شنبه، 25 آبان 1398

احکام حج | طواف حج: سوال شصت و سه

پرسش :

اگر کسی در حال طواف خانه خدا که شرف آن افزون باد کاری که مخل طواف است انجام داد مانند روبرو شدن یا پشت کردن به کعبه یا راه رفتن روی شاذروان و آن مقدار از خطاها را نیز اعاده نکرد و نماز خواند و سعی [و تقصیر] نمود و همچنین طواف نساء و نمازش را هم به جا آورد، سپس متوجه خطای خود گردید، از آنجایی که جاهل قاصر یا مقصّر بود یا فراموش کرده بود، در این صورت حکم طواف و اعمالی که در پی آن است، چگونه خواهد شد و همچنین اگر این اشتباه و خطا در طواف عمره تمتع بود، اعمال حج تمتع او چگونه خواهد شد؟

پاسخ :
بسمه تعالی: اگر فراموش کرده بود و پس از رسیدن به وطن خود یادش آمد و نمی‌توانست خودش مستقیماً آن را جبران کند، در این صورت باید کسی را به نیابت برگزیده تا از طرف او طواف کند و اگر جاهل بود چنانچه امکان جبران کردن داشت باید آن را جبران نماید و همچنین اعمال مترتب بر آن را بنا بر احتیاط باید اعاده نماید وگرنه در صورت استقرار حج بر او از قبل باید حج خود را در سال آینده اعاده نماید، والله العالم.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، مطابق با فتاوای آیت الله العظمی میرزا جواد تبریزی (ره)، قم: دارالصدیقه الشهید، ۱۳۸۴.