شنبه، 25 آبان 1398

احکام حج | طواف حج: سوال چهل و سه

پرسش :

اگر شخص مکلّفی طواف عمره تمتع را انجام دهد و در یکی از دورها دیوار حجر اسماعیل علیه السّلام را با دست خود لمس کرد و اعمال خود را دنبال کرد و تا مرحله تقصیر به پایان رساند سپس فهمید که دست زدن به حجر اسماعیل علیه السّلام به طواف او ضرر می‌رساند طواف و بقیه اعمال خود را تکرار کرد، آیا کفاره‌ای بر ذمّه اوست یا خیر؟

پاسخ :
بسمه تعالی: در فرض مذکور در سؤال کفاره‌ای بر ذمّه او نیست و دست گذاشتن بر دیوار حجر در حال طواف مانعی ندارد هر چند احتیاط مستحبی ترک آن است، والله العالم.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، مطابق با فتاوای آیت الله العظمی میرزا جواد تبریزی (ره)، قم: دارالصدیقه الشهید، ۱۳۸۴.