چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام طهارات و نجاسات: سوال چهل و شش

پرسش :

الکل صنعتى و الکل طبى، شامل ماده اصلى سکرآور شراب یعنى الکل مى باشد، و اگر کسى اینها را بخورد حالت مستى پیدا مى کند، در فرض سؤال که الکل، مایع مى باشد آیا نجس است؟

پاسخ :
اوّلاً از قرار معلوم الکل مُسکر بالفعل نیست و بدون امتزاج با آب و تنزل درجه غلظت آن مُسکر نمى شود، لذا این گونه مسکریت سبب حکم به نجاست آن نمى شود و مى توان گفت ادله مربوطه به خمر ومسکر اختصاص دارد به مُسکراتى که بطور طبیعى و متعارف قابل شرب و موجب سکر مى شود و از الکل که از مستحدثات است انصراف دارد و شامل آن نمى شود.

ثانیاً بطورى که افراد مطلع که مصرف کنندگان خمر و الکل را دیده اند مى گویند، سکر حاصل از خمر، سکر به خصوصى است و هرگز آن نوع سکر با مصرف الکل حاصل نمى شود، بلکه مصرف آن، تنها موجب نوعى اغماء و مسمومیت و تخدیر مى شود، بنابراین بین آنها اختلاف ماهوى و ذاتى وجود دارد اگر چه از لحاظ شیمیایى عنصر مشترکى داشته باشند، لذا الکل محکوم به طهارت است و بر فرض شک هم، اصالة الطهارة جارى است.

​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.