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، مطابق با فتاوای آیت الله العظمی میرزا جواد تبریزی (ره)، قم: دارالصدیقه الشهید، ۱۳۸۴.