شنبه، 25 آبان 1398

احکام وضو | وضوى فرد قطع عضو شده: سوال دو

پرسش :

شخصى که دست یا پا ندارد یا یک دست و یک پا ندارد چگونه وضو بگیرد؟

پاسخ :
اگر هر دو دستش از بالاى مرفق قطع شده براى وضو گرفتن در صورتى که خودش مى تواند صورتش را بشوید؛ مثلا صورت را در آب فرو ببرد و به قصد شستن وضویى با رعایت ترتیب یعنى از بالا به پایین از آب خارج کند، یا زیر شیر بگیرد و براى مسح سر و پاها نایب بگیرد تا با رطوبت صورت او سر و پاهاى او را مسح کند و اگر نمى تواند صورت را در آب فرو برد مثلا آب در آفتابه است نایب صورت او را بشوید و سر و پاهاى او را مسح کند و اگر از مرفق به پایین چیزى باقى مانده آن را خودش به قصد وضو بشوید و با همان مقدار سر و پاها را مسح کند و احتیاط این است که علاوه بر وضو تیمم هم کند به این نحو که پیشانى را خودش به زمین مسح کند و نایب نیز بگیرد تا با دست خود به زمین بزند و پیشانى او را مسح بکشد و اگر دو پا را از مچ ندارد مسح پاها ساقط است و اگر مقدارى از روى پاها باقیمانده است همان مقدار از روى پاها را مسح کند و اگر یک دست از بالاى مرفق ندارد شستن این دست در وضو ساقط است و دست دیگر را به همان روش که در صورت قبل گفته شد وضو بدهد و با همان یک دست سر و پاها را مسح بکشد و اگر از مرفق به پایین مقدارى باقیمانده است آنچه تا مرفق مانده به قصد وضو بشوید و دست دیگر را نیز بشوید و براى مسح اگر دست راست ناقص است با همان باقیمانده سر و پاى راست را مسح کند و با دست چپ پاى چپ را مسح کند و اگر در یک پا از قدم (روى پا) چیزى باقى است همان مقدار را مسح بکشد و اگر از قدم چیزى نمانده مسح آن ساقط است و فقط پاى دیگر را مسح بکشد.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.